Novosti
PRVI UČINCI PRIBLIŽAVANJA EUROPODRUČJU

Ulazak u eurozonu podići će hrvatski kreditni rejting u - investicijsku kategoriju
Objavljeno 26. lipnja, 2022.

Agencija Moody‘s objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.



Sadašnji rejting Hrvatske Ba1 signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem. Moody‘s je izvijestio da će ga podići za dvije razine, na Baa2, u investicijsku kategoriju. Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju. Moody‘s je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU-a za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja. Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine.

Usvajanje eura imalo bi znatne pozitivne implikacije za kreditni profil Hrvatske, a u prvom bi redu svelo udio javnog duga denominiranog u inozemnoj valuti sa 70 posto na nulu, ističe Moody‘s. "To bi pak znatno poboljšalo našu ocjenu Vladine fiskalne snage, ključnog faktora pri ocjenjivanju, jer bi eliminiralo rizik povećanja duga iskazanog udjelom u BDP-u u slučaju pada vrijednosti valute, a znatno bi smanjilo i rizike u zaduživanju", dodaje agencija. Iako je hrvatsko gospodarstvo već u velikoj mjeri integrirano u gospodarstvo eurozone, a tečaj kune vezan uz euro, ulazak u eurozonu donio bi dodatne prednosti smanjenih transakcijskih troškova i eliminacije preostalih deviznih rizika u transakcijama s eurozonom, ocjenjuju. To će vjerojatno dodatno potaknuti ekonomsku integraciju i izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku i poduprijeti potencijal rasta na duži rok. Usvajanje eura smanjit će i devizne rizike za bankovni sektor i pozitivno utjecati na Moody‘sovu ocjenu likvidnosti države i ranjivosti na vanjske rizike.

Moody‘s pozitivno ocjenjuje i hrvatske institucije, podsjećajući da je Hrvatska u "čekaonici za euro" provela samo dvije godine. Zato najavljuju da će nakon analize "podići rejting Hrvatske za dvije razine, na Baa2, ako članstvo (...) u eurozoni bude formalno potvrđeno i kodificirano zakonom EU-a". Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je Moody‘sova najava "prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva" u toj zajednici. Ova objava Moody‘sa došla je izvan redovitih izvještavanja za ovu godinu, a Marić ju je ocijenio izuzetno pozitivnom. "Mislim da je to jedna jako dobra vijest, koja dolazi kao svojevrsni šlag na tortu i točka na ‘i‘ svega onoga što smo kao Vlada od početka mandata imali kao cilj, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga", istaknuo je Marić u izjavi novinarima. Razumije bojazan građana zbog potencijalnih kratkoročnih negativnih efekata ulaska u eurozonu, koji se prije svega odnose na zaokruživanje cijena i utjecaj na inflaciju. "Međutim, kroz ovaj element se vidi da su koristi kudikamo veće i više, jer kreditni rejting ima dugoročniji efekt, s obzirom na to da se reflektira u cijeni zaduživanja", istaknuo je Marić. To je poglavito važno u trenutcima kada su referentne kamatne stope počele rasti, te tako poskupljivati i dug i kapital, kazao je. H/D.Pav.
PLENKOVIĆ: POMOĆ U KRIZNIM VREMENIMA
Najava agencije Moody’s o dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković. “Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine, na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!” napisao je Plenković na Twitteru.

Zdravko Marić

ministar financija

NISMO OTOK

Ministar Marić je članstvo u eurozoni ocijenio važnim i zbog toga što se nalazimo u kriznim vremenima. Rekao je da cijeni doprinos analitičara koji upozoravaju na opasnost od recesije, a svega toga su svjesni i u Vladi. Stoga se radi sve kako bi se ublažili inflatorni pritisci, jer s postojećom strukturom inflacije oni više “udaraju” na socijalno ugroženije skupine stanovništva. Uz ublažavanje tih pritisaka, apostrofirao je Marić, jednako je važno osigurati opskrbu hranom i energentima. Treća važna stvar je i održavanje postojeće razine gospodarske aktivnosti, jer njezino usporavanje ili ulazak u negativnu zonu i znači upravo recesiju. No Vlada recesiju u svojim procjenama za ovu godinu “ne vidi”, s obzirom i na turističku sezonu, razinu građevinskih aktivnosti, kao i solidne performanse u trgovini na malo, poljoprivredi i dobrom dijelu prerađivačke industrije. “No moramo biti svjesni da nismo izdvojeni otok, već dio otvorenog gospodarstva”, napomenuo je.