Regija
OSNOVNA ŠKOLA U BROJNIM ERASMUS+ PROJEKTIMA

Baranjski osnovci naučili i pripremati rahat-lokum
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
DARDA - Nakon dvije i pol pandemijske godine i pomicanja rokova, ubrzan je tempo realizacije Erasmus+ projekata, tako da je i OŠ Darda u posljednja dva mjeseca imala čak tri susreta - u travnju na Siciliji te početkom i krajem svibnja 2022. na Cipru i u Španjolskoj.

Osim što su posjetili brojne kulturno-povijesne zaštićene spomenike te znamenitosti, upoznali su se i s tradicijom. Zanimao ih je i školski sustav država domaćina, a nisu zaobišli ni gastronomiju, pa su, primjerice, naučili pripremati tradicionalni orijentalni desert lokum (ratluk) s nekoliko različitih okusa, od banane, jagode, ananasa, naranče, čokolade i lješnjaka. Iako su prije imali dvije vrlo zanimljive virtualne radionice (latvijsku i portugalsku), ništa nije moglo nadomjestiti radionice uživo.

- Sve je prošlo odlično, na dobrobit učenika i učitelja, koji su ponovo imali priliku iskoristiti mogućnost za svoj osobni i profesionalni razvoj i učenje. Ujediniti se u europskoj raznolikosti, razmijeniti iskustva, razviti i usavršiti različite vještine, posebice jezične i komunikacijske, misija im je od 2016., kada su ostvarili svoj prvi međunarodni projekt - kaže Nataša Mesić Muharemi, glavna koordinatorica projekta, naglašavajući kako su učenici i njihovi učitelji oduševljeni viđenim. Darđani privode kraju trogodišnji projekt, za koji su od Europske unije dobili 32.370 eura. U tijeku je završna izložba i radionica, a predstoji im evaluacija i dogovor da se suradnja nastavi kroz eTwinning projekt. Svi su partneri složni da u bliskoj budućnosti ponovno apliciraju još jedan Erasmus+ projekt.

Dodaje kako je zbog COVID-19 bilo vrlo teško putovati. Provjeravali su stroge uvjete ulaska za svaku državu, testirali učenike prije odlaska, ali i tijekom boravka u stranoj zemlji. Pritisak zbog moguće zaraze bio je zaista velik.

- Ipak, vrijedilo je svake muke - zaključila je Mesić Muharemi. I. Getto
Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike