Mozaik
PANONSKA JEZERA, JEDINSTVENI SVJETSKI FENOMEN

Tuzlanska slana jezera
iz godine u godinu
privlače sve više turista
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Ugodan boravak uz brojne kafiće, u kojima nisu rijetki svirači na gitarama, omogućavaju mali hoteli u središtu grada

Kada je na mjestu današnjih triju Panonskih jezera, čija je sanacija i izgradnja počela 2003. i gdje su zbog, nekada i nekontrolirane, esploatacije soli iz tuzlanskog podzemlja potpuno potonula naselja Džindić mahala, Srpska varoš i Pavkuša, a znatno je stradao i nedaleki centar Tuzle, nitko nije (osim možda gradonačelnika Jasmina Imamovića) vjerovao kako će slana Panonska jezera 19 godina poslije biti turistički mamac ljubitelja dobrog provoda ne samo iz tuzlanskog kraja nego i iz drugih dijelova zemlje, pa i susjednih zemalja, iz kojih su Hrvati među najbrojnijima.



Naime, na pojedinim mjestima zemljište je potonulo za čak 17 metara, uz nastale ruševine prirodno se počela formirati močvara, a osim što je nastajalo ruglo, nakupljena voda prijetila je sigurnosti gradskih prometnica i ostaloj infrastrukturi. Zato se, na prijedlog gradonačelnika Imamovića, krenulo u sanaciju uz savjetovanje struke. Godinama poslije gradonačelnik Imamović će pričati hrvatskim novinarima, s kojima se uvijek rado susretao, kako su stručnjaci tada predlagali na tom mjestu park, šetnicu i jezero kojim bi plivali labudovi, ali njemu je bila prihvatljivija mogućnost da jezerom plivaju ljudi, Tuzlaci i njihovi gosti. I bio je u pravu, jer Panonska jezera, jedinstveni svjetski fenomen, kao dio nekadašnjeg Panonskog mora, privlači svake godine sve više turista.

Najviši standardi


Prije nekoliko dana svečano je otvorena 19. sezona plivanja i tom događaju su nazočili i hrvatski novinari, svatko davši svoj prilog kako je znao i umio. Ovogodišnja je sezona pod sloganom "Ljetujte u Tuzli".

- Uskoro, 18. srpnja, bit će točno 19 godina da smo otvorili prvo slano jezero. Tada smo bili i sami iznenađeni odzivom građana i onda smo, 2004., otvorili turistički trg, Soni trg, pa 2006. Arheološki park, naselje sojenica, kako bi posjetitelji turisti imali što vidjeti od naše ponude, pijacetu kod Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića. Drugo slano jezero i slane slapove izgradili smo 2008. godine, 2012. Panonski most i u međuvremenu smo ovim pješačkim mostom koji veže park kojim dominira bosanski kralj Tvrtko i kompleks Panonike i banju dobili jedinstvenu pješačku zonu od 20 hektara - kaže Jasmin Imamović, koji dužnost prvog čovjeka Tuzle obnaša neprekidno već 21 godinu, dodajući kako je grad Tuzla 2003. imao tri hotela, a danas je 35 hotela i motela te bezbroj privatnih smještaja, a trenutno postoji desetak zahtjeva za gradnju novih hotela. Panonska jezera su do danas imala 5,3 milijuna posjetitelja, a ove ih se sezone očekuje 380.000.

- Tuzla ide sigurnim putem prema turizmu. U međuvremenu smo dobili drugu nagradu na planetu od UN-ove svjetske turističke organizacije, što je posebna rijetkost, te se radi o plaži najviših mogućih standarda. Ovakvu plažu teško možete naći i na Jadranskoj obali, govorimo o kvaliteti vode, broju spasilaca, uvijek dostupnom vozilu ambulantne pomoći i o ukupnoj kvaliteti usluge, ne samo u rekreaciji i sunčanju, nego govorimo i o geološkom postavu i geološkom muzeju te o arheološkom parku i mnogobrojnim manifestacijama, i kulturnim i sportskim – ponosan je s pravom gradonačelnik.

Meša Selimović i Ismet Mujezinović, inače student zagrebačke likovne akademije, koji su prijateljevali za života, ovjekovkečeni su skulpturama na korzu, koje su postale i popularno sastajalište - kod Meše i Ismeta. Autorica je zagrebačka umjetnica Marija Ujević i time se zatvara krug veze Tuzle i Zagreba.

Maid Porobić, direktor JKP-a Pannonica, zadovoljan je posjetom jer u ovih nekoliko dana bilo je 18.000 posjetitelja, a, što je još važnije, prije nekoliko dana dobio je e-mailove i najave da će svaki vikend imati goste iz Osjeka, po nekoliko autobusa, a dolazak su najavili i gosti iz Srbije. Porobić zna što je dobra zabava jer je svojedobno bio popularni lokalni DJ i gitarist grupe Terusi.

- Grad Tuzla iz godine u godinu zaista opravdava i osvjetljava obraz kao turistička destinacija, ne samo u BiH nego i šire. Imamo već najavljene grupne posjete iz zemalja regije i očekujemo da će se zaista ova godina ne samo približiti rekordnoj 2019., pretpandemijskoj, godini nego i da ćemo neke rekorde zaista i premašiti. Za ovo ljeto zajedno s našim partnerima osigurali smo iznimno bogat i sadržajno raznolik program na slanim jezerima i u cijelom gradu – kaže direktorica Turističke zajednice grada Tuzla, Amra Jaganjac. Podsjeća kako će turistička ponuda grada Tuzle uskoro biti obogaćena novim sadržajem. Naime, već su u tijeku pripremni radovi za gradnju kuće posvećene autoru najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Europi, Bosansko-turskog rječnika, autora Muhameda Hevaija Uskufija, što je osnova današnjem jeziku, koji nazivaju bosanskim.

Fenomen


Svašta se ima vidjeti u Tuzli, među najstarijim europskim gradovima s kontinuitetom življenja, od oko 7000 godina, o čemu svjedoče iskopine sojeničkog naselja, a čija je replika postavljena na ulazu u Panonska jezera, koja su istinski fenomen za sebe, jer Tuzla je jedini grad u svijetu čija se slana jezera i plaže nalaze u samom središtu grada.

Na malom trgu Kapija na tuzlanskom korzu, gdje je u ratu 90-ih od četničke granate smrtno stradao 71 civil, pretežito mlađe dobi, a ranjeno ih je više od 150, nalazi se spomen-obilježje. Uz nadu i želju da se takvo što ne ponovi, postavljeno je obilježje s prigodnim stihovima velikog pjesnika Maka Dizdara, a osuđeni zlikovac koji je zapovjedio ispaljivanje granate s obližnjeg brda slobodno šeće Srbijom...

Soni trg ima ljepšu povijesnu priču. Njegovim središtem dominira stilizirana fontana u obliku neolitske posude za iskuhavanje soli, a slična tehnologija primjenjivala se od Rimljana do Osmanlija. Tek se u doba Austro-Ugarske sol počela eksploatirati i prerađivati industrijski.

Restorani u Tuzli nude lokalnu kuhinju, ali i europsku, i sve to po, čak i nama, vrlo prihvatljivim cijenama, poput Panonskog lovca na slanim jezerima, gdje pripremaju miješano meso na roštilju valjda najbolje što je moguće.

Ugodan boravak turistima uz brojne kafiće s terasama, u kojima nisu rijetki svirači na gitarama, pa se može naići i na gitarista i pjevačicu koji izvode poznate dalmatinske pjesme, omogućavaju mali, intimni obiteljski hoteli u središtu grada, poput Mirisa dunja, u kojemu su bili smješteni hrvatski novinari. Nemojte se previše iznenaditi ako vam vlasnici daruju bocu rakije od dunje, po kojoj je hotel poznat i po kojoj je dobio ime, ako primijete da tih dana slavite rođendan. Ovdje će gost uz ključ sobe dobiti i ključ ulaznih vrata hotela, pa koliko god se kasno vratili, neće vas pogledom mjerkati sneni recepcionar...
Miroslav Flego
Panonska jezera su do danas imala 5,3 milijuna posjetitelja, a ove ih se sezone očekuje 380.000

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike