Regija
TASK FORCE – 30. OBLJETNICA OSNIVANJA

Potomci hrvatskih iseljenika uljepšavaju svoju pradomovinu
Objavljeno 26. lipnja, 2022.
Task Force je stvorio veliku svjetsku obitelj koja je ostavila dobar i pamtljiv trag diljem Hrvatske

SLATINA/VOĆIN - Proteklog vikenda Grad Slatina je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Općinom Voćin organizirao dvodnevno obilježavanje 30. obljetnice akcije Task Force, projekta koji je 1992. godine pokrenula mladež iz Kanade, a koji je još u vrijeme ratnih zbivanja okupio mlade iz svijeta i domovine kako bi pomogli ratom porušenom Voćinu, a potom i drugim mjestima diljem Hrvatske.

 

Obilježavanju su prisustvovali sadašnji ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, glavna voditeljica trajnog projekta Eco heritage Task Force Nives Antoljak, bivši ravnatelj Matice Ante Beljo, prvi voditelj akcije u Voćinu Nikola Vidak, te začetnici, voditelji i sudionici akcija TF. 
U sklopu volonterskog programa „Task Force 1992.“ tadašnja hrvatska ministarstava iseljeništva, obnove i obrane te Povjereništvo Općine Podravska Slatina i Mjesna zajednica Voćin organizirali su prvu akciju obnove Voćina pod nazivom „Žuljevi za Hrvatsku“. Akcija je trajala mjesec dana tijekom srpnja i kolovoza 1992. godine, a sudjelovalo je četrdesetak mladića i djevojaka hrvatskih korijena, čiji su roditelji iselili u Kanadu, Australiju, SAD, Švicarsku i druge zemlje. Oni su se pridružili hrvatskoj mladeži slatinskoga kraja te su zajedno radili na čišćenju mjesta, krčenju ruševina, uređenju javnih objekata, ali i razrušenih obiteljskih domova, kako bi vratili život u to mjesto podno Papuka i pomogli obnovu Hrvatske.

Tijekom rada, upoznavanja i druženja mladih u voćinskom kampu za njih su organizirana razna predavanja, glazbene večeri, projekcije filmova, kazališne predstave i sportski susreti te putovanja, kako bi se upoznali sa Slavonijom i Hrvatskom, te s našom kulturom i tradicijom. Sve to pratila je novinarska ekipa tadašnjega Hrvatskog radija Radiostanice Podravska Slatina, te su se svakodnevnim izvješćima javljali Oliver Jukić i Igor Fazekaš, a na kraju je objavljen i Task Force Bilten, čiji je urednik bio Denis Ostrošić, a glavna i odgovorna urednica Jadranka Srdoč.
Hrvatska matica iseljenika od 1995. godine tradicionalno organizira volonterski program Task Force, u kojem mladi iz iseljeničke zajednice sve do danas rade na očuvanju okoliša, preuređivanju zapuštenih dijelova hrvatske prirodne baštine, spomenika i kulturno-povijesnih zanimljivosti, što je dovelo do transformacije projekta u Eco Heritage Task Force 1996. godine.
Prvi dio obilježavanja obljetnice održan je u prostorima EPIcentra Sequoia Slatina, gdje je gradonačelnik Denis Ostrošić zahvalio Hrvatskoj matici iseljenika što je i ove godine prepoznala sudionike akcije kao partnera.


– Tada nije bilo Matice, bila su ministarstva koja su odlučila da će se u Voćinu dogoditi nešto što su započeli mladi iz Kanade na čelu s Nikolom Vidakom. I sve što se kasnije događalo u ovih 30 godina izvrsna je stvar za Hrvatsku, jer promiče neke istine o svima nama i međusobno nas zbližava. Zato mi je izuzetna čast što se ovaj susret događa ovdje, – rekao je gradonačelnik Ostrošić, podsjetivši iz kojih su zemalja mladi, osim Slatinčana, sudjelovali u akciji.


Osobito zadovoljstvo obilježavanjem obljetnice akcije u kojoj su nastajali prvi žuljevi za Hrvatsku i koja je prerasla u projekt koji traje 30 godina izrazio je ravnatelj HMI Mijo Marić. – Kad nešto traje 30 godina, znači da je dobro, a dobre ideje su samoodržive. U početku je to bilo hrabro, entuzijastično, i emocionalno, jer bilo je to za Hrvatsku koja je tada nastajala, i za Voćin i cijeli ovaj porušeni kraj. Danas, na svu sreću, imamo sasvim drukčiju ulogu, posvetili smo se ekologiji i mladi iz cijeloga svijeta dolaze raditi u Hrvatskoj, uljepšavati je, i svoju ljubav ugrađivati u tu Hrvatsku koju vole. Radujem se što Task Force živi i što će i dalje živjeti – rekao je ravnatelj Marić.


Prisutne je pozdravio i prethodni ravnatelj HMI Ante Beljo, koji je od prvoga dana bio uz projekt i koji je Task Force 1995. doveo u okrilje Hrvatske matice iseljenika.

– Bila je to ideja za pomoć Hrvatskoj u vrijeme kad je Hrvatskoj pomoć trebala najviše, kad je trebala simbolika da se pomogne, i kad je hrvatsko iseljeništvo zajedno s hrvatskim narodom u domovini stvaralo logistiku koja je dovela i do priznanja Hrvatske. Tada smo u Informativnom centru imali 150 osoba iz inozemstva koje su išle sa stranim novinarima na sva bojišta i objašnjavale situaciju. I tada smo pobjeđivali Miloševića koji je plaćao ogromne novce velikim američkim kompanijama za prezentaciju Srbije. Budući da Task Force iza sebe ima 30 godišnjih aktivnosti, i živi i dalje, to je dokaz da je stablo posađeno na pravome mjestu i s pravim korijenima. – rekao je Beljo i naglasio da je začetnik Task Forcea Ratko Ferenčić iz Toronta u Kanadi, koji danas živi u Istri.


Prikazan je potom kratki filmski zapis načinjen u Voćinu srpnja 1992. godine tijekom prvoga Task Forcea, a glavna voditeljica projekta Nives Antoljak i voditelj medijske radionice Mihovil Rora predstavili su djelovanje TF od 1995. godine, otkako je pod okriljem Hrvatske matice iseljenika kao Eco Heritage Task Force, i akcije koje su održane u svim krajevima Hrvatske. – Nadam se da su mladi svih ovih godina dostojno naslijedili vaš posao, vašu ideju, i da će se ovakve akcije nastavili još mnogo godina. Za boravka u svojoj pradomovini mladi iz inozemstva pomažu urediti određeno podruje, uče hrvatski jezik, imaju dramske, filmske, medijske i informatičke radionice, i ostavljaju traga diljem Hrvatske. – rekla je Antoljak.

– Jako sam ponosan što sam uopće sudjelovao u akcijama TF, a posebno u prvoj. Sjećam se prvih razgovora u Kanadi s Ratkom Ferenčićem, kad smo razgovarali na koji način možemo Hrvate druge, treće generacije bolje povezati s Hrvatskom. Poanta je bila stvoriti emotivnu vezu mladih Hrvata rođenih u inozemstvu s domovinom njihovih roditelja. Znali smo da mladi ljudi mogu mnogo pomoći Hrvatskoj, iako i dalje žive u Kanadi, Australiji, Čileu, ako imaju volju i tu vezu. Počelo je improvizirano i s greškama, a Hrvatska matica iseljenika sve je to usavršila, na čemu čestitam.


U okviru svečanosti ravnatelj HMI Mijo Marić i predsjednik Vijeća MO Krapanj Dalibor Garma Jerko potpisali su ugovor o dvotjednom boravku misije na otoku Krapnju kod Šibenika koncem srpnja i početkom kolovoza ove godine. Na Krapanj će doći 25 mladih iz 13 zemalja svijeta, iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, BiH, iz Danske, Meksika, SAD-a, a najviše iz južnoameričkih država Argentine, Perua i Čilea. Sljedeće godine domaćin Eco Heritage Task Forcea najvjerojatnije bit će Slatina.


Svim sudionicima obilježavanja uručene su zahvalnice, a potom ih je Ivan Halas poveo u razgledavanje vinskog podruma u kome se proizvodi pjenušavo vino Slatinski biser.

Drugoga dana obilježavanja obljetnice razgledali su stalni postav Zavičajnog muzeja Slatina, a zatim su posjetili Voćin, gdje su se neki od njih prisjetili svoga sudjelovanja u obnovi porušenog Voćina u okviru prve akcije Task Forcea 1992. godine. U Voćinu su obišli mjesto gdje je nekad bo njihov kamp, posjetili su novoizgrađeni Geo-infocentar i ponovno sagrađeno Svetište Gospe Voćinske, župnu crkvu podignutu na mjestu gdje je razorena nekadašnja i na čijem su raščišćavanju ruševina i sami radili. Također su odali počast poginulim mještanima kod spomenika u središtu mjesta.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike