Kultura
21. MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL NA NJEMAČKOM JEZIKU

S "Meine Leute" nastupili i nekadašnji Povolški Nijemci iz Rusije
Objavljeno 26. lipnja, 2022.

U Osijeku se od 25. do 27. lipnja održava 21. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku (Internationales deutschsprachiges Theaterfestival), a svečano otvorenje bilo je u subotu u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Organizator ovog tradicionalnog događaja je Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka.

Na otvorenju je nastupio zbor Njemačke zajednice "Alte Kamaraden". Potom je održana kazališna radionica pod nazivom "Die Theaterwerkstatt 1", Esseker Jugendszene, FFOS, a nakon toga je prikazan osvrt na prvih dvadeset godina ovog festivala. Nazočnima se obratio Vladimir Ham, ovaj puta u trostrukoj ulozi, kao predsjednik Njemačke zajednice, predsjednik osječkog Gradskog vijeća i zamjenik predsjednika vladinog Savjeta za nacionalne manjine.

Ove godine nastupilo je devet amaterskih teatarskih skupina iz Osijeka, Krapine, Novog Sada, Eppingena u Njemačkoj, Vidovca i Temišvara. Riječ je o učenicima i studentima koji na taj način uče njemački jezik. Zanimljivost je nastup članova "Das Russlanddeutsche Kinder- und Jugendtheater" kojeg čine potomci nekadašnjih Povolških Nijemaca. Njihove pretke ruski diktator Josif Staljin iselio je 1941. u gulage Središnje Azije i Sibira u kojima je veliki broj Povolških Nijemaca ubijen ili umro. Nakon raspada Sovjetskog Saveza i rođenja suvremene Rusije velik broj tamošnjih Nijemaca vratio se u pradomovinu. Eppingen je grad veličine Osijeka u pokrajini Baden-Württembergu. Predstava "Meine Leute" u izvedbi nekadašnjih ruskih Nijemaca govori o njihovoj tragičnoj sudbini.

- Drago nam je da nakon dvije godine u uvjetima pandemije koronavirusa ponovno imamo priliku organizirati festival u ranijem formatu, dakle uživo. U međuvremenu smo imali hibridnu varijantu festivala u kojoj su pojedine kazališne skupine sudjelovale tako što su nam slale snimke svojih predstava. Ove godine smo ugostili kazalištarce iz Hrvatske, Srbije, Rumunjske i Njemačke. Posljednjeg održavanja festivala uoči pandemije imali smo čak 350 sudionika, a ove godine je njihov broj ipak nešto manji tako da sudjeluje približno 150 mladih glumaca, rekao na je Vladimir Ham. D.Celing

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike