Svijet
NEMA KANDIDATSKOG STATUSA BEZ REFORMI

Tri naroda različito tumače europske zaključke o BiH
Objavljeno 24. lipnja, 2022.

Hrvatska, bošnjačka i srpska strana u BiH različito su ocijenili zaključke Europskog vijeća (EV) kojima zemlja nije dobila kandidacijski status za ulazak u Europsku uniju. Dobili su ga Ukrajina i Moldavija, a europska perspektiva obećana je i Gruziji. Bošnjaci smatraju da ga BiH nije ni zaslužila, jer nije ispunila očekivanja EU-a, Hrvati su ipak zadovoljni, a Srbi kažu da se Zapad prema njima odnosi poput kolonijalnog gospodara. Vijeće je uvjetovalo približavanje BiH ispunjavanjem političkog sporazuma, uz isticanje reforme izbornog zakona i ustava, koje su prihvatili čelnici iz te zemlje nedavno u Bruxellesu.



Tri strane nastavljaju predbacivati jedna drugoj. Hrvatski narodni sabor (HNS - okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH), snažno podupire zaključke EV-a koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak BiH prema EU-u. Kažu da je to na tragu njihova inzistiranja da u višenacionalnoj državi zajamče kolektivna i pojedinačna prava u skladu s Ustavom. Zaključke tumače tako da BiH ne može postati kandidat bez usvajanja zakona koji onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika. “Jasna je to poruka onima koji žele degradirati ustavni poredak i politički sustav Daytonskog mirovnog sporazuma i produbljuju nastavak destabilizacije BiH”, priopćili su. Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović, rekao je da BiH mora promijeniti izborno zakonodavstvo odmah, što je uvjet kako bi mogli održati izbore i provesti izborne rezultate te bi moglo voditi dobivanju statusa kandidata najesen. “Konačno smo dobili poruku koju bismo trebali svi razumjeti, a osobito predvodnici politika unitarizma iz Sarajeva, da razumiju kako su oni najveći kočničari svih pozitivnih procesa. Ključno će biti dobiti odgovor može li se spriječiti da brojniji Bošnjaci biraju manje brojnijim Hrvatima predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda”, kaže Čović.

Šefica BiH diplomacije iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bisera Turković, ocijenila je da BiH nije dobila kandidacijski status ne zato što EU to ne želi, nego zato što pojedine stranke (aludirajući na hrvatske i srpske), koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uvjeta za to. Prema njezinom mišljenju, poruka EU nije odbijanje nego signal da treba više raditi. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na Twiteru je poručio: “Sa zapada ništa novo. Republika Srpska nije i neće biti kolonija. Mi znamo gdje smo i znamo svoj put”.

Predsjednik RH Zoran Milanović odluku da se Ukrajini dodijeli status kandidata, a isto ne učini BiH, nazvao je hrvatskom političkom tragedijom. Kazao je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt “produžena ruka nekih mutnih ljudi u BiH”, i da može “raditi što hoće, mijenjati zakone, utamničiti ljude”. Prozvao ga je “ništarijom”, a Plenkovića “izdajnikom”. To je, naravno, poslije komentirao i premijer Andrej Plenković, koji kaže da Milanović nastavlja minirati sve što Vlada napravi dobro. “Ja mislim da je veleizdajnik onaj koji odlazi Komšiću u kampanju u Sarajevo. Milanović nema nema apsolutno nikakvog znanja kako se napreduje prema statusu kandidata u EU-u, nije o tome mnogo znao ni prije”, kaže, pozvavši Milanovićeve suradnike, koje “dobro zna i to su dosta ozbiljni ljudi”, da se maknu od njega, “jer Milanović šteti, a Vlada čisti to smeće iza njega”.

HDZ je ocijenio da Milanović minira svaki napor da međunarodna zajednica pomogne Hrvatima u BiH i da se postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona. I to, nakon što je prvi put jasno Europsko vijeće, “na Plenkovićevu inicijativu, izrazila spremnost da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU-u”.

I.Bošnjak/H
MILANOVIĆ: CINIČNA SADISTIČKA IZDAJA
”Ovo je hladna, cinična i sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinično objašnjava da im se zapravo pomaže. Ono što je usvojilo Europsko vijeće takav je bezobrazni cinizam kojim se Plenković još i hvali. Kad će BiH dobiti status kandidata? Kad ispuni sve ono što nikada neće ispuniti, jer nekima u BiH to ne odgovara”, smatra Milanović. Ističe i da se ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman “outao” kad je rekao da BiH kao disfunkcionalna država ne može biti kandidat za EU i prozvao ga za sramoćenje RH. “Što je s Ukrajinom, ona je funkcionalna država? Meni je drago da je dobila status kandidata, međutim, BiH je i prije ruskog upada u Ukrajinu za Ukrajinu bila Švicarska”, kaže.

Andrej Plenković, hrvatski premijer

POLITIKA ŠTETOČINE

”Ja to nazivam štetočinskom politikom. Kad netko u nekoliko mjeseci izvrijeđa SAD, EU, predsjednicu EK-a, uvrijedi BiH, prije svega Bošnjake u BiH, onda je rezime te štetočinske politike toliko velik da nama treba velika metla, gotovo bager, pa da sve to štetočinstvo duboko zakopamo i zabetoniramo u neko sklonište. Nakon prijetnji Finskoj i Švedskoj, sad je pobjegao od svojih riječi. Razmjeri reputacijske štete za Hrvatsku jako su veliki, prije svega za Milanovića, ali on je nevažan, ovako i onako izoliran. Srećom, postoje Vlada, odgovorna politika i naša postignuća. Razlika između naših postignuća i njegovih rušenja sada je tako velika da je vidi i onaj koji ne zna baš ništa o vanjskoj politici”, komentirao je Plenković Milanovićev istup.

Najčitanije iz rubrike