Crna kronika
CRNI VIKEND ZA VOZAČE NA DVA KOTAČA

Tri su vozača motocikala i putnik u jednom danu izgubili živote na cestama
Objavljeno 27. lipnja, 2022.

Subota je bila tragična za vozače i putnike na motociklima na hrvatskim cestama. Ukupno su poginule četiri osobe, tri motociklista i jedan putnik. Nažalost, to je samo nastavak crnih prometnih brojki za motocikliste. U prvih pet mjeseci ove godine poginulo je 12 vozača motocikala i četiri vozača mopeda. Zbog toga policija upozorava na dodatan oprez.



Prošle godine na hrvatskim prometnicama smrtno su stradala 64 vozača i putnika na motociklima i mopedima, dok ih je 1533 teže ili lakše ozlijeđeno. U proteklih pet godina smrtno je stradalo 267 vozača i putnika na motociklima i mopedima, dok ih je 8520 teže ili lakše ozlijeđeno. Lijepo vrijeme očekivano je izmamilo na prometnice ljubitelje motocikala i mopeda, a kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost, upozoravaju se vozači motocikala i mopeda da se pridržavaju prometnih propisa.

- Vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, i to zbog grubih kršenja prometnih propisa. Međutim, često i zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste, ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške ozljede. Najčešće pogreške vozača motocikala i mopeda su što se kreću prebrzo, ne nose zaštitne kacige, kreću se površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu te obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno, ili je rizično - kažu iz MUP-a.

Motociklisti se znaju i provlačiti između zaustavljenih kolona vozila, voze s neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike, upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima, bez položenog vozačkog ispita, ili uklanjaju blokade na mopedima koji su namijenjeni za brzine do 45 kilometara na sat.

Najčešće pogreške vozača automobila su oduzimanje prednosti prolaska, prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, ne pridaju dovoljno pozornosti motociklistima, tako da im se često nađu u tzv. "mrtvom kutu" bočnog ogledala, skretanje ili prestrojavanje obavljaju neoprezno i bez pokazivača smjera. Iz policije preporučuju vozačima mopeda i motocikala da prije vožnje očiste vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu. Uz zaštitnu kacigu treba koristiti i drugu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice).

- Poštujte ograničenja dopuštene brzine, prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti, provjerite tlak u gumama, upalite dnevno ili kratko svjetlo, ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga, prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga, vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika, jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika). Prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte (vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju, glava vozača može se nalaziti čak do metra u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera), ne vozite slalom između vozila, izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima. Kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama, predviđajte poteze vozača (drugih) automobila, vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe i poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći kako biste bili sigurni u prometu. Na kraju, upozoravamo motocikliste na visoke temperature koje se najavljuju idućih dana te da se, ako kreću na put, pripreme u skladu s vremenskim prilikama i duljinom puta”, savjetuju iz policije.

Sandra Lacić
Policija preporuča vozačima da prije vožnje očiste vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu

Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike