Crna kronika
ZAUSTAVLJEN KOD BABINE GREDE

Istražni zatvor Albancu koji je švercao migrante
Objavljeno 25. lipnja, 2022.
Vzač je u kamion primio više Indijaca i Pakistanaca. Uhićen je kod Babine Grede

Nastavlja se migrantski val preko hrvatskog teritorija. Strani državljani na ilegalan način ulaze u Hrvatsku iz Srbije (tek manjim dijelom iz Bosne i Hercegovine, jer je rijeka Sava prirodna barijera) i potom se uz pomoć švercera, uz naknadu, pokušavaju domoći zapada Europe. Jedan takav šverc prije nekoliko dana razotkriven je u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ilegalni migranti bit će vraćeni u Srbiju, dok je švercer, a riječ je o vozaču kamiona, uhićen.



Kako je priopćilo Općinsko državno odvjetništvo Vinkovci, u povodu kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske, ispitali su 15. lipnja 33-godišnjeg državljanina Albanije, nakon čega je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv njega. Sumnjiči ga se za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravaka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije i potpisnici Šengenskog sporazuma. Sve se zbilo 13. lipnja oko 21.25 kada je 33-godišnjak u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske postupio u cilju da se okoristi i omogući kretanje kroz Hrvatsku stranim državljanima bez valjanih osobnih dokumenata za prelazak državne granice. Znao je da su državljani Indije i Pakistana mimo graničnog prijelaza ušli u Republiku Hrvatsku. Po prethodnom dogovoru s nepoznatim muškarcem i prema uputama koje je od njega dobio, u teretni prostor kamiona koji je vozio primio je ilegalne migrante, te je za to, po obavljenom prijevozu, trebao dobiti tisuću eura. No put prema Zagrebu brzo je završio jer su ga tijekom vožnje kod Babine Grede zaustavili policajci. Njega su nakon kriminalističkog istraživanja uhitili, dok će ilegalni migranti, koji su odbili mogućnost uzimanja azila, biti vraćeni u zemlju iz koje su ušli u Hrvatsku.

Sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru prihvatio je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva Vinkovci za određivanje istražnog zatvora protiv 33-godišnjaka zbog opasnosti od bijega. Osim Albanaca, u švercerski lanac ilegalnim migrantima uključuju se i državljani drugih zemalja poput Rumunja, Bugara, vozača iz Sjeverne Makedonije, Kosova, pa čak i Turske. Zanimljivo je kako je povećan broj švercera i iz Moldavije, a koji su u posljednjih šest mjeseci zatečeni nekoliko puta u činjenju ovog kaznenog djela.

Moldavci nisu koristili kamione, već su ilegalce prevozili u kombijima i automobilima, i to po principu da je prvi automobil prethodnica, kojim upozoravaju vozače iza sebe na policijske patrole. No Moldavci nisu računali na mobilne policijske timove, koji su ulazak ilegalaca u vozila, u blizini čvorišta Spačva na autocesti A3 kod Vrbanje, snimili ranije. Tada je zaustavljanje švercerskih vozila na autocesti bilo samo formalnost. Pričekali su da uđu na autocestu i potom su ih uhitili. U kratkom vremenu, na gotovo identičan način, zatečene su još dvije ekipe moldavskih švercera ljudi. Za sada nije otkriveno tko ih je angažirao.

Sandra Lacić
BIJEG MOLDAVACA
Postrožene uvjete oko određivanja istražnog zatvora budući uhićeni šverceri mogu “zahvaliti” dvojici 22-godišnjih Moldavca, koji su u veljači uhićeni na autocesti A3. Kombi u kojemu se nalazio je zaustavljen tek nakon što je jedan od policajaca iz pištolja pucao u gume. Moldavci su uspjeli pobjeći iz vozila dok su ih iz Vinkovaca prevozili u osječki zatvor. Uslijedila je višednevna potraga, a policija je pozvala građane u pomoć. I to je uspjelo, jer su policajci, nakon dobivene dojave, u šumi kod Širokog Polja uhitili osobe koje odgovaraju opisu bjegunaca. Ovoga puta su ipak završili tamo gdje su ih i uputili, u Zatvor u Osijeku. Kolateralne žrtve bijega mladih Moldavaca bili su policajci kojima su pobjegali iz vozila. Protiv njih je pokrenut stegovni postupak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike