Osijek
PROSVJED NA OSJEČKOM TRGU SLOBODE

HT: Ulaganje u karijerni put i značajno povećanje primanja svim zaposlenicima, predstavlja investiciju od preko 70 milijuna kuna
Objavljeno 25. lipnja, 2022.

Reagirajući na današnji prosvjedni skup sindikata telekomunikacije Zajedno za veće plaće Hrvatski Telekom se oglasio priopćenjem: “HT kroz svoj kolektivni ugovor, ali i povrh njega, već godinama zaposlenicima jamči brojne pogodnosti koje su iznad standarda ostalih tvrtki u telekom industriji u Hrvatskoj. Premda naš Kolektivni ugovor već sada osigurava visoku razinu prava našim zaposlenicima, uz prosječna neto primanja od čak 9.383 kn mi se trudimo kontinuirano ga nadograđivati. To je slučaj i sada, kada smo respektirajući inflaciju i porast troškova života, ponudili prijedlog koji, uz ulaganje u karijerni put naših zaposlenika, podrazumijeva i značajno povećanje primanja svim zaposlenicima, što predstavlja investiciju od preko 70 milijuna kuna.

Navedena investicija predstavlja jednu od najvećih u povijesti Hrvatskog Telekoma, a omogućava da se mjesečna neto primanja svih zaposlenika u prosjeku povećavaju za čak 9 posto. Naime, povećanje minimalne plaće za 30 posto na 6.400 kuna, povećanje iznosa za regres i božićnicu na ukupno 3.000 kuna, kao i isplaćivanje mjesečnog inflacijskog dodatka te naknade za prehranu omogućit će svakom zaposleniku naše tvrtke veće mjesečne prihode od minimalno 700 kuna neto.

U dobroj vjeri smo prije mjesec i pol dana s našim socijalnim partnerima započeli pregovore oko novog Kolektivnog ugovora. Nažalost, dogovor oko ključnih stavki još uvijek nije postignut, ali spremni smo i dalje voditi otvoren i konstruktivan dijalog, ali isto tako otvoreno kažemo kako ćemo gore navedenu investiciju kao Poslodavac realizirati neovisno o tome hoće li naši socijalnih partneri biti spremni za dijalog ili ne.”

Članovi Hrvatskog sindikata telekomunikacija pristigli iz cijele istočne Hrvatske u subotu su u središtu Osijeka održali prosvjed zahtijevajući veće plaće za radnike Hrvatskog telekoma. Naime, u tijeku su pregovori za sklapanje novog kolektivnog ugovora između radnika i te tvrtke u vlasništvu Deutsche Telekoma.


Prostor ispred jarbola na Trgu slobode okupio je članove sindikata odjevene u upadljive žute prsluke. Posvuda su se čuli pištavi zvuci iz zviždaljki, a među istaknutim transparentima isticao se onaj na kome je pisalo: "70 posto radnika HT-a ima plaću manju od hrvatskog prosjeka". Predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija Vesna Mamić rekla je kako poslodavac nudi "mrvice" u odnosu na pozamašni profit koji stječe svojim poslovanjem u Hrvatskoj.

- Hrvatski telekom ponudio je radnicima povećanje plaća za otprilike stotinu eura za iduće dvije i pol godine. Mi smatramo da to nije dovoljno i da naš poslodavac može bolje. Tražimo usklađenje plaća s troškovima života jer svi znamo da je sada prosječna inflacija prešla deset posto. Kao što je poznato, cijene hrane su prema zadnjim poznatim podatcima iz svibnja otišle za skoro 15 posto, a cijena goriva čak za 17 posto, istaknula je Mamić. D.C/R.I.

Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike