Novosti
POTVRĐEN PRVI SLUČAJ U HRVATSKOJ

HZJZ: Nema mjesta za strah ili paniku od majmunskih boginja
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poručio je u petak da nema mjesta za strah ili paniku nakon prvog potvrđenog slučaja majmunskih boginja u Hrvatskoj, jer bolest nije jako zarazna i trenutačno nema drugih sumnjivih slučajeva.

"Važno je naglasiti kako bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo blizak kontakt s bolesnikom za prijenos", izjavila je Hini epidemiolog Vesna Višekruna Vučina, nakon što je u četvrtak prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Majmunske boginje potvrđene su PCR testiranjem kod muškarca koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Oboljeli nije hospitaliziran, nego se nalazi u kućnoj izolaciji. "Radi se o importiranom slučaju, oboljela osoba ima blagu kliničku sliku. Trenutačno u Hrvatskoj nema drugih sumnjivih slučajeva", ističe epidemiologinja HZJZ-a.

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), objavljenima u srijedu, 22. lipnja, u Europi je registrirano 2746 slučajeva. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak, 23. lipnja, objavio je da su u SAD-u potvrđena 173 slučaja.

Prirodni "rezervoar" virusa najvjerojatnije su neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini u zemljama centralne i zapadne Afrike. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu nositelji virusa, nego se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. Bolest prelazi na ljude u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja putem sluznica ili oštećene kože čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje. S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom), kao i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga, kažu u HZJZ-u. Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji sliči osipu kod vodenih kozica. Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe za dva do četiri tjedna. Kod epidemije majmunskih boginja ne pribjegava se masovnom cijepljenju protiv velikih boginja, već se uglavnom preporuča postekspozicijsko cijepljenje bliskih kontakata, rekla je Hini Višekruna Vučina.

Američki CDC priopćio je u petak da postoje dokazi o lokalnom prijenosu majmunskih boginja, uz izvješća o slučajevima putovanja u inozemstvo, prenosi Reuters. Slučajevi se uglavnom javljaju kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, ali zaraza je moguća i kod žena, kazao je član CDC-a Agam Rao. CDC je također naglasio da je bilo izvješća o prijenosu među članovima obitelji i bliskim kontaktima. "Također smo čuli diljem svijeta za bliske kontakte, kao što su bliski članovi kućanstva koji su, primjerice, dijelili posteljinu ili ručnike te su se zarazili. Dakle, to se ne širi samo kroz bliski intimni odnos", naglasio je Rao. Lezije povezane sa sadašnjom epidemijom također su manje od onih tipičnih za klasične majmunske boginje, objašnjavaju iz CDC-a. Prošlog su mjeseca objavili smjernice u kojima se preporučuje korištenje cjepiva Jynneos iz Bavarian Nordica za laboratorijsko osoblje i druge rizične osobe, što je još jedno cjepivo uz ACAM2000 Emergent BioSolutionsa. H
2746

slučajeva majmunskih boginja do sada je registrirano u Europi