Kultura
PREDSTAVLJENO DRUGO IZDANJE DLJK-A “LITTERA”

Neopisiv je osjećaj kada iziđe nešto što je bilo unutar vas i vaše mašte
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
Knjiga “Perunikine besjede” sadrži ukupno devetnaest priča desetero autora

Potaknuto uspjehom svoje prethodne knjige "Mi ćemo pjehe", koja je tematizirala grad Osijek kroz godišnja doba, Društvo ljubitelja književnosti "Littera" objavilo je zbirku priča pod nazivom "Perunikine besjede", čija je promocija održana u petak, u dvorištu osječkog Muzeja likovnih umjetnosti. Izdanje je to u kojemu se autori koriste motivima iz slavenske mitologije i narodne predaje, pritom svemu dodajući bajkovitu, ali i modernu notu.



Zbirka "Perunikine besjede" sadrži ukupno devetnaest priča napisanih iz pera desetero autora, redom članova DLJK-a "Littera". Slavenska je mitologija bogata, tajnovita, raskošna i nezaboravna, a zadaća je ove knjige, kaže glavna urednica izdanja Laura Dobutović Ravlić, vratiti djetinju iskru nevinosti te podsjetiti na prostranstva što se protežu izvan granica vidljivog.

- Slavenska se mitologija kao tema nametnula sama od sebe zato što na radionicama pisanja koje provodimo u našoj udruzi, članovi jako vole koristiti mitološke motive te općenito fantastične, bajkovite elemente. Svakom od desetero autora bilo je zadano da napiše dvije priče, no jedan od njih nije uspio napisati obje, pa ih je u zbirci devetnaest - kaže predsjednica DLJK-a "Littera" Laura Dobutović Ravlić.

Autori Ivana Norac, Laura Dobutović Ravlić, Anica Miličević, Erika Žilić Vincetić, Bojana Nemet, Leontin Čapo Milenić, Nina Savić, Kristina Vuk, Tihana Andračić Menkovska i Igor Nedić istraživali su, kopali po knjigama, spisima i zapisima kojih, nažalost, na području Hrvatske ima vrlo malo, pa su se tako morali prisjetiti kazivanja vlastitih prabaka i baka. Osim s vilama i patuljcima, čitatelji "Perunikinih besjeda" susrest će se i s drevnim božanstvima, kao što su boginja smrti i zime Morana i bog gostoprimstva Radogost, mističnim bićima, poput šumskog duha Lešija i kućnog duha Domovoja te putovati kroz vrijeme, iz davne prošlosti u sadašnjost u kojoj Šuđenice još uvijek pletu svoje niti.

- Nisam mnogo znala o ovoj temi, pa mi je ovo bila prilika da naučim nešto novo. Prilikom istraživanja uvidjela sam koliko je to zapravo inspirirajuće, a za svoje sam priče odabrala Mokoš i Vampira. Sada, kada je zbirka objavljena, osjećaj je nestvaran. Nema riječi koja bi mogla opisati kakav je to osjećaj kada nešto što je bilo unutar vas i vaše mašte iziđe te je prepušteno čitatelju. Jedva čekam čuti reakcije, i kritike i pohvale - rekla je Kristina Vuk, koja je također i grafička urednica izdanja.

DLJK “Littera”, s osnovnom djelatnošću razvoja čitateljske i spisateljske kulture te ugošćivanja poznatih, ali i još neafirmiranih pisaca iz Hrvatske i inozemstva, promocijom zbirke “Perunikine besjede” ujedno je obilježio dvije godine postojanja, a proslavu je obogatila kraća dramska izvedba glumačke skupine iz Belog Manastira.
Danijel Miklić
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike