Ekonomija
HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ

U voznom parku 70 novih vlakova
Objavljeno 29. lipnja, 2022.

S 21 elektromotornim vlakom koje Končar - Električna vozila proizvode za HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) taj bi prijevoznik 2024. u voznom parku trebao imati gotovo 70 novih vlakova, što čini više od 50 posto flote.Proizvodnja novih vlakova sufinancira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u 85-postotnom iznosu, pri čemu ukupna procijenjena vrijednost projekta doseže 1,29 milijardi kuna, a na europsko sufinanciranje otpada 880,3 milijuna kuna. Tim projektom HŽPP nastavlja modernizirati vozni park s 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i deset elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz. Končar-Električna vozila i HŽPP ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka potpisali su 17. studenoga 2020. Krajnji rok za isporuku svih vlakova je prosinac 2023., a prvi bi vlak za gradsko-prigradski prijevoz trebao biti pušten u promet u prosincu ove godine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da hrvatska industrija ima velike benefite od toga što Končar europskim sredstvima proizvodi vlakove za HŽPP. Izvijestio je da bi do kraja ovog tjedna za HŽPP trebao biti gotov novi vlak za regionalni prijevoz, 40. zaredom, iz programa koji financira Eurofima, a uz potporu Vlade. Također, Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) planira se nabava dvaju prototipova baterijskih vlakova, u vrijednosti od 100 milijuna kuna, a ubrzo bi trebali biti i raspisani natječaji za nabavu 20 novih tramvaja za Zagreb i njih deset za Osijek, što je također prilika za hrvatske proizvođače, rekao je Butković. Izvijestio je i da bi sredinom srpnja trebale biti otvorene obnovljene dionice pruga Zaprešić - Zabok i Savski Marof - Zagreb, u što je uloženo više od 100 milijuna eura, a do kraja godine trebala bi biti gotova i dionica Vinkovci - Vukovar.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić poručio je da je glavni cilj te tvrtke obnova voznog parka i podizanje kvalitete prijevoza. Nabava novih vlakova, izjavio je Ukić, poboljšat će lokalnu i regionalnu povezanost i mobilnost, dovesti do nižih operativnih troškova, a putnicima će se osigurati veća udobnost, veći kapacitet vlakova i pouzdaniji prijevoz.

Predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila Josip Ninić zahvalio je HŽPP-u, kao najvećem kupcu, na partnerskom odnosu u realizaciji različitih složenih ugovora. Prilikom realizacije ugovora za isporuku 21 vlaka i Končar je suočen sa znatnim porastom cijena materijala, energije i rada, a u partnerskom odnosu s HŽPP-om traži se rješenje za nastalu situaciju, rekao je Ninić.

Butković i Ukić odgovorili su na pitanja novinara oko učestalih kašnjenja u željezničkom putničkom prijevozu, pri čemu su obojica apelirala za "malo strpljenja". Ukić je rekao da je, s obzirom na brojne projekte obnove željezničke infrastrukture, izuzetno teško regulirati putnički promet, da se nastoji kvalitetu prijevoza održati na što je moguće višoj razini, no priznao je kako postoje "kašnjenja koja nisu prihvatljiva". "Kašnjenja su velika, ne vozimo se željeznicom na isti način kao autocestom, ali s ovakvim investicijama činimo sve da taj sektor dignemo na zadovoljavajuću razinu", izjavio je Butković, istaknuvši da će u sljedećih desetak godina najveći naglasak biti upravo na ulaganjima u modernizaciju željeznice. H
BROJNI IZAZOVI ZBOG POSKUPLJENJA
Predsjednik Uprave Končar - Elektroindustrije Gordan Kolak posvjedočio je da je i s invazijom Rusije na Ukrajinu došlo do znatnog porasta cijena sirovina, što je usložnilo proizvodnju. “U tom kontekstu, i na ovim projektima imamo većih izazova zbog toga što su cijene znatno narasle u odnosu prema vremenu kad su ugovorene”, izjavio je Kolak. Trend rasta cijena postoji u cijeloj Europi i na svim tržištima na koje Končar izvozi, a s kupcima se pregovara i traže se rješenja koja bi išla u korist i njih i proizvođača, kazao je Kolak.

Možda ste propustili...

ONEMOGUĆENA PLOVIDBA NATOVARENIH PLOVILA

Nizak vodostaj izaziva probleme

SNAŽN RAST CIJENA GORIVA

Era aviokarata po 10 eura završava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUŠA: IZBJEGNUTA VEĆA ŠTETA - SUSTAVE NE GASI TRI MJESECA

Navodnjavanjem oranica iz čak pet bunara spasio je sav urod

2

POSKUPLJUJE POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA

Najviše porasle cijene krumpira

3

ODRŽIVIJA VRSTA

Sirak prkosi suši u Francuskoj