Novosti
INOMINISTRU “MILANOVIĆ NEPREDVIDLJIV”:

Ne znam što se može očekivati od predsjednika
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman upozorio je da su izjave predsjednika Zorana Milanovića nepredvidljive i da ne zna što bi se moglo od njega očekivati u Madridu na samitu šefova država i vlada NATO-a, koji je, između ostalog, posvećen težnjama Finske i Švedske za članstvom u vojnom savezu. Milanović na samitu, koji se održava u jeku velike sigurnosne krize u euroatlantskom području prouzročene ruskom agresijom na Ukrajinu, sudjeluje u srijedu i četvrtak. "Radi se o tome da imamo nepredvidljive izjave predsjednika i mi zapravo uopće ne znamo što će se dogoditi u Madridu", rekao je Grlić Radman, ponovivši da hrvatska Vlada pozitivno gleda na težnje Švedske i Finske za članstvom u NATO-u. "Nastupio je kao netko tko ima monopol nad politikom i vanjskom politikom te koji govori u ime Hrvatske", rekao je Grlić Radman komentirajući Milanovićeve riječi kada se u travnju zauzeo za to da se članstvo Finske i Švedske u NATO-u uvjetuje izmjenom izbornog zakona u BiH. "Bili smo jako začuđeni tom izjavom, što je poslije naštetilo našoj reputaciji, jer smo to morali tumačiti i govoriti o tome koliko je Hrvatska zapravo predana širenju NATO-a na one zemlje koje ispunjavaju uvjete i koje to žele", dodao je.

Milanović bi se trebao bilateralno sastati s finskim predsjednikom i švedskom premijerkom u Madridu, s kojima je nedavno razgovarao, kazavši da se ne protivi ulasku tih država u NATO, ali i upozorivši na težak položaj Hrvata, za što očekuje razumijevanje od tih zemalja. Na samitu se očekuje donošenje odluke o novom strateškom konceptu Saveza, koji će postaviti načela i zadaće NATO-a i koji bi ga trebao pripremiti za nadolazeće razdoblje. Grlić Radman kaže da je hrvatska diplomacija pripremila predsjedniku "sve materijale i pozadinske informacije".

"Ne preostaje mu ništa drugo nego pročitati papire koje smo mu pripremili, odnosno govore, jer će biti tih nekoliko susreta na kojima će govoriti", rekao je. Dodao je kako su se "izborili" da se u strateški koncept ubace reference o sigurnosti zapadnog Balkana te nužnosti jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH. H
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike