Sport
U PONEDJELJAK STARTA NEOBIČNI I OKRNJENI WIMBLEDON

Donna baš i nije imala sreće, na startu je dobila Pegulu
Objavljeno 25. lipnja, 2022.

U ponedjeljak u londonskom All England Clubu počinje najugledniji svjetski teniski turnir - Wimbledon. Nema korone, posebnih mjera i zabrana, ali i ovo izdanje turnira je neobično i okrnjeno.



U ždrijebu zbog sankcija nema ruskih i bjeloruskih predstavnika, a pobjede tenisačicama i tenisačima donose novac, ali ne i bodove za WTA i ATP poredak. Iako ruski, a još manje bjeloruski sportaši nisu krivi za ludilo Putina i ruskih vlastodržaca zbog invazije Rusije na Ukrajinu, svejedno trpe posljedice i ne mogu igrati na najcjenjenijoj teniskoj sceni. Medvedev i još neki ruski tenisači javno su progovorili protiv rata, otvoreno se ne slažu s onim što njihova domovina radi Ukrajini, ali nisu pošteđeni sankcija... Ostatak društva se bunio i pokušao stati u obranu svojih kolega, Englezi nisu popustili, pa je za Ruse i Bjeloruse spuštena rampa. No kako bi umirili sudionike turnira, organizatori će ove godine podijeliti rekordnu novčanu nagradu u iznosu od 40,3 milijuna funti, odnosno 50,5 milijuna dolara.

U neobičnim okolnostima Hrvatska ima svoje adute na "svetoj" travi, ali ih ždrijeb baš i nije pomazio. Naše predstavnike već na startu čekaju teška iskušenja. Najtežu moguću suparnicu dobila je Jana Fett, koja je uspješno prošla kvalifikacije i u 1. kolu ide na prvu tenisačicu svijeta, Poljakinju Ige Swiatek. Težak zadatak na startu londonskog Grand Slama ima i Osječanka Donna Vekić. Ona će igrati protiv osme nositeljice Amerikanke Jessice Pegule. Bit će to njihov prvi međusobni dvoboj i Donna će morati pružiti mnogo bolju igru nego što je pružala zadnjih tjedana za mjesto u 2. kolu. Na papiru od naših tenisačica najlakši ždrijeb ima Petra Martić, ona također igra s Amerikankom, 37. igračicom svijeta Shelby Rogers. Martić je dva najbolja rezultata u Wimbledonu ostvarila 2017. i 2019., kada je stigla do četvrtog kola.

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić u prvom kolu ide na 52. igrača svijeta Amerikanca Mackenzieja McDonalda. S njim je jednom igrao i slavio na Australian Openu 2019. godine. Borna Ćorić se nakon duge stanke vratio na teniske terene, a u prvom meču na wimbledonskoj travi čeka ga 12. nositelj, Argentinac Diego Schwartzman. Bit će to njihov peti međusobni dvoboj, a zasad je rezultat egal, 2-2.

Branitelj naslova u Wimbledonu Novak Đoković svoj pohod na 21. Grand Slam naslov počet će protiv Južnokorejca Kwona Soon-wooa, dok drugi nositelj Rafa Nadal u prvom kolu ide na Argentinca Francisca Cerundola, 42. igrača svijeta. Serena Williams, koja zbog ozljede nije odigrala pojedinačni meč godinu dana, u borbu za 24. Grand Slam naslov kreće protiv Francuskinje Harmony Tan, 113. na WTA listi. Ako prođe čeka ju Sara Sorribes Tormo, a u trećem kolu prošlogodišnja finalistica Karolina Pliškova.

I. Liović
U ŽDRIJEBU I MATEJ DODIG
Hrvatska će imati svoje predstavnike i u juniorskom dijelu Wimbledona koji starta 2. srpnja. U ždrijebu je i jedna osječka teniska nada, Matej Dodig iz Teniskog kluba Olimpija. Uz Matu hrvatski juniorski aduti su i Dino Prižmić te Mili Poljičak, a kod tenisačica u glavnom ždrijebu londonskog Grand Slama je Lucija Ćirić Bagarić.

Možda ste propustili...

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

Najčitanije iz rubrike