Novosti
POJAČANA PRIPRAVNOST NA KRIZU U OPSKRBI

Strah od nestašice: Od građana i tvrtki Njemačka traži manju potrošnju plina
Objavljeno 23. lipnja, 2022.

Njemačka je u četvrtak podigla razinu pripravnosti na krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju kako bi se osigurale zalihe za zimu te da budu spremni na još više cijene.



Razina pripravnosti na krizu u opskrbi podignuta je zbog prepolovljenih isporuka plina iz Rusije koji stiže plinovodom Sjeverni tok 1 i kontinuirano visoka razina cijena, stoji u priopćenju njihova ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša.

Ruski Gazprom objavio je prošlog tjedna da će slati manje plina, budući da mu kasni oprema za plinovod koju je poslao na remont u njemački Siemens. Turbina je poslana u Siemensovu tvornicu u Kanadi koja ju je blokirala, budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. "Iako to još ne primjećujemo, plinska je kriza već počela. Plin je od sada tijesna roba. Cijene su već sada visoke, a moramo se pripremiti da će nastaviti rasti. To će utjecati na industriju i postati veliki teret za potrošačice i potrošače", poručuje ministar gospodarstva Robert Habeck. "Posrijedi je vanjski šok", dodaje Habeck.

Skladišta plina napunjena su 58 posto, što znači da su zalihe veće nego prošle godine, ali Njemačka neće do prosinca dosegnuti razinu od 90 posto bude li iz Rusije i dalje stizalo 60 posto manje plina, ističu u ministarstvu, pozivajući se na izračune regulatora za energiju. "Prioritet je sada punjenje skladišta plina", naglašava ministar Habeck, dodavši da u idućim mjesecima i građani i kompanije moraju smanjiti potrošnju. Vlada će, pak, ponovno aktivirati više termoelektrana na ugljen kako bi smanjila potrošnju plina u proizvodnji struje. Najavili su i kreditnu liniju od 15 milijardi eura za punjenje skladišta, uz kreditna jamstva i novi model aukcija plina koji bi trebao potaknuti potrošače u industriji da uz naknadu smanje potrošnju plina obustavom dijela proizvodnje. Naknada bi se financirala iz dodataka na cijenu energije, prema prijedlogu energetskog regulatora. Vlada zasad neće posegnuti za "mehanizmom prilagodbe cijena", stoji u priopćenju, budući da nije ispunjen uvjet trajno smanjenog uvoza. Cilj je osigurati normalno funkcioniranje tržišta, unatoč visokim dodatnim troškovima, poručio je ministar Habeck.

Dužnosnici Kanade i Njemačke razgovarali su u međuvremenu o povratu blokirane Gazpromove turbine, o kojem će vjerojatno, po kanadskom ministru prirodnih resursa Jonathanu Wilkinsonu, na sastanku ovog vikenda razgovarati i skupina G7.

Faith Birol, čelnik Međunarodne agencije za energiju za Reuters rekao je kako bi Rusija mogla u potpunosti zaustaviti opskrbu Europe plinom u želji da si zbog krize s Ukrajinom osnaži svoj politički položaj. "Europa treba smisliti plan za ovakvu izvanrednu situaciju", dodao je Birol, i rekao da je nedavno smanjenje dostave mogući pokušaj za ostvarivanje političke prednosti ususret zimskim mjesecima kada je potrošnja veća. IEA smatra da potpuna obustava ipak nije izgledan scenarij, dodao je. Europska unija uvela je sankcije na rusku naftu i ugljen, ali zbog velike ovisnosti o plinu iz Moskve nije potpuno obustavila uvoz plina.

Europski parlament u četvrtak je odobrio planove za povećanje rezervi plina prije zime, odnosno punjenje skladišta kako bi se zaštitili građani i poduzeća u slučaju prekida opskrbe. Prema tim planovima, do 1. studenoga 2022. skladišta plina moraju biti bar 80 posto puna. Države članice i operatori skladišta trebali bi nastojati postići razinu od 85 posto popunjenosti. Za iduće godine cilj je 90 posto. U tekstu je istaknuto i da države članice trebaju diversificirati opskrbu plinom i pojačati mjere za energetsku učinkovitost.

Dijana Pavlović
Europski parlament odobrio je planove za povećanje rezervi plina prije zime i punjenje skladišta

PORUKA KREMLJA
Kremlj je u četvrtak priopćio da za veliko smanjenje isporuke plina Njemačkoj nije kriva Moskva te je ponovno odbacio optužbe da je smanjenje isporuke energenta putem plinovoda Sjeverni tok 1 politički motivirano i za situaciju u Njemačkoj okrivio sankcije. “Ruska Federacija ispunjava svoje obveze”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, čije riječi prenosi agencija Interfax. Peskov je okrivio sankcije za kašnjenja u radovima obnove te pojasnio da nije isporučena Siemensova turbina za plinovod.

Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

VLADA ODREDILA NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin skuplji dva centa