Autoglas
I TU SMO NA ZAČELJU EUROPSKE UNIJE

Koliko su vozači u Hrvatskoj zapravo upoznati s kaskom?
Objavljeno 28. lipnja, 2022.

Prema dostupnim i provjerenim podacima, Hrvatska za ostalim članicama Europske unije zaostaje po korištenju osiguranja motornih vozila i tek je 25. na ljestvici po visini prosječne premije po stanovniku. U slučaju prometne nezgode koju ste osobno skrivili, zakonski obvezno osiguranje pokriva štetu nastalu na stvarima, osobama i automobilu druge osobe, dok jedna vrsta osiguranja, ona koja se ugovara zasebno i dobrovoljno, pokriva štetu i na vašem automobilu, bez obzira na to bili vi krivi ili ne. Izuzetak je jedino vožnja u slučajevima kada je osoba pod utjecajem alkohola, narkotika, ili zbog namjernog izazivanja i provociranja prometne nezgode. Mnogi hrvatski vozači nisu dovoljno informirani o prednostima ove vrste osiguranja te nerijetko smatraju da se popularni kasko odnosi samo na štetu koja nastane u prometnim nezgodama, ili zbog krađe automobila.



Unatoč tome što su svjesni brojnih opasnosti koje vrebaju i koje mogu izazvati različiti sudionici u prometu, kratka videoanketa provedena među građanima i realizirana u sklopu informativno-edukativnog projekta ‘Sigurnije sutra‘, još jednom je to potvrdila. No takvi stavovi građana ne čude, budući da je kultura osiguranja u našoj zemlji na niskim razinama, s tri do sedam puta nižim premijama po stanovniku u usporedbi s premijama koje izdvajaju stanovnici ostalih članica Europske unije. Osim toga, Hrvatska za razvijenim zemljama zaostaje i kada je u pitanju osiguranje motornih vozila. Prema podacima krovnog udruženja osiguratelja i reosiguratelja Insurance Europe, tek je 25. na ljestvici po visine prosječne premije po stanovniku (EU: 244 EUR/HR: 148 EUR).

Ipak, kada je riječ o iznosu koji je na mjesečnoj bazi potrebno izdvojiti za ovo dobrovoljno osiguranje automobila, anketa je pokazala da su građani nešto bolje informirani. Naime, za automobil u vrijednosti od cca 150.000 kuna, polica kasko osiguranja može se ugovoriti za otprilike 2500 kuna godišnje, odnosno iznosi cca 208 kuna mjesečno. Kao i kod opće percepcije osiguranja kao takvog, za kasko osiguranje u Hrvatskoj nerijetko postoji mišljenje da je preskupo i neisplativo.

Ali kada se uzme u obzir činjenica da čak i najmanji popravak na automobilu može koštati kao godišnja kasko premija, perspektiva postane poprilično drugačija. Videoanketa dio je informativno-edukativnog projekta SIGURNIJE SUTRA, pokrenutog s ciljem podizanja razine financijske pismenosti na području osiguranja u Republici Hrvatskoj.

Mato Pavličević