Sport
ZDRAVSTVENA KRIZA U VEZNOM REDU

Diego Barri strpljivo čekao, pa je iz trećeg iskočio u prvi plan
Objavljeno 25. lipnja, 2022.
Kleinheisler nije u Sv. Martinu, Žaper je izvan stroja, a ozljeđen je i Fiolić

Ozljede opet remete mir treneru bijelo-plavih Nenadu Bjelici. Slično kao zimus u Poreču, opet su napale najosjetljiviji dio momčadi - vezni red. Laszlo Kleinheisler nije niti doputovao u Sv. Martin na Muri. Trenutačno je na odmoru, a njegov povratak na treninge očekuje se u samom finišu priprema. Mihael Žaper priključio se sredinom tjedna, ali je "magnet" pokazao kako će izvan treninga biti još najmanje deset dana, dok se Ivan Fiolić ozlijedio na jednom od treninga.



Njega, pak, čeka stanka od dva do tri tjedna. Kada se sve to sumira postaje izvjesno kako će Osječani u novu sezonu ući bez trojice važnih veznjaka. Uz sve to dvojica od njih su i u ljetnom izlogu (Kleinhesiler i Žaper nap.a), pa ne bi bilo iznenađenje ako bi jedan od njih napustio Gradski vrt.

Rješenja


Za razliku od zimus, kada su izvan stroja bili Nejašmić i Jugović, što je izazvalo Bjeličinu reakciju pa je doveo Diega Barrija, ovaj put, ako se situacija ne bude dodatno pogoršala, neće krenuti u kupnju. Na raspolaganju su mu Nejašmić, Jugović i Brlek, a još se dva imena ozbiljno nameću za te pozicije. Prvi je Diego Barri, a drugi je mladi Crnogorac Ognjen Bakić. I nije ovo tek usputni zaključak, jer njih dvojica pozicijski odgovaraju potrebama. Obojica na treninzima izgledaju obećavajuće. Čak štoviše, usuđujemo se zaključiti kako bi Barri mogao biti najveći dobitnik ovih priprema. Španjolac koji je u Osijek stigao iz trećeligaša Badajosa dugo je bio u trećem planu kod Nenada Bjelice, pa se činilo kako mu je sudbina namijenila još lošiji status od njegovog sunarodnjaka Josea Antonia Cara, koji je u Osijek stigao ujesen 2020. godine, ali se nije naigrao, završio na posudbi, da bi sad bio definitivno prekrižen. Međutim, za Barrija su se okolnosti počele mijenjati u završnici prošle sezone kada je dobio priliku zaigrati, a protiv Gorice u posljednjem kolu bio je i među najboljim igračima bijelo-plavih. Kako to nije bio samo običan bljesak, Barri se nastavio potvrđivati na pripremama u Sv. Martinu, počeo se nametati kao jedno od legitimnih rješenja za novonastalu zdravstvenu krizu s veznim igračima.

- Barri proljetos nije mogao dočekati svoju priliku ranije od završnice sezone, jer je konkurencija u veznoj liniji bila zaista velika. Dolaskom Mije Caktaša nismo prošle sezone imali prostora za jednog Kleinheislera da igra središnjeg veznog, jer tu smo još imali Nejašmića, Žapera, Jugovića i Brleka. Pozicija na kojoj igra dobro bi bila pokrivena, ali kada je dobio priliku pokazao je kako se na njega može računati, a sada na svakom treningu pokazuje sve bolju i bolju formu - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Izvjesno je kako će početni dio sezone proteći bez Kleinheislera, Žapera i Fiolića, pa bi, s obzirom na gust raspored odigravanja utakmica, Barri mogao pronaći svoje mjesto pod suncem. Ono što se može vidjeti od njega na treninzima stvarno je ohrabrujuće.

Malo upitnika


No, Barri možda ne bude jedini tajni adut Nenada Bjelice na početku nove sezone. Mladi Crnogorac Ognjen Bakić koji je ovog ljeta priključen prvotimcima iz druge momčadi također je skrenuo pozornost na sebe. Iskreno, dok je igrao za drugu momčad nije nas posebno impresionirao, no u Sv. Martinu priča je počela dobivati drugačije, za Ognjena mnogo bolje obrise, pa se ne treba iznenaditi ako Bjelica i njemu pruži priliku. Naravno, u prvom redu za dvije pozicije u srcu momčadi, dok se ne oporave Žaper i Kleinheisler, i dalje su Nejašmić, Jugović i Brlek, ali bit će prostora i za druga rješenja. Općenito, iako Bjelica nevoljko priča o tome kako će izgledati momčad s kojom treću sezonu zaredom planira napasti najviše ciljeve, upitnika oko nje zapravo nema previše. Naravno, ako će postojeći igrački kadar ostati na okupu.

- Rano je govoriti o tome. Mogu ja nešto imati u glavi danas, a onda se situacija pokaže takvom da protiv Gorice u 1. kolu iziđe drugačija momčad. Prije dva dana mislio sam da će Fiolić taj biti prva opcija za desno krilo, a sad ispada kako ga nećemo imati u početku sezone. Puno je vremena još do prve utakmice, a imamo i određnih suspenzija, jer u prve dvije prvenstvene utakmice Lovrić nema pravo nastupa, a u prvoj europskoj ne mogu računati na Lončara zbog žutih kartona. To su stvari koje trebamo uzeti u obzir. Najvažnije je što ćemo imati 25 kvalitetnih igrača i trojicu vratara, što je optimalan broj igrača za, nadam se, europsku jesen - zaključio je Bjelica.

Uz Ivušića, obrana je definirana: Bartolec, Škorić, Lončar, Leovac, Nejašmić i Žaper u sredini te Lovrić kao lijevo krilo. Upitnici su vezani isključivo za ofenzivu, a ovisit će i o postavci koju će Bjelica izabrati. Caktaš je prvi izbor ako će se igrati s srednjim ofenzivnim veznim, a posve je otvorena priča na desnom krilu, posebno u ovoj situaciji kada su ozlijeđeni Fiolić i Kleinheisler. Za tu poziciju Bjelica može koristiti novopridošlog Nikolu Janjića te Kristiana Fućaka, Šimu Gržana i Vinka Petkovića. Ipak, najzanimljivije je pitanje napadača. Beljo i Mierez sami po sebi nameću se kao prve opcije.

Nema dvojbe kako će prostora biti za sve dok god Osijek bude živ na europskoj sceni. Uostalom, ulazak u skupinu Konferencijske lige jedini je veliki cilj u prvom dijelu sezone.

Dalibor Keler
DANAS PROTIV AUSTRIJE
Nogometaši Osijeka danas će odigrati treću pripremnu utakmicu u kojoj ih čeka možda i najjači suparnik prvoligaš Austria iz Klagenfurta. Susret se igra u Feldkirchenu, s početkom 15 sati. Priliku za pogledati taj susret imat će i navijači bijelo-plavih, jer će prijenos biti dostupan na klupskoj stranici putem sterama.

Nenad Bjelica

trener NK Osijek

- Barri je već u završnici prošle sezone pokazao kako se na njega može ozbiljno računati, a na ovim pripremama nastavio je gdje je stao. Iz treninga u trening pokazuje sve bolju i bolju formu, a to veseli.

Ozljede su opet napale vezni red, a sličan se slučaj dogodio zimus. Ovaj put Bjelica ima dovoljno pričuvnih rješenja na raspolaganju

FIORENTINA ŽELI BARIŠIĆA?
S Apeninskog poluotoka opet stižu vijesti o interesu tamošnjih prvoligaša za igrače Osijeka. Sada je, navodno, na meti mladi stoper Adrian Leon Barišić, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u redovima drugoligaša Frosinoneua. Očito njegove igre nisu ostale nezapažene, a za njega je, prema talijanskim medijima, zainteresirana Fiorentina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike