Autoglas
SIGURNOST JE BITNA

Ne činite prekršaje pomažući vozilima koja su pod rotacijom
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Moramo se pridržavati pravila, čak i kada ustupamo mjesto vozilu Hitne

Svi želimo pomoći vozačima hitnih službi kad jure s rotacijskim svjetlima i sirenom, a uglavnom sve što treba napraviti je pomaknuti se ulijevo ili udesno, kako bi se stvorio sigurnosni koridor. No, sve što radimo kao vozači mora biti sigurno i legalno. A na cesti je jako mnogo vozača, i ne reagiraju svi jednako te se mogu dogoditi pogreške koje znaju prouzročiti prometnu nesreću. A sve u dobroj namjeri...Stvar je u tome što se svi moramo pridržavati prometnih pravila, čak i kada ustupamo mjesto vozilu Hitne pomoći. Vozači hitnih službi te vatrogasci i policija, imaju određene privilegije u prometu, jer spašavaju imovinu i živote, ali mi ostali nemamo. Dakle, ako prođemo kroz crveno svjetlo na semaforu, ili uđemo u suprotnu traku kako bismo napravili mjesta za vozilo neke od spomenutih službi, osim sudara riskiramo i visoku kaznu, čak i ako samo pokušavamo pomoći.

Vozači hitnih službi cijene pomoć koju pružamo, ali kada je ona sigurna i legalna, ali ne očekuju da će itko dovesti sebe ili druge u opasnost, ili na pogrešnu stranu zakona. Kao prvo, pratite što se događa u prometu i iza vas, i brzo reagirajte na najbolji način na koje možete pomoći kada se vozilo Hitne pomoći pokušava probiti. Ne samo da ćete ostati legalni i sigurni, nego ćete dati i svoj obol pomoći pacijentu, ili možda spašavanju života.

Nije loše zapamtiti savjete koje je uputila policija. Pod broj jedan, ostanite sigurni i legalni. Nitko ne očekuje da se izložite riziku, ili prekršite zakon u pokušaju pomoći vozilu Hitne pomoći ili druge hitne službe. Ostanite mirni i koncentrirani. Što prije uočite vozilo Hitne pomoći, to imate više vremena za planiranje. Nemojte donositi presude o tome koja vozila hitnih službi zaslužuju vašu pomoć, a koja ne. Težite dosljedno promišljenom i ljubaznom stavu koji u svakoj situaciji sigurnost stavlja na prvo mjesto. Ako usporite ili stanete, nemojte se dalje kretati ili ubrzavati dok vas ne prođe vozilo Hitne pomoći. Možda dolazi više od jednog vozila, pa stoga slušajte različite sirene i pogledajte oko sebe prije negoli krenete.

Mato Pavličević
SUDARI NA CESTI NISU RIJETKOST
Do sada je u Osijeku zabilježeno više prometnih nesreća u kojima su sudjelovala i vozila Hitne pomoći. Jedna od najtežih, a u kojoj je više osoba teže ozlijeđeno, zbila se prije nekoliko godina na raskrižju Europske Avenije, Kapucinske i Radićeve ulice. Došlo je do višestrukog sudara u kojem su, osim sudionika nesreća, nastradale i osobe koje su čekale tramvaj.

Možda ste propustili...

STARI SJAJ : IZLOŽBA OLDTIMERA U VINKOVCIMA

Ove ljepotane voze iz užitka, treba ih čuvati

DOBRI REZULTATI JUŽNOKOREJSKE KOMPANIJE

KIA i u kolovozu s velikim rastom globalne prodaje