Regija
INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA SLATINA

Vrijedni rezultati inovativnih metoda i pristupa nastavi
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Kreativni učenici su klasični tokarski stroj pretvorili u CNC-tokarilicu i prijavili je za najbolji rad srednjoškolaca
SLATINA - Virovitičko-podravska županija donirala je Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina deset računala za Centar izvrsnosti novih tehnologija, kojim škola planira najesen pokrenuti suradnju s osnovnim školama na području grada Slatine i cijele Virovitičko-podravske županije. Tim povodom školu su posjetili župan Igor Andrović i pročelnica za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić.

– Budući da je IOŠ Slatina postao e-twinning škola, veliku ulogu u tom povezivanju imat će Melita Crnković i Helena Roštaš, naše vrlo aktivne i iskusne profesorice u e-twinning projektima, koji se bave povezivanjem nastavnih planova i programa u izvannastavnim aktivnostima. To je prilika za naše povezivanje s osnovnim školama i uspostavom suradnje s učenicima, ne samo osamih razreda, nego i mlađim, kako bi naši profesori održavali neke nastavne sate kod njih, ili bi oni dolazili k nama, što će ovisiti o potrebnoj opremljenosti nastavnim sredstvima i strojevima. Smisao cijele priče je priprema učenika osnovnih škola za srednju i smatramo da bi to bila i najbolja promocija naše škole, koja bi se na taj način predstavila svojim potencijalno budućim učenicima.

Ravnatelj Graovac istaknuo je da će se na taj način učenici osnovnih škola pripremati za obrazovanje u STEM području, a istovremeno i pokazati spremnost za djelovanje u okviru Centra izvrsnosti novih tehnologija.      

Pozornost župana Androvića i pročelnice Bunić izazvao je također inovativni pristup radu prof. Vedrana Runje i njegovih učenika za zanimanje CNC-operater, koji su vlastitim znanjem inovativnim metodama uspjeli od starog tokarskog stroja napraviti CNC-tokarilicu od dijelova elemenata koje su djelomice sami izradili CNC-strojevima i 3D printerom.

– Meni je posebno zadovoljstvo što se naši profesori ne zadovoljavaju samo s tim da realizaciju nastavnog plana i programa provedu kvalitetno kao i svi profesori, već nastoje da svojim inovativnim metodama i pristupom nastavi stvore i određenu razinu kreativnosti i samoinovativnosti naših učenika. – rekao je ravnatelj Graovac.

Govoreći o takvom radu i njegovim rezultatima, prof. Vedran Runje naglasio je da učenici moraju znati kako stroj funkcionira i što se u njemu događa jer samo tako mogu postati dobri CNC-operateri, ali i dobri automehaničari, stolari ili majstori nekog drugog zanimanja.

– Imali smo tokarski stroj koji nije bio u funkciji 15 godina, i naši učenici Borna Mejašić, Luka Puškarić, Domagoj Medved i Stjepan Grđan kao svoj završni rad taj klasični tokarski stroj pretvorili su u CNC-stroj na bazi starog rashodovanog računala. Niti jedan sklop nije kupljen kao upravljačka jedinica, sve su učenici sami spojili i omogućili komuniciranje motora i senzora s računalom, a onda i softverom. Tu CNC-tokarilicu prijavili smo na natječaj osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti za najbolji rad srednjoškolaca na području pet slavonskih županija, a čiji je cilj promocija interdisciplinarnosti i kreativnosti. – rekao je prof. Runje.

Petar Žarković
Pomoć Županije
Sredstvima Županije u radionici školskih automehaničara nabavljena su dva moderna vulkanizerska stroja, balansirka i montirka, tako da je slatinska škola među rijetkima u Hrvatskoj koje u sklopu obrazovnog programa za zanimanje automehaničara imaju vulkanizersku opremu i dizalicu automobila za rad tih učenika. Za stolarsku radionicu nabavljene su stolarske klupe, tračna i kružna pila, koje pomažu učenicima za sigurno upravljanje tim strojevima i izvođenje vježbi i praktične nastave. Učenici već rade na tim strojevima i izrađuju različite elemente, neki od kojih vidljivi su u školskom vrtu, gdje su izradili hranilicu i pojilicu za ptice te starinski bunar, a zahvaljujući Hrvatskim šumama škola je dobila i učionicu na otvorenom.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

Najčitanije iz rubrike