Sport
MEDITERANSKI KAOS U ALŽIRU

Tin Srbić i Lucija Lesjak uveli su hrvatske sportaše na Stadion "Ahmed Zabana"
Objavljeno 26. lipnja, 2022.
Uvjeti su loši, hrana je grozna, sobe prljave, prijevoz od Sela do sportskih borilišta katastrofalan, internet šteka, malo radi, malo ne radi... Uglavnom, vlada veliki kaos, usred kojeg su se našli i hrvatski sportaši koji nastupaju na 19. Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu. Gosti su zgroženi, a domaćini odmahuju rukom uz poruku: To je sve O.K. I trude se popraviti, blagi napredak se vidi, ali daleko je to od savršene organizacije jednog velikog natjecanja.

Ni otvorenje Igara nije bilo bolje od onoga što se događa oko njih. Program je kasnio, a kada je napokon počeo, gimnastičar Tin Srbić i karatašica Lucija Lesjak predvodili su kao nositelji zastave hrvatske sportaše i sportašice na središnjem mimohodu u sklopu višesatne svečanosti otvaranja. Spektakl otvaranja bio je u znaku alžirske tradicije, kulture i povijesti (60. obljetnica državne neovisnosti), uz prepoznatljivu ornamentiku, glazbu, neizostavne svjetlosne efekte i vatromet. Igre, koje traju od 25. lipnja do 6. srpnja, otvorio je na Stadionu "Ahmed Zabana" alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune pozdravivši sve sportaše i goste koji su došli u Oran. Na MI-ju 2022. sudjeluje oko 3400 sportaša i sportašica iz 26 mediteranskih zemalja s tri kontinenta (uključujući i nemediteranske države koje su taj status stekle članstvom u prijašnjim državnim tvorevinama).

Više od polovine ukupnog broja sudionika stiglo je iz 18 europskih država (Albanija, Andora, BiH, Cipar, Crna Gora, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kosovo, Malta, Monako, Portugal, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija i Španjolska). Afriku predstavlja 636 sportaša iz pet država - domaćina Alžira 324, Egipta 191, Tunisa 175, Maroka 137 i Libije 14 sportaš (ic)a. Azija je zastupljena s 388 sportaša iz tri države - 324 iz Turske, 38 iz Libanona i 26 iz Sirije.

S pratećim osobama Oran će tijekom Mediteranskih igara ugostiti ukupno 5150 sudionika. Hrvatska nastupa sa 105 sportaša i sportašica u 17 sportova, a u svečanom mimohodu sudjelovalo je njih dvadesetak koji su stigli u Alžir, a nisu imali natjecateljske obveze već prvog dana. Inače, Hrvatska i na ovim Igrama ima jake uzdanice i nada se berbi medalja, kako u pojedinačnim tako i u ekipnim sportovima. I. Li.
Tin Srbić

hrvatski gimnastičar

Što se organizacije samog otvorenja ovdje u Oranu tiče, to je bilo stvarno katastrofalno. Put busom iz Sela do stadiona inače traje 5-10 minuta, a mi smo se vozili dva i pol sata. Čekali smo onda ispred stadiona još dva sata, pa povratak još toliko… Kad smo došli u Oran, bilo je stvarno loše, nismo imali ni vode u sobi, ni interneta… Sad imamo vode u sobi, hrana je sve bolja i bolja i busevi bolje voze...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana