Regija
MAJSTORI KULENA OKUPILI SU SE U CENTRU VIROVI

Najbolji je kulen Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca
Objavljeno 25. lipnja, 2022.

Najbolji majstori kulena okupili su se danas u najmlađem hrvatskom gradu, Otoku, točnije, nedaleko Otoka u zelenoj oazi Bioekološko edukacijskom centru Virovi okupili su se najbolji majstori kulena na 19. Otočkoj kulenijadi u organizaciji Grada Otoka. Na ovogodišnju je Kulenijadu prijavljeno 35 uzoraka 21 individualnog proizvođača. Šampionom je proglašen kulen OPG-a Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca, a titula vice-šampiona dodijeljena je kulenu OPG-a Janka Čuhe iz Soljana.

Uzorke je ocjenjivalo peteročlano ocjenjivačko povjerenstvo  temeljem šest kriterija. Stav je povjerenstva da su kuleni ove godine bili vrlo nestandardni, te s velikim oscilacijama u kakvoći. Naglašeno je kako je idealan kulen teško opisati, jer svaki proizvođač smatra da je upravo njegov takav. Pobjednički uzorak se izdvojio ujednačenom bojom, teksturom u kojoj ne dominira ni mišićno, niti masno tkivo, te nije pokazao velikih deformacija po pitanju boje ili oblika. -Odlikuje se primamljivim mirisom, blago po dimu i začinima, a u pozadini se naziru skladne arome mesa – ocjena je stručnog povjerenstva.  

Prije ocjenjivanja, eminentni predavači zagrebačkog i osječkog sveučilišta, održali su proizvođačima kulena stručno predavanje.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko srijemske županije, Andrija Matić, predavanje je ocijenio svrhovitim, a odaziv postojećih i potencijalnih proizvođača izvanrednim.

-Uz ostale vrlo korisne informacije iznesene na edukaciji, bilo je zanimljivo čuti kako su istraživanja potvrdila da meso svinja hranjenih hrastovim žirom nema značajnog utjecaja na kvalitetu kulena, a namjera nam je bila odagnati stanovite dvojbe po tom pitanju i kod proizvođača i kod potrošača – rekao je Andrija Matić. I drugi sudionici su ocijenili predavanja zanimljivima i korisnima.

Otočka kulenijada, koja se održava u sklopu manifestacije Otočko proljeće, ove je godine iz samog grada izmještena u Bioekološko edukacijski centar Virovi s ciljem promocije i bolje prepoznatljivosti ove nove turističke destinacije koja je za javnost otvorena prije nešto više od godinu dana.

-Ova manifestacija za otočki kraj znači jako puno. Otočka se kulenijada održava već 19. godinu, a od dana kada je pokrenuta pa do danas, uspjeli smo održati tu tradiciju, ali i postići i određene pomake u kvaliteti organizacije i provedbe. Od ove godine, na Kulenijadi pravo sudjelovanja imaju isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Napravili smo pomak i po pitanju ocjenjivačkog povjerenstva, pa smo u tu svrhu angažirali stručnjake s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te certificirane kušatelje. Sve to činimo kako bi taj kulen kojeg volimo, cijenimo i kojim se ponosimo bolje prezentirali na hrvatskoj i europskoj gastro-sceni, kako bi tom promocijom podržali proizvođače kulena, ali i kako bi ispromovirali naš grad. Od 1. siječnja iduće godine uvodimo euro, predlažem da s ove Kulenijade krene inicijativa da od sljedeće godine cijena kulena bude 50 eura, kako bi popratila cijene ostalih proizvoda – čvaraka, slanine i drugog – kaže gradonačelnik Otoka, Josip Šarić.

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković nije krila zadovoljstvo kvalitetom kulena i podsjetila kako kulen ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a u pripremi su oznake za meso crne slavonske svinje i slavonska kobasica koje imaju prijelaznu oznaku na nacionalnoj razini.  

-Ovim se visokovrijednim proizvodima imamo pravo ponositi, i zahvaljujem vam što iz godine u godinu činite sve da proizvod bude bolji i prepoznatljiviji. Hrvatska je u posljednjih godinu i pol dana dobila oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla za više od 10 proizvoda, što čini ukupno 35 zaštićenih proizvoda na razini EU, pri čemu je preko 20 proizvoda u pripremi s prijelazne oznake na EU oznaku. Takve su oznake cijenjene i prepoznaju se, te će dati dodanu vrijednost hrvatskim proizvodima - rekla je ministrica Marija Vučković prigodom uručenja priznanja najboljima proizvođačima kulena.
Miroslav Flego


 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike