Svijet
AMERIČKI VRHOVNI SUD PONIŠTIO USTAVNO PRAVO NA POBAČAJ

Biden presudu o pobačaju naziva 'tužnim danom za sud i zemlju'
Objavljeno 24. lipnja, 2022.

Vezani članci

PONIŠTENA POVIJESNA PRESUDA IZ 1973.

Američki Vrhovni sud poništio ustavno pravo na pobačaj

Predsjednik SAD-a Joe Biden u petak je kritizirao odluku Vrhovnog suda SAD-a kojom je poništena presuda o legalizaciji pobačaja u cijelom SAD-u, poručivši da su zdravlje i život Amerikanki sada ugroženi.

"Ovo je tužan dan za sud i za državu", rekao je Biden u obraćanju u Bijeloj kući nakon presude, za koju je rekao da vraća zemlju 150 godina unatrag.

Biden je obećao da će se nastaviti boriti za reproduktivna prava, ali je rekao da ne može uredbom nametnuti legalni pobačaj u cijeloj zemlji.

Pozvao je birače da izaberu kongresmene koji će raditi na izradi saveznog zakona o pravu na pobačaj.

"Ove jeseni Roe je na glasačkom listiću. Osobne slobode su na glasačkom listiću", rekao je Biden, referirajući se na odluku Vrhovnog suda u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je pobačaj postao legalan u cijelom SAD-u, dok su ranije o tome odlučivale savezne države.

Biden je apelirao na prosvjednike da mirno prosvjeduju.

"Bez zastrašivanja. Nasilje nikada nije prihvatljivo", poručio je Biden.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland nakon presude Vrhovnog suda u petak je najavio da će ministarstvo pravosuđa koristit će svaki alat koji mu je na raspolaganju za zaštitu reproduktivnih prava.

"Ova odluka nanosi razoran udarac reproduktivnoj slobodi u Sjedinjenim Državama. Imat će neposredan i nepovratan utjecaj na živote ljudi diljem zemlje", poručio je Garland priopćenjem.

"Ona će biti jako nesrazmjerna po svom učinku. Najveći će teret osjetiti rasne manjine i oni s ograničenim financijskim mogućnostima", dodao je.


Obama odluku Vrhovnog suda o pobačaju nazvao napadom na slobode, Trump pozdravio

Američki političari, među kojima i bivši predsjednici Barack Obama i Donald Trump, presudu Vrhovnog suda SAD-a, kojom je u petak poništena odluka suda iz 1973. godine, kojom je ženi priznato ustavno pravo na pobačaj u cijeloj zemlji, komentirali su kao "povijesnu pobjedu", u slučaju republikanaca, ili, poput demokrata, oštro napali kao korak natrag za slobode građana.

„Osim što nas je Vrhovni sud ovom presudom unazadio gotovo 50 godina, njome je vrlo osobnu odluku pretvorio u ideološki i politički hir, što je napad na osnovne slobode milijuna Amerikanaca“, izjavio je bivši predsjednik Barack Obama.

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump pozdravio je odluku Vrhovnog suda.

"To je u skladu s ustavom, vratiti prava gdje su već dugo trebala biti... Ovo sve vraća natrag (saveznim) državama kojima je oduvijek i pripadalo".

Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojim je na saveznoj razini priznato ustavno pravo žene na pobačaj te je on legaliziran u cijeloj zemlji. Odluka Vrhovnog suda tumači se kao pobjeda republikanaca koji žele ograničiti ili zabraniti pobačaj.

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je omjerom glasova 6-3 potvrdila legalnost zakona u Mississippiju kojim se zabranjuju pobačaji nakon 15. tjedna trudnoće.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma iz redova demokrata, presudu je nazvala "okrutnom" i "nečuvenom". "No, nemojte se dati zavarati: ovog studenog glasat ćemo o pravima žena i svih Amerikanaca“, najavila je.

Vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell ocijenio je da je presuda „povijesna pobjeda za Ustav i one najranjivije u našem društvu“ .

„Danas je pobijedio život. Poništivši odluku iz slučaja Roe protiv Wadea, Vrhovni sud SAD-a dao je američkim građanima nadu u novi početak. Zbog toga, pozdravljam pravosuđe što su u većini imali snagu za ovu odluku“, kazao je bivši Trumpšov potpredsjednik Mike Pence.

„Sada kada smo dobili novu šansu za Život, ne smijemo posustati dok svetost života ne bude obnovljena i vraćena u središte američkih zakona svih saveznih država“, dodao je.

Patty Murray, senatorica i demokratska predsjednica senatskog Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i umirovljenike rekla je da „republikanci tjeraju žene da nastave trudnoću i porod čak i ako one to ne žele – bez obzira na okolnosti". "Amerikanci neće zaboraviti okrutnost Republikanaca – ni danas, ni sutra, a ni ovog studenog“, ustvrdila je.


Trudeau užasnut, Tedros razočaran

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je u petak da je poništenje povijesne američke presude 'Roe vs Wade' užasno i suosjeća sa ženama koje su u toj zemlji izgubile ustavno pravo na pobačaj.

"Vijesti koje stižu iz Sjedinjenih Država su užasne. Moje srce je uz milijune Amerikanki koje gube zakonsko pravo na pobačaj",  kazao je.

"Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebao govoriti ženi što da radi sa svojim tijelom".

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedors Ghebreyesus razočaran je poništenjem povijesne američke presude o legalizaciji pobačaja.

"Jako sam razočaran, jer se prava žena moraju poštivati. I očekivao bih te će Sjedinjene Države ta prava zaštititi", kazao je prvi čovjek WHO-a. 

Britanski premijer Boris Johnson smatra da je poništenje presude 'Roe vs Wade' i ukidanje ustavnog prava na pobačaj u SAD-u velik korak unatrag.

"Moram reći, to je velik korak unatrag. Uvijek sam vjerovao u prava žene i ostajem pritom. Velika Britanija ima zakone koji to poštuju".

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izjavila je da je ukidanje legalizacije pobačaja velik udarac ljudskim pravima.

"Konsternacija. Ovo je veliko nazadovanje u temeljnim pravima. Francuska će ih nastaviti braniti", poručila je na Twitteru. H

Možda ste propustili...

SUSRET NJEMAČKE MINISTRICE VANJSKIH POSLOVA I SLOVENSKE MINISTRICE

Zemlje zapadnog Balkana brže u EU

RASELJENI PALESTINCI STRAHUJU

Izraelski tenkovi ušli na jug Pojasa Gaze