Regija
SVETIŠTE ULAZI U 650. GODINU POSTOJANJA

Šumanovcima i ukrasni zid za zahvale i molitve hodočasnika
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Veliku proslavu respektabilnog jubileja, 17. lipnja 2023., dočekat će u novom ruhu
GUNJA



Svetište skrovite Gospe Šumanovačke, smješteno na tromeđi Gunja - Drenovci - Đurići, najstarije svetište na području Vukovarsko-srijemske županije i drugo po starosti marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, ulazi u jubilarnu, 650. godinu postojanja. Datira iz 1373. i nagodinu će, u lipnju, velikom svečanošću obilježiti respektabilih šest i pol stoljeća otkako je papa Grgur XI. izdao dekret franjevcima da na području Šumanovaca grade samostan i crkvu. Time su postali hodočasničko mjesto. Godinama ga, posebice u vrijeme proslave blagdana Velike Gospe, pohode tisuće vjernika iz Hrvatske i inozemstva, osobito iz susjedne BiH.



Svetište je bilo u jako lošem stanju i upravitelj, gunjanski župnik, vlč. Ivan Živić, 2019. godine odlučio je krenuti u zahtjevan i sveobuhvatan projekt njegove obnove i uređenja, te ga do proslave jubileja 2023. dovesti u stanje kakvo i zaslužuje. Vjernicima Cvelferije predstavio je novu viziju i novo ruho Šumanovaca, koje donosi puno toga novoga, a opet čuva mir svetišta.

Više od 70 posto zacrtanog plana dosad je realizirano, što je itekako vidljivo, a reakcije hodočasnika više su nego pozitivne. Radilo se temeljito, a Šumanovci su, dobivajući novo ruho, istovremeno sačuvali svoj potpuni identitet i ondje ništa nije narušeno, samo je upotpunjeno dodatnim sadržajima. Đakovačko-osječki nabiskup, mons. dr. Đuro Hranić, lani je, na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, blagoslovio novi Gospin kip, izrađen od bronce, visine oko 2,5 metara, koji raširenih ruku dočekuje hodočasnike. Financirala ga je Đakovačko-osječka nadbiskupija. Postavljen je u središte svetišta, a rad je akademskog kipara Ante Jurkića, koji je autor i 14 postaja križnog puta, i 15. postaje - Uskrsnuća, koje su postavljene i blagoslovljene uz šumsku stazu što vodi do kapelice i bunara u šumi. Ovih je dana svetište dobilo i Gospin park mira. U prvom dijelu šume nasut je kamen, postavljene su dvije ljuljačke za odrasle i 10 masivnih hrastovih stolova s klupama. "Kada nam dođu hodočasnici, a nekada imamo i po nekoliko autobusa dnevno, ondje ih dočekamo i omogućimo da se malo okrijepe. Želja mi je da nam dolaze i obitelji s djecom, da uživaju u prekrasnom prirodnom ambijentu, s puno sadržaja i povijesti", kaže vlč. Živić. Dodaje da ljudima sve više trebaju mir i tišina, urbani se čovjek želi odmaknuti od gradske vreve i užurbanosti, biti u prirodi, čuti cvrkut ptica i zadovoljiti svoje duhovne potrebe.

Kako bi se cijela priča oko uređenja svetišta zaokružila, u planu je gradnja ukrasnog zida zahvale i molitvi za hodočasnike, odmah iza kapelice, visokog oko dva metra, koji bi vijugao i protezao se među hrastovima u dužini od 26 metara. Na početku bi bila ispisana priča o (polu)slijepoj djevojci, kojoj se kod sedmoga hrasta u šumi ukazala Gospa i pomogla joj vratiti vid, što je u pjesmi opisala i pjesnikinja Mara Švel-Gamiršek. Gospa i žena koja pere oči na bunaru bit će prikazane i u reljefu na zidu. Na preostalom će dijelu zida hodočasnici moći postavljati zavjetne ploče i zahvale, sve će biti istih dimenzija, u dogovoru s upraviteljem svetišta. Nasuprot reljefa trebala bi biti izgrađena i sjenica za hodočasnike, od 50-ak kvadrata, u rustikalnom stilu. A kada se od kapelice krene prema izlazu iz šume, s lijeve će strane biti raspoređena četiri zida, visine dva i dužine oko četiri metra, a prikazivat će četiri otajstva krunice – slavno, žalosno, svjetlosno i radosno. Na njima će, pojašnjava župnik, mali reljefi prikazivati Isusov i Marijin život, i time će biti završen i objedinjen projekt "Novo ruho Šumanovaca". Dodaje da se jako puno radi na duhovnim sadržajima, stalno se nešto novo nudi i događa, osmišljavaju se razni programi, organiziraju duhovne obnove...

"Hodočasnici nam pristižu u sve većem broju, dolaze sa svih strana, vrata Šumanovaca sve se više otvaraju, što nam je i bio cilj. A tu vidim i jednu dobru priliku i za naše lokalne OPG-ove", zaključuje.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike