Novosti
HZJZ: LANI ZABILJEŽENA 8951 ZAPLJENA DROGE

Prosječna dob liječenih ovisnika 40,4 godine, eksperimentiranje s drogom počinje oko sedamnaeste
Objavljeno 28. lipnja, 2022.

U Hrvatskoj je lani zabilježena 8951 zapljena droge i relativno stabilan trend ovisnika na liječenju od kojih su njih 80 posto opijatski ovisnici, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga.Broj novih opijatskih ovisnika u tretmanu stalno se smanjuje, a kod neopijatskih ovisnika prevladava ovisnost o kanabisu, precizirao je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković, koji je dodao da je primjetan pad ukupnog broja ovisnika u tretmanu terapijskih zajednica. Petković je istaknuo da je broj ukupno liječenih i broj prvi put liječenih u padu u odnosu na prethodne godine te da je na liječenju zbog zlouporabe psihoaktivnih droga tijekom 2021. bilo 84 posto muškaraca i 16 posto žena. Dodao je da liječeni ovisnici sve duže ostaju u tretmanu i sve su stariji.

U HZJZ-u otkrivaju da je prosječna dob osoba liječenih zbog zlouporabe droga 40,4 godine, eksperimentiranje s drogom u prosjeku započinje u dobi od oko 17,2 godine, a prosječna dob osoba koje dolaze prvi put na liječenje 28,5 godina. HZJZ ističe da je u Hrvatskoj prema procjenama između 7200 i 11.547 visokorizičnih ovisnika o opijatima.

Prema podatcima HZJZ-a, u 2021. nastavljen je pozitivan trend zapljena biljnog kanabisa, kao i najpopularnijih stimulansa poput kokaina i amfetamina. Prema analizi droga u otpadnim vodama, koja je provedena u 75 gradova iz 23 države članice EU-a, Zagreb posljednjih desetak godina bilježi uzlazni trend urinarnih metabolita kokaina (548,62 miligrama po danu), s najvišom razinom zabilježenom u subotu (745,92 miligrama). Najveća masovna opterećenja metabolita kanabisa pronađena su u otpadnim vodama gradova u Hrvatskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Sloveniji.

HZJZ ističe da je broj smrtnih slučajeva prouzročenih drogom u 2020. na području EU-a iznosio 5796 te da je srednja dob umrlih od droge 41 godina. Prema spolu, od ukupnog broja umrlih 79 posto odnosi se na muškarce. Predstavljajući preliminarne podatke, Maja Valentić iz HZJZ-a istaknula je da se u 2021. liječilo 5378 osoba, od kojih njih 518 prvi put. Od svih liječenih, 83,1 posto došlo je na liječenje zbog ovisnosti o opijatima kao glavnom sredstvu, 10 posto zbog kanabinoida te po 2,6 posto zbog kokaina i stimulativnih sredstava, precizirala je Valentić.

Prema podatcima za prošlu godinu, liječene osobe sve su starije, a najveći broj liječenih ima završenu srednju školu, nezaposleni su ili povremeno zaposleni i žive s roditeljima. HZJZ ističe da je u vrijeme pandemije koronavirusa potaknuta digitalizacija tržišta droga o čemu govore informacije o sve češćoj uporabi aplikacija, društvenih mreža, kao i šifriranih usluga za kupnju droga. Voditelj Službe kriminaliteta droga Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Dražen Rastović mišljenja je da u u Hrvatskoj nema tzv. epidemije ovisnosti o drogama, ali postoje naznake povećanja broja konzumenata. H
HZJZ ističe da je u vrijeme pandemije koronavirusa potaknuta digitalizacija tržišta droga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

30 GODINA OD NAJVEĆE RAZMJENE ZAROBLJENIKA

Najmlađi razmijenjeni logoraš imao je 16 godina, najstariji 67

2

KULTURNI TURIZAM

Slavonijom se putuje s osmijehom

3

SANDA ERDELEZ, DEKANICA NA SVEUČILIŠTU SIMMONS

Ljudi za informacijama ne
tragaju, nego nalete na njih