Svijet
PONIŠTENA POVIJESNA PRESUDA IZ 1973.

Američki Vrhovni sud poništio ustavno pravo na pobačaj
Objavljeno 24. lipnja, 2022.

Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu iz 1973. kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji, što je odluka o pitanju koje izaziva jedne od najogorčenijih podjela u američkom političkom životu.

Sud u kojemu dominiraju konzervativci poništio je povijesnu odluku u slučaju "Roe protiv Wadea" iz 1973. koja je zajamčila pravo žene na pobačaj u cijelom SAD-u.

Vrhovni je sud odlučio da sada pojedine savezne države mogu ograničiti ili zabraniti pobačaj.

"Ustav ne jamči pravo na pobačaj; 'Roe i Casey' su poništeni, a ovlasti za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njihovim izabranim predstavnicima", poručio je Vrhovni sud SAD-a.

Sudac Samuel Alito je u mišljenju većine kazao da "pobačaj predstavlja duboko moralno pitanje o kojemu Amerikanci imaju oštro oprečne stavove".

"Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabranjuju pobačaj", rekao je.

Šest je sudaca bilo za poništenje presude Roe protiv Wadea, a troje je glasalo protiv.

Presuda će vjerojatno pokrenuti niz novih zakona u otprilike polovici od 50 američkih država kojima će se snažno ograničiti ili potpuno zabraniti i kriminalizirati pobačaj.

Novom je odlukom poništena presuda Vrhovnog suda iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea u kojoj se navodi da žene imaju pravo na pobačaj na temelju ustavnog prava na privatnost vlastitog tijela.

Alitovo mišljenje uvelike održava i nacrt njegova mišljenja čiji je sadržaj procurio početkom svibnja, što je potaknulo demonstracije diljem zemlje, dok se pojačalo osiguranje oko Vrhovnog suda u središtu Washingtona.

Barikade su podignute oko suda kako bi se zadržali prosvjednici, nakon što je naoružani muškarac uhićen 8. lipnja u blizini kuće konzervativnog suca Bretta Kavanaugha.

Presuda je suprotna međunarodnom trendu liberaliziranja zakona o pobačaju, uključujući u zemljama poput Irske, Argentine, Meksika i Kolumbije, u kojima Katolička Crkva i dalje ima značajan utjecaj.

Pobjeda religijske desnice

Presuda predstavlja pobjedu religijske desnice nakon 50 godina borbe protiv pobačaja.

Očekuje se da će se zagovornici zabrane pobačaja težiti zabrani u cijeloj zemlji, navodi AFP.

Presuda je omogućena nominacijom troje konzervativnih sudaca - Neila Gorsucha, Kavanaugha i Amy Coney Barrett - u mandatu republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Pred Vrhovnim sudom danas je zapravo bio zakon o zabrani pobačaja u Mississippiju nakon 15. tjedna trudnoće. Potvrdivši taj zakom, Vrhovni sud je efektivno srušio i presudu iz 1973.

Prema Guttmacher institutu, 13 država već ima spremne pravne mehanizme po kojima će zabraniti pobačaj nakon današnje odluke Vrhovnog suda.

Deset drugih saveznih država ima zakone iz razdoblja prije 1973. koji bi mogli ponovno stupiti na snagu ili predviđaju zakone kojima bi se zabranio pobačaj nakon šestoga tjedna, prije no što mnoge žene saznaju da su trudne.

Trudnice iz država s restriktivnim zakonodavstvom putovat će u drugu saveznu državu s legalnim pobačajem ili će ilegalno pobaciti.

Nekoliko demokratskih saveznih država očekuje porast broja pobačaja pa su poduzele korake za olakšavanje pobačaja, a klinike su preusmjerile svoje resurse.

 

Pomiješani osjećaji ispred Vrhovnog Suda nakon presude protiv prava na pobačaj

Među stotinama okupljenih ispred zgrade Vrhovnog suda SAD-a nakon presude protiv prava na pobačaj neki su plakali od sreće, dok su drugi vidno potreseni uzvikivali kako nije još sve gotovo.

Iako su postojali strahovi da bi presuda o ovom izrazito emocionalnom pitanju mogla biti okidač za nasilje, prosvjedi protivnika i pobornika pobačaja bili su uglavnom mirni. Ispred zgrade suda okupile su se dvije skupine prosvjednika, a među njima su bili i brojni studenti.

Ispred zgrade Vrhovnog suda u petak okupili su se brojni prije nego što je sud poduzeo dramatičan korak ukidanja presude Roe protiv Wadea iz 1973, kojom je  ustavno pravo žene na pobačaj priznato i legalizirano u cijeloj zemlji.

"Zahvalna sam što je Vrhovni sud hrabro na sebe preuzeo odgovornost da spasi ove bebe", rekla je 22-godišnjakinja Macy Petty iz Južne Karoline.

Petty je nakon što je čula odluku suda pala na koljena i počela plakati, dok su kolege aktivisti oko nje klicali i pjevali pjesmu o Isusu koji voli sve ljude.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava prava na pobačaj. No, poništenje presude Roe protiv Wadea godinama je bio cilj protivnika pobačaja i kršćanskih konzervativaca, a zbog toga su svake godine održavali i prosvjede u Washingtonu.

Prepuna ulica ispred ogradom okruženog Vrhovnog suda bila je podijeljena po sredini.

Na jednoj strani nalazili su se protivnici prava na pobačaj koji su bili u veselom raspoloženju i puštali glazbu, puhali balončiće od sapunice i pjevali „Zbogom Roe“. Na drugoj strani, pobornici pobačaja skandirali su „bez pravde nema mira“.

„Ovdje sam kako bi se suprotstavio sramotnoj praksi u našoj zemlji koja dozvoljava ubijanje nevine nerođene djece“, izjavio je Marco Sanchez, 23-godišnjak iz Portlanda u Oregonu, koji je od prve godine srednje škole član udruge protiv pobačaja Studenti za život.

Desetak demokratskih zastupnica izašlo je ispred američkog Capitola kako bi se obratilo prosvjednicima za pravo na pobačaj, uključujući progresivnu Alexandriju Ocasio-Cortez, koja je skandirala "na ulice".

Među aktivistima za pravo na pobačaj našao se 35-godišnji Sam Goldman koji je osudio odluku suda i nazvao je "nelegitimnom". H

"Prisilno majčinstvo je nelegitimno. Ovdje priča ne smije stati. Moramo se boriti za legalan pobačaj na zahtjev, ljudi moraju preplaviti ulice i ne smijemo stati dok to ne dobijemo", rekao je.