Osijek
SDP-OV “IZAZOV” VLADAJUĆIMA U GRADOVIMA I OPĆINAMA

Sedam mjera za ublažavanje inflacije
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Županijska organizacija SDP-a Osječko-baranjske županije, poručeno je u jučerašnjem priopćenju kojega potpisuje predsjednica toga ogranka Sanja Bježančević, izaziva vladajuće u županijskim jedinicama lokalne samouprave da uvedu mjere koje će ublažiti utjecaj inflacije na stanovnike svojih općina i gradova.

Predlažu sedam mjera koje se mogu provesti. Prva je ukidanje poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina kako bi se pomoglo ugostiteljima. U SDP-u to vide kao kompenzaciju za povećanu cijenu energenata, što će im pomoći da zadrže radnike i ne idu u enormna podizanja cijena. Predlažu dalje smanjenje cijena vrtića kao pomoć mladim obiteljima i kao demografsku mjeru s ciljem zadržavanja mladih obitelji u sadašnjim mjestima stanovanja, što će dovesti do smanjenja daljnje depopulacije. Vladajući mogu, kažu, smanjiti cijenu odvoza otpada za građane, ili odustati od povećanja u onim JLS-ima gdje je to najavljeno te smanjiti cijenu vode, "jer ako gradovi i općine nemaju utjecaj na cijenu struje, plina ili goriva, tada moraju djelovati tamo gdje mogu, a jedna od tih mogućih mjera je i cijena vode". "S obzirom na to da se proračuni općina i gradova pune izdašnije nego prethodnih godina, pogotovo na stavci poreza na dohodak, vidljivo je da postoje mogućnosti direktne financijske pomoći iz proračuna socijalno najugroženijim skupinama, kao što su umirovljenici i nezaposleni, ali i drugi, i to u vidu energetskog dodatka sukladno financijskim kapacitetima pojedine općine i grada. Ovu bi mjeru gradovi i općine trebale provesti u drugoj polovini godine, kad dinamika punjenja proračuna bude jasna, a svakako prije zime odnosno sezone grijanja", kaže Bježančević.

Kao mjera pomoći obiteljima s djecom školske dobi, u SDP-u predlažu da do početka iduće školske godine sve općine i gradovi, koji još nemaju tu mjeru, uvedu pomoći pri opremanju djece za školu u obliku pomoći pri kupnji radnih bilježnica i školskog pribora.

Mario Mihaljević
Iz komunalne naknade samo prioriteti
Pozivamo iz SDP-a sve općine i gradove da razmotre mogućnost smanjenja iznosa komunalne naknade, ali i o načinu trošenja tog prihoda. “Apeliramo da se u drugi plan stave sve neprioritetne aktivnosti koje se financiraju iz komunalne naknade, a da se prioritetni komunalni zahvati financiraju isključivo iz komunalne naknade, a ne iz nenamjenskih sredstava kako bi svakoj općini i gradu ostalo na raspolaganju što više nenamjenskih sredstava, jer se samo s tim sredstvima može pomoći građanima da prežive ova izazovna vremena”, navode u SDP-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVA U ULICI HR. REPUBLIKE

Projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna

2

RADOVI NA RASKRIŽJU HUTTLEROVE I HADRIJANOVE

Do KBC-a i Hitne
obilaznim putem

3

MOGU LI TETOVAŽE U POSLOVNI SVIJET?

Zbog tetovaža ljudima su pristupačniji i zanimljiviji