Novosti
NEMA VIŠE GOTOVINE “NA RUKE”

Plaćanje kazni za prometne prekršaje - samo karticama
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo je 600 POS uređaja i rasporedilo ih policijskim upravama

Građani od sljedećeg petka, 1. srpnja, novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu, na mjestu počinjenja prekršaja više neće moći plaćati gotovinom, nego od tog datuma Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja, objavljeno je u četvrtak iz MUP-a.Kako se ističe u priopćenju, za tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova je posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije nabavilo 600 POS uređaja, koji su raspoređeni policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

"U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje na mjestu počinjenja prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz izvješća petog evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji. Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. godine provela unutarnju reviziju na temu ‘Revizija procesa zaduživanja, oporabe i razduživanju potvrda za naplatu novčanih kazni te razduživanja sredstava od naplaćenih novčanih kazni‘. Naglašavamo da policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, uz naplatu kazne u gotovini, dok od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati", ističu iz MUP-a.

Kako dalje navode, građaninu koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja. "Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2000 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5000 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovinu iznosa", podsjeća Ministarstvo.

Ako građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu gdje je napravio prekršaj, ali to nije u mogućnosti učiniti zato što nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu, ili zbog nekog drugog razloga, policijski službenik uručit će mu obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovinu iznosa, plati u roku od tri dana od primitka obavijesti o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj.

Sandra Lacić
ŠTO U SLUČAJU ODBIJANJA PLAĆANJA
U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu, bit će mu izdan obvezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako u roku od osam dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati dvije trećine te novčane kazne, navodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Možda ste propustili...

DOK JE POKUŠAVAO SPASITI SVOJU IMOVINU

U požaru poginuo muškarac s Hvara

U PRVIH SEDAM MJESECI 2022.

Novih vozila 9 % manje prodano

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

2

BLAGDAN VELIKE GOSPE OBILJEŽEN U MARIJANSKIM SVETIŠTIMA

Vjernici i štovatelji Gospe od Utočišta nakon dvije godine u velikom se broju vratili aljmaškom svetištu

3

VJERNICI DILJEM HRVATSKE HODOČASTE U MARIJANSKA SVETIŠTA

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije