Novosti
ODLUKA O NOVOM GRADONAČELNIKU ZA DVA TJEDNA

Puljak u Splitu dobio 48,73 posto glasova, u drugom krugu i Đogaš
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
U utrci za gradonačelnika Splita u 2. krugu borit će se kandidat Centra Ivica Puljak, kojemu je u 1. krugu malo nedostajalo za pobjedu, i nezavisni Zoran Đogaš, kojeg podržavaju HDZ i HSS, pokazuju neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih svih biračkih mjesta.

Na prijevremenim izborima odaziv je bio 31,58 % (46.292 birača). Puljku je pripalo 48,73 % (22.561 glas), a za Đogaša je glasalo 25,67 % (11.887). Kako nitko nema natpolovičnu većinu, njih dvojica sučelit će se u 2. krugu 10. srpnja. Slijede Željko Kerum (HGS) - 7,94 %, Josip Markotić (Most) - 4,53 %, Aris Zlodre (DP, HDS, HS i HSP) - 3,89 %, Davor Matijević (SDP) - 3,84 %, Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) - 1,85 %, Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju) - 1,28 % te nezavisni Ante Franić - 0,66 %. Splićani su u nedjelju birali i 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista. Prema neslužbenim rezultatima DIP-a, lista stranke Centra za Gradsko vijeće osvojila je 42,47 % glasova (19.376), lista HDZ/HSS-a 23,81 % (10.866), HGS 7,11 %, Most 6,61 %, SDP/HSU-a 5,75 % te koalicija DP/HDS/HSP-a i Hrvatski suverenisti 5,63 %. Na izbore je izišlo 46.317 glasača. Odaziv na izbore za Gradsko vijeće bio je 31,6 %.

Puljak ističe kako vjeruje da će pobjedu potvrditi u 2. krugu. Za njega je to pobjeda članova Centra, a pripada, kaže, građanima Splita. I u sljedećem će razdoblju surađivati sa svima osim s HDZ-om i HGS-om Željka Keruma, a kaže da je prošlo vrijeme kad se s iskaznicom HDZ-a dobivao posao. "Sljedeće tri godine bit će godine preporoda grada Splita", poručio je.

Drugoplasirani Đogaš kaže da je očekivao malo bolje rezultate, a u 2. krugu očekuje nastavak borbe. Smatra da su Puljkovi koalicijski partneri očito jako izgubili, tako da je vrijeme izbora bio plan koji se Puljku isplatio. Ponosan je na sebe i suradnike jer su govorili isključivo o konstruktivnim stvarima i dobrobiti građana. "U 2. krugu bit ćemo isti kao do sada jer želimo dobro građanima Splita", kaže Đogaš. Poručio je da će i dalje upozoravati na ono što Splitu treba te da je dva i pol mjeseca srcem i dušom prezentirao svoj program. Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vice Mihanoviće da su ostvarili gotovo identičan rezultat kao prošli put i bit će konstruktivna opozicija u vijeću. I.B./H
PULJAK: IZABRAN RED UMJESTO NEREDA
Splićani su odlučili i izabrali red umjesto nereda, budućnost umjesto prošlosti, borbu za javni interes i sve ono što smo nas trojica - Antonio Kuzmanić, Bojan Ivošević i ja - radili, poručio je Puljak. Govoreći i o pobjedi Centra u Gradskom vijeću, rekao je da će sada imati većinu za sve one projekte koje su obećavali i zacrtali, a sad će to moći i ostvariti. Komentirajući manju izlaznost na prijevremenim izborima, rekao je da je ona mala u apsolutnim brojevima, ali kad se pogleda one koji su dali glas za kandidate Centra, ona je velika i "srušen je mit da na izborima mala izlaznost ne odgovara malim strankama". "Oni koji su glasali za nas izišli su u velikom broju", ističe.

Možda ste propustili...