Sport
DUŽI OPORAVAK PA BORBA ZA PRVIH 11

Nema ljetnih transfera, ali pojačanje je tu - Petar Brlek
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Brlek je s tri pogotka prvi strijelac bijelo-plavih u dosadašnjem dijelu priprema

Tko kaže kako NK Osijek nije dobio pojačanje u dosadašnjem dijelu pripremnog razdoblja za novu sezonu. Iako Nenad Bjelica na ljetnoj tržnici još nije povukao potez, događaju mu se dobre stvari unutar same momčadi, jer postoje igrači koji su već sad u vidljivo boljoj formi nego prošle sezone.



Jedan od njih svakako je veznjak Petar Brlek. Taj 28-godišnjak u redove bijelo-plavih stigao je u siječnju 2021. Igre koje je pokazivao u prvim nastupima bile su ohrabrujuće, zabio je i jedan pogodak protiv Slaven Belupa, kluba čiji je dres nosio pet godina, a onda je, u šestom nastupu za osječki klub, stigao - šok. Nakon samo 12 minuta utakmice protiv Rijeke Brlek je s bolnom grimasom iznesen s terena, a dijagnoza je bila grozna. Pukli su mu prednji križni ligamenti, pa ga je čekala operacija i duga stanka.

Težak put oporavka


Izvan stroja bio je praktično cijelu 2021. godinu. Vratio se na teren tek početkom prosinca, u susretu s Goricom, ali taj je povratak bio više formalan. Prošlog proljeća igrao je više, ali je dugo tražio formu nakon te teške ozljede, a trener Nenad Bjelica mu je u posljednja dva kola sezone dao dva susreta po 90 minuta (Lokomotiva i Gorica), u kojima se dalo naslutiti kako Brlek hvata željeni ritam.

- Hvala Bogu, to teško razdoblje zbog ozljede i oporavka sada je već daleko iza mene. Nakon takvih ozljeda najvažnije je ne žuriti s povratkom jer se često znaju ponoviti, što već postaje ozbiljan problem. Zato sam išao korak po korak u oporavku, te sam se polako vraćao u natjecateljski ritam. Možda je malo potrajalo, ali najvažnije je što sam sad zdrav i spreman se upustiti u otvorenu borbu za mjesto u prvoj momčadi - kaže Petar Brlek, vezni igrač bijelo-plavih.

Dočekan je kao veliko pojačanje, a danas praktično mora krenuti iz početka. Konkurencija u momčadi za njegovu poziciju je žestoka, pa se u takvim okolnostima nije lako nametnuti nakon tako dugog izbivanja s terena.

- Na konkurenciju u momčadi, koja je stvarno jaka, uvijek gledam pozitivno. Tjera te na puni angažman, uz nju postaješ bolji igrač. Svjestan sam kako se moram dokazati na treninzima i pripremnim utakmicama, jer samo na taj način mogu izboriti mjesto u momčadi i iskoristiti priliku koja mi se pruži.

Na tekućim ljetnim pripremama svoje će prilike iskoristiti maksimalno. Nominalno je član udarne postave, jer je ozlijeđen Mihael Žaper, no igrama koje pruža navlači osmijeh na lice trenera Nenada Bjelice. U ovom je trenutku prvi Osijekov strijelac na pripremama s tri pogotka. Zabio je Slaven Belupu, a Austriju iz Klagenfurta počastio je dvama lijepim pogodcima.

- Pripreme za novu sezonu dočekao sam u optimalnom stanju i željan dokazivanja. Dobro, nisam očekivao da ću u ovoj fazi biti najbolji strijelac, ali to je samo dodatni bonus koji mi jača samopouzdanje.

Bolji nego lani


Zdrav te pogodaka i dokazivanja željan, Brlek će nedvojbeno biti jedna od novih snaga osječke momčadi, koju za 20-ak dana čekaju prvi izazovi u novoj sezoni. Za početak europskog puta bijelo-plavima je dopao kazahstanski Kizilžar. Imenom ne toliko zahtjevan suparnik, ali zbog dužine putovanja i vremenske razlike opet neugodan.

- Na europskoj sceni ni jednog se suparnika ne smije podcijeniti. Siguran sam kako će naš stručni stožer napraviti kvalitetnu analizu našeg prvog europskog protivnika. Određenu ulogu svakako će igrati dugo putovanje i vremenska razlika, za što ćemo se morati dobro pripremiti. Osobno, još nisam imao iskustava s tako dugim putovanjem i igranjem s tako velikom vremenskom razlikom. No, ako smo već dobili takvog suparnika, svakako je dobro što drugu utakmicu igramo kod kuće. Vjerujem kako ćemo preskočiti tu prvu europsku prepreku.

Na domaćoj sceni posljednje dvije sezone Osijek je do pred sam kraj sezone bio u utrci za naslov, ali nije izdržao. Oba je puta ostao praznih šaka. Što navijači bijelo-plavih mogu očekivati u natjecateljskoj godini koja dolazi?

- Očekujem kako ćemo se opet boriti za sam vrh tablice. Neće to biti lako, jer i naši suparnici imaju iste planove, a mi ćemo težiti biti bolji nego prošle sezone - zaključio je Petar Brlek.

Forma koja Brleka krasi u ovom trenutku čini ga najvećim pojačanjem osječke momčadi u dosadašnjem dijelu priprema za novu natjecateljsku sezonu.

Dalibor Keler
SPREMAN NA ODGOVORNOST IZVOĐENJA PENALA
Jedna od tema o kojoj se najviše raspravlja u taboru bijelo-plavih i na ovim pripremama jest tko će biti izvođač kaznenih udaraca. Taj naoko jednostavan segment igre pretvorio se u pravu noćnu moru bijelo-plavih, a prošle sezone ih je možda koštao i titule prvaka Hrvatske. Zanimljivo rješenje ponudio nam je Josip Brezovec, nekada sjajni veznjak Varteksa, Varaždina, Slaven Belupa, Rijeke i drugih klubova, koji je svoje prve seniorske korake napravio u Belišću. Brezovec je danas desna ruka predsjednika NK Polet Miroslava Novinščaka, koji su zapravo domaćini bijelo-plavih na ovim pripremama. Brezovec je bez razmišljanja ispalio: "Imate problem s penalima. Pa dajte neka ih izvodi Brlek."

- Eh, "Breza". Kratko vrijeme dijelili smo svlačionicu u Slaven Belupu. Hvala mu ako ima takvo mišljenje o meni i izvođenju penala. Odluka o tome tko će kod nas izvoditi penale je na pomoćnom treneru Nini Buli. Što se mene tiče, uvijek sam spreman preuzeti odgovornost za taj posao, koji je samo naizgled lak. Ne mogu reći koliko sam siguran "penaldžija". Znam za jedan koji sam promašio, a otkako sam u Osijeku, imao sam prilike pucati u raspucavanju protiv Slaven Belupa u četvrtfinalu Kupa i taj sam put zabio - s osmijehom će Brlek.

UNIFICIRANE LOPTE DOBRA SU STVAR
U novoj prvoligaškoj sezoni dogodit će se još jedna promjena. Sve utakmice igrati će se s loptama istog proizvođača, UHL sporta. Dosad je praksa bila da se utakmice igraju s loptama koje osigurava domaćin, a to je značilo pravo šarenilo u izboru "bubamara".

- Mislim kako je dobro što ćemo imati priliku sve utakmice igrati s istim loptama. Nisu sve lopte iste, treba se na njih navikavati, a sada toga neće biti. Što se novih lopti tiče, još uvijek se navikavamo na njih, a meni su sasvim uredu - otkrio je Brlek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike