Mozaik
NAGRAĐIVANI AMERIČKI KANTAUTOR MIKE HADREAS

Perfume Genius objavio "Ugly Season"
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Deset pjesama koje čine album započele su kao pratnja plesnom komadu Perfume Geniusa i koreografkinje Kate Wallich
Perfume Genius - projekt je američkog kantautora Mikea Hadreasa, čija glazba obuhvaća krhke klavirske balade i razmetljivi glam rock, dok istražuje seksualnost, homofobiju i obiteljsko zlostavljanje s brutalnom i često poetskom iskrenošću. Njegov novi album "Ugly Season" šesti je po redu u izdanju kuće Matador Records. Albumu je prethodila objava polusatnog, zapanjujućeg i nadrealnog filma "Pygmalion‘s Ugly Season", u čijoj se realizaciji Hadreas udružio s renomiranim vizualnim umjetnikom Jacolbyjem Satterwhiteom. "Ugly Season" stiže nakon golemog uspjeha albuma "Set My Heart on Fire Immediately" iz 2020., s kojim je Perfume Genius premašio granicu od 100 milijuna streamova samo na Spotifyju, i jedan je od iznimnih glazbenika koji se bave suvremenom glazbom. Njegovi nastupi uživo posebna su audiovizualna umjetnička djela koja su mu donijela velik broj poklonika i vrlo pozitivne kritike.

Deset pjesama koje čine album "Ugly Season" započele su kao pratnja plesnom komadu Perfume Geniusa i koreografkinje Kate Wallich "The Sun Still Burns Here", izvođenim u Seattleu, Minneapolisu, New Yorku i Bostonu tijekom 2019. godine. Hadreas je za ovo djelo napisao novu glazbu koja je zatim odvojeno dorađena i proširena u studiju, s dugogodišnjim partnerom Alanom Wyffelsom i producentom Blakeom Millsom. Njihove glazbene radionice bile su kolaborativne prirode. "Neke su bile ‘tradicionalne‘ pjesme koje sam uzeo u studio, dok su drugi nastali iz improvizacija između Blakea i mene. Alan je napisao ‘Scherzo‘ u cijelosti", kaže Hadreas. Prisutnost ovih vanjskih glasova - Wyffelsa, Millsa i Wallicha - daje pjesmama "Ugly Seasona" oblik i karakter koji je jedinstven opusu Perfume Geniusa. Trenuci melodije i pop-pjesma isprepliću se s opernim skladbama natopljenim pulsirajućim udaraljkama i izvanzemaljskim raspoloženjem. Tijekom inicijalnih izvedbi plesnog komada, Hadreas je podijelio dvije skladbe s novog projekta – ‘Pop Song‘ i ‘Eye in the Wall‘".

S početkom pandemije 2020. godine "The Sun Still Burns Here", više nije bilo moguće izvoditi u duhu u kojem je zamišljeno, pa je Hadreas ponudio dovršene snimke priznatom vizualnom umjetniku Jacolbyju Satterwhiteu, poznatom po svojoj impresivnoj multidisciplinarnoj tehnici koja spaja uživo video i 3-D animaciju.

"Dao sam mu odriješene ruke.", kaže Hadreas. "Obojica smo istih godina, osjećam se vrlo usklađenim s Jacolbyjem kada je u pitanju ukus i određene opsesije pop-kulturom. Između nas postoji i duhovni sklad u načinu na koji pristupamo poslu i sličnim energetskim prostorima koje želimo nastaniti, ostvariti i podijeliti." "Mike i ja pišemo scenarije.", objašnjava Satterwhite. "Moj vizualni narativ slučajno zrcali lirski smjer u njegovoj glazbi, a to je rijetka veza istomišljenika. To je mit o stvaranju. Kako arhitektonski oblikovati i prikazati idealiziranu verziju utopije? Radi se o stvaranju nečega što želiš toliko izvan svog opsega da je teško uhvatiti se u konkretan oblik."

"Ugly Season" završava dvogodišnje razdoblje intenzivne kreativnosti Perfume Geniusa, koje uključuje cjelovečernji film "Set My Heart of Fire Immediately", remiksirani pandan tog albuma "Immediately", plesni komad i kasniju filmsku suradnju sa Satterwhiteom. J.Kn.
Na granici između pripovjedača i skladatelja
"Kao Perfume Genius, Mike Hadreas nalazi se na granici između pripovjedača i skladatelja. Njegova glazba sugerira narativne niti – nasilnog djeda, bolesno tijelo, mrski svijet – koje on rastvara u impresionističke tekstove i orkestralne zvučne pejzaže. Hadreasov nemiran stil drži ga u avangardi popa, gdje bi svjetlucanje klavira moglo zvučati čudno poput intimnog otkrića. Promjena oblika postaje vlastiti čin prkosa, izbjegavanje pojednostavljenih oznaka pravog svijeta...", dio je kritike albuma objavljene za Pitchfork.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike