Ekonomija
NAJPOŽELJNIJA RADNA MJESTA I PRIŽELJKIVANE BENEFICIJE

Hrvatski radnici sve lojalniji,
stranci omiljeni poslodavci
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Zaposlenima su najvažniji bonusi za poslovna postignuća i naknada za putne troškove

Hrvatski radnici sve su lojalniji, ali su im strane tvrtke i dalje omiljeni poslodavci.



Rezultati su to dodatne analize iz istraživanja "Poslodavac prvog izbora" portala MojPosao, koje je, podsjetimo, ponovno pokazalo kako na rang-listi najatraktivnijih poslodavaca i ove godine dominiraju dm-drogerie markt i Lidl. Naime, pokazalo se da i ove godine najviše ispitanika (31 %) želi raditi u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu.

Promjena


Na treće mjesto ovogodišnje liste najpoželjnijih poslodavaca smjestila se kompanija Rimac Group, privatna tvrtka u pretežno domaćem vlasništvu, a istraživanje pokazuje kako bi u tvrtkama s takvim tipom vlasništva radilo 17 posto ispitanika. Svaka peta osoba (19 %) karijeru bi rado nastavila graditi u hrvatskoj instituciji, 13 posto ih se nada poslu u nekoj od stranih institucija, a 16 posto anketiranih odabralo ni rad u tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu. Kako ističu s portala MojPosao, zanimljivo je što su čak i oni ispitanici koji su Rimac Group stavili na prvo mjesto popisa najpoželjinih poslodavaca u svojim odgovorima često isticali kako im je želja raditi za privatnu tvrtku u stranom vlasništvu. To bi moglo značiti kako većina građana Rimac Group ne doživljava kao tipičnog domaćeg poslodavca.

Bez obzira na spol, najviše ljudi želi raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu - 32 posto muškaraca i 30 posto žena. Više bi žena (20 %) nego muškaraca (17 %) željelo raditi u hrvatskoj, ali i stranoj instituciji (13 % žena i 11 % muškarca), a muškarci bi u većoj mjeri od žena radili u privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu (21 % muškaraca i 16 % žena). U tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu željelo bi raditi 16 posto muškaraca i 17 posto žena. Ispitanici iz najmlađe dobne skupine (do 32 godine) prvenstveno bi htjeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (30 %), jednako kao i 33 posto onih u dobi od 33 do 43 godine te 29 posto onih starijih od 44 godine. Građani stariji od 44 godine u većoj mjeri bi nego ispitanici ostalih dobnih skupina željeli pronaći posao u domaćim i stranim institucijama te u tvrtkama u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu. Zanimljivo, najmlađi radnici najotvoreniji su za rad u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.

Polovina zaposlenih ispitanika, njih 46 posto, često razmišlja o promjeni poslodavca, trećina radnika (32 %) ponekad razmatra tu mogućnost, a 21 posto ispitanika uopće ne pomišlja na pronalazak novog posla. Očito su prošle godine utjecale na stavove ispitanika, pa su postali lojalniji, manje razmišljaju o promjeni posla i na prvom mjestu im je sigurnost radnog mjesta. Istraživanje opovrgava uvriježeno stajalište da su mlađi sudionici tržišta rada skloniji češće mijenjati poslodavce nego druge skupine radnika. Naime, radnici mlađi od 32 godine najrjeđe razmišljaju o promjeni poslodavca. Ispitanici stariji od 44 godine i oni u dobi od 33 do 43 godine u podjednakoj mjeri (ne) razmišljaju o promjeni poslodavca. Bez dvojbe, najodaniji radnici su oni koji već rade za svog "savršenog poslodavca". Samo 11 posto ispitanika koji rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, a čak ih 52 posto uopće ne razmišlja o promjeni.


Prilika za napredak


Kada je riječ o beneficijama, radnicima u Hrvatskoj najvažniji su bonusi za poslovna postignuća (30 %), naknada za putne troškove/javni prijevoz (28 %) i edukacija (27 %). Unatoč tome što tvrtke često organiziraju teambuildinge, očito je ta beneficija u jako maloj mjeri važna ispitanicima, jer je samo 7 posto njih upravo to označilo kao "bonus" na radnom mjestu koji bi voljeli imati. Najmanje popularna beneficija ispitanicima je subvencija kulturnih i/ili sportskih aktivnosti.Portal MojPosao objavio je i rezultate istraživanja o poslodavcima u turističkom sektoru, odnosno u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Ono je pokazalo da je među deset najpoželjnijih prvo mjesto zauzela Valamar Grupa, koja je dobila čak trećinu bodova. Na drugom mjestu je Maistra s 9 posto bodova, slijedi Plava laguna s 4 posto bodova.

Ispitanici koji su na prvo mjesto stavljali tvrtke iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane u najvećoj su mjeri kao presudni faktor ocijenili harmonične odnose na radnom mjestu (44 %), a sigurnost radnog mjesta im je na drugom mjestu (43 %). U odnosu prema cijelom uzorku, ispitanicima kojima su tvrtke iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane na prvom mjestu u manjoj mjeri presudnom smatraju visinu plaće, a u većoj mjeri cijene priliku za napretkom u struci, hijerarhijsko napredovanje i imidž poslodavca. Dapače, tim ispitanicima visina plaće je na samom dnu faktora presudnih za atraktivnost pojedinog poslodavca.

Ispitanicima kojima je Valamar poslodavac prvog izbora presudni su harmonični odnosi na radnom mjestu, sigurnost posla i vodstvo u sektoru. Maistra je podjednako atraktivna zbog sigurnosti radnog mjesta i vodstva u sektoru. Plava laguna poželjan je poslodavac prvenstveno zbog harmoničnih odnosa.

Dijana Pavlović
RAZMIŠLJANJE O PROMJENI
Samo četvrtina zaposlenih ispitanika (26 %) kojima je poslodavac prvog izbora tvrtka iz turističke djelatnosti često razmišlja o promjeni poslodavca. To je znatno manje nego što o tome razmišljaju ispitanici iz ukupnog uzorka (46 %). Trećina zaposlenih ispitanika (32 %) ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, a visokih 38 % ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca, za razliku od ukupnog uzorka, gdje samo petina ne razmišlja o promjeni poslodavca. Od beneficija ispitanici koji biraju tvrtke iz turističke djelatnosti za poslodavca prvog izbora u najvećoj mjeri kao presudne biraju naknadu za putne troškove i bonuse za izvanredna postignuća. Ono što se razlikuje od ispitanika u ukupnom uzorku jest to što ispitanici kojima je turistička djelatnost poželjna u većoj mjeri žele besplatni obrok i piće na poslu.

Najčitanije iz rubrike