Regija
GOSPODARENJE OTPADOM

Višak miješanog otpada Baranjce košta 500.000 kn
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Masa miješanog komunalnog otpada u Baranji bi trebala biti 4000 tona, a prikupi se 6500 tona
BELI MANASTIR - Gospodarenje otpadom iz dana u dan postaje sve važniji segment života.

Predizborna kampanja za gradonačelničke izbore u Splitu, primjerice, zasniva se većim dijelom upravo na gospodarenju otpadom, a sudeći prema podatcima kojima raspolažemo, budžeti jedinica lokalne samouprave svake će godine biti tanji zbog kazni koje moraju plaćati zbog nerazvrstavanja otpada. Slično se događa i u Baranji, u kojoj je za zbrinjavanje otpada zadužena Baranjska čistoća, trgovačko društvo u (su)vlasništvu baranjskih općina i Grada Belog Manastira. Podatci o kretanjima količine otpada, koji su u svibnju objavljeni na stranicama Zavoda za okoliš, kažu kako je u Baranji prevelika količina miješanog komunalnog otpada, drugim riječima, otpad se premalo razvrstava. A to ima i posljedice - velike kazne. Potvrđuje to direktor Baranjske čistoće, Damir Paulić.

- Za prošlu godinu ukupna naknada, bolje rečeno kazna, za baranjske jedinice lokalne samouprave iznosi 521.000 kuna. Osnovni je razlog prevelika količina miješanog komunalnog otpada - kaže Paulić, podsjećajući kako njegova tvrtka već duže vrijeme, upravo radi smanjenja miješanog komunalnog otpada, intenzivno provodi snažne mjere, upućujući korisnike na zakonsku obvezu razvrstavanja otpada. Za relevantnu se godinu uzima 2015., kada je na jedinom baranjskom odlagalištu završavalo 8000 tona miješanog otpada.

- Istina je da smo količinu miješanog otpada uspjeli smanjiti na približno 6500 tona, ali je to znatno više nego što je predviđeno projekcijama - upozorava Paulić, dodajući kako bi u ovom trenutku masa miješanog komunalnog otpada trebala iznositi 4000 tona, što Baranja još uvijek poprilično ‘‘probija‘‘. Rezultat svega je polmilijunska kazna. Tako potrošen novac, koji završava u državnom proračunu, zasigurno bi se mogao iskoristiti za neke manje projekte grada i općina. Iako u ukupnoj količini otpada najviše sudjeluju fizičke osobe, prilično velik dio miješanog otpada na jedinom baranjskom odlagalištu završava iz kontejnera pravnih osoba.

- U ovom trenutku od približno 500 pravnih osoba u Baranji samo njih 50-ak ima potpisan ugovor o odvozu otpada, iako je to obvezujuće Zakonom. Znam da im je to trošak, ali on nije velik. Fizičke osobe posude za razvrstavanje dobivaju besplatno, ali pravne ne. No riječ je o poduzetničkom procesu, pa na njega tako treba i gledati - objašnjava Paulić. Stoga se Baranjska čistoća zauzima i za neke druge uvjete, primjerice, javnih nabava.

- Ne možemo biti zadovoljni i nužno je tražiti nove pristupe, pa će Baranjska čistoća primjenjivati novi model koji bi sutra itekako mogao postati standardan - kaže. Riječ će biti, pojašnjava, o praksi uvjetovanja dobavljačima i partnerima da dokažu status o razvrstavanju otpada. Njihovi partneri će, naime, morati dokazati da su ekološki osviješteni i da provode zakonsku obvezu razvrstavanja otpada. Ideja se zanimljivom pokazala i Grupaciji održavanja čistoće pri HGK-u…

Ivica Getto
Od približno 500 pravnih osoba u Baranji, samo njih pedesetak ima potpisan ugovor o odvozu otpada

(Ne)ekološki
Paulić tvrdi kako bi model uvjetovanja bio efikasan na natječajima koje provode brojne institucije, pogotovo kada se plasira europski ili bilo čiji drugi javni novac. ‘’Zamislimo natječaj vezan uz ekologiju, a nikome ne pada na pamet da uvjetuje da isporučitelji budu ekološki osviješteni’’, kaže.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana