Regija
POSLJEDICA DRASTIČNOG POSKUPLJENJA

Visoki računi za struju naselja ostavljaju u mraku
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
U općinama su prisiljeni na restrikcije i gašenje javne rasvjete noću, jer su troškovi postali preveliko opterećenje za proračune
ŽUPANJA - Zbog velikog poskupljenja električne energije naselja na području županjske Posavine u kasnim noćnim satima ostaju u mraku, a općinski se čelnici nadaju razumijevanju svojih sumještana. Kažu da su prisiljeni poduzeti mjere štednje, jer su računi za javnu rasvjetu skočili u nebo, u nekim su općinama i utrostručeni. Lokalni čelnici poručuju da je to dodatan udar i veliko opterećenje za lokalne proračune, u kojima nisu predviđena tolika sredstva, i restrikcija javne rasvjete jedino im je rješenje.

Industrijska struja


Čelni čovjek Babine Grede Josip Krnić, revoltiran je. "Ono što smo plaćali oko 200.000 kuna godišnje, jer smo ugradnjom štednih žarulja potrošnju upola smanjili, sada bismo trebali plaćati 600.000 kuna! To je katastrofa za Općinu! Odakle ćemo uopće namaknuti tolika sredstva? Proračun nam je ionako nategnut, gledamo na svaku kunu, kamo je usmjeriti i gdje uštedjeti, a naplaćuju nam se industrijska struja. Pa jesmo li mi industrija?", negoduje.

Načelnik Općine Cerna Josip Štorek, iznio je podatak da je za siječanj 2021. račun za električnu energiju i javnu rasvjetu iznosio 33.977,36 kuna, a za siječanj ove godine čak 84.157,53 kuna, što ih je neugodno iznenadilo. Stoga su, kaže, donijeli odluku o gašenju javne rasvjete jedan sat poslije ponoći. U pripremi je projekt rekonstrukcije javne rasvjete, koji će sufinancirati i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a cilj je sva stara i skupo održiva rasvjetna tijela zamijeniti novim LED žaruljama. Nadaju se da će time ostvariti značajne uštede.

Nakon što im je za siječanj stigao račun od približno 90.000 kuna, u Općini Drenovci odlučili su samo središta u svih pet općinskih naselja cijelu noć ostaviti osvijetljenima, a u sporednim ulicama rasvjetu gasiti u 23 sata. A sada je, tijekom ljeta, gase u jedan sat poslije ponoći. Račun im je pao na 60-ak tisuća kuna, što im je, kaže načelnik Josip Nasurović, velika ušteda. A kada dođe zimsko računanje vremena, sporedne će ulice ponovno u 23 sata ostajati u mraku. Dodaje da su stanovnici svjesni situacije i da se nitko nije bunio.

Vrbanja ne gasi


Napominje da Općina Drenovci ima jednu od najnižih komunalnih naknada u Hrvatskoj, iz čega se financira i javna rasvjeta. Dodaje da su se proračunski prihodi u posljednje vrijeme stanjili, a troškovi poslovanja i režija rastu. U podizanje komunalne naknade ne žele ići, jer bi to, ustvrdio je, bio dodatni udar na građane, pa moraju pribjegavati drugim rješenjima. Strahuje da će od 2023. godine sredstva fiskalnog izravnanja, koja su im i glavni proračunski prihod, biti osjetno srezana. Još se isplaćuju po stanovniku prema popisu iz 2011., a od sljedeće bi godine izračuni trebali ići prema novom popisu, koji je pokazao osjetan pad broja stanovnika na tome području. Općini Drenovci višestruko su smanjeni i vrlo značajni prihodi od šumskog doprinosa.

U jedan sat poslije ponoći rasvjeta se gasi i u Gunji, gdje su, kaže načelnik Anto Gutić, računi uvećani za oko 50 posto. U Općini Gradište dvostruko su veći. Najesen će, kaže načelnik Srećko Papac, početi gasiti javnu rasvjetu, za kojom, smatra, u kasnim noćnim satima i nema potrebe, a novac treba usmjeriti u druge svrhe. Općini Bošnjaci računi su povećani s 23.000 kuna na 38.000 kuna mjesečno. LED rasvjeta upaljena je cijelu noć, a u ponoć se njezina jačina, objašnjava načelnik Andrija Juzbašić, automatski smanjuje na 50 posto.

U Općini Vrbanja su, doznajemo od načelnika Velimira Redla, proveli postupak javne nabave za opskrbu električnom energijom za javnu rasvjetu i objekte u vlasništvu Općine u sva tri naselja. S HEP opskrbom sklopili su okvirni sporazum na tri godine, s obvezom plaćanja oko 500.000 kuna godišnje, s PDV-om. Rasvjetu noću ne gase, i zasad to i ne namjeravaju činiti. Zadovoljni su proračunskim prihodima, i u ovoj godini samo od šumskog doprinosa očekuju oko šest milijuna kuna.

Marija Lešić Omerović
U ŽUPANJI SKOK NA 1,8 MILIJUNA KN
U Županji se pripremaju za rebalans proračuna kojim će se, između ostaloga, morati osigurati dodatna sredstva i za javnu rasvjetu, jer su zbog poskupljenja struje računi drastično povećani. U ovoj je godini za tu svrhu planirano oko 700 tisuća kuna, koliko je bilo utrošeno i lani. Sada je taj iznos potrebno uvećati za dodatnih više od milijun kuna, jer će utrošak u 2022. biti oko 1,8 milijuna kuna, što je veliko opterećenje za proračun. Rasvjeta se noću ne gasi, procjena je da bi bilo vrlo nezahvalno pojedine dijelove grada ostaviti u mraku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike