TvObzor
62. SPLITSKI FESTIVAL

Prije finala koncerti Nene Belana i Tereze Kesovije
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Boje Slavonije brane dva sjajna mlada vokala: Marko Kutlić i Stjepan Lach

Na finalnoj večeri 62. Splitskog festivala 2022., koja će se održati 3. srpnja na splitskim Prokurativama, uz izravni prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji, bit će izvedeno 25 novih skladbi. Nastupit će, kao i obično, neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku da osjete čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori pred kojima je zasigurno uspješna karijera.



Mlado i staro


Nakon intenzivnog, višednevnog te iscrpnog preslušavanja tristotinjak skladbi zaprimljenih na natječaj, umjetnički žiri Splitskog festivala, u sastavu Eduard Gracin, voditelj glazbene redakcije Radija Split, Katarina Perišić, glazbena urednica Radija Dalmacije, profesor Nenad Šiškov, skladatelj, producent i aranžer, Jelena Vlačić, glazbena urednica Narodnog radija, te skladatelj i direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš, odabrao je izvođače i pjesme koje će biti izvedene na 62. Splitskom festivalu, najznačajnijem festivalu zabavne glazbe u Hrvatskoj. Autori pjesama su redom poznata imena, od Ines Prajo preko Alke Vuice i Nene Belana do Tončija Huljića. Boje Slavonije brane dva sjajna mlada vokala: Marko Kutlić i Stjepan Lach.

Odabrano je 25 skladbi koje će ove godine biti izvedene na Prokurativama, a to su, abecednim redom: “Adio ljubavi” 4 tenora, “Budiš me” Marka Kutlića, “Dalmatinac zauvik” Mate Grgata, Danijelina “Fortunata”, Lorenina “Jedno bez drugoga”, “Još bi tija” Tomislava Bralića & Klape Intrade, “Jube moja znaj” Nene Belana, “Kad se rodiš usrid Splita” Luke Nižetića, “Lip ka Dalmacija” Lidije Bačić - Lille, “Lipo mi je tu” Klape Rišpet, “Ljubavi promijenit ćemo ime” Marka Tolje, “Ludo srce” Willy Family, “Možda nekog voliš” Tedija Spalata, “Ne da mi pisma” Gorana Karana, “Ona mi nedostaje” Jasmina Stavrosa, “Partenca” Mjesnog odbora, “Pjesma za kraj” Marka Bošnjaka, “Sa mnom” Ive Perkušića, Ibričino “Sjećanje”, “Sve što trebam” Ivana Ive Županovića, “Tako nedostaješ” Stjepana Lacha, “Vilo moja sva u bilom” Mladena Grdovića, “Voljeli smo jedno drugo” Ivane Kovač, “Za tebe bisere nosim” Ivice Sikirića Iće i “Zagrli me” Harija Rončevića.

Na ekskluzivnom koncertu otvorenja Festivala 1. srpnja koncert “Rock galama” održat će Neno Belan & Fiumens povodom 25 godina rada, a 2. srpnja je na programu “Večer retrospektive” odnosno koncert “Prokurative, moja prva ljubav” na kojemu će Tereza izvesti neke svoje najveće hitove, ali i poslušati druge pjevače kako pjevaju njezine pjesme (Zorica Kondža, Lorena, Martina Majerle, Lidija Bačić, Ivana Kovač, Jacques Houdek, Ivo Perkušić, Marko Kutlić...).

Teški odabir


- Split volim uvijek, volim ga od djetinjstva, volim ga od 62., kada sam na Prokurativama izvela pjesmu “Čakule o siromajima” Zdenka Runjića. Volim ga i kada oko mene zapleše i zapjeva mladost kao prije nekoliko dana na rođendanskom partyju Le Meridien hotela. Zapuhala je jaka bura, u jednom trenu me zaljuljao njezin reful, ali kada sam vidjela te ljude kako plješću, skaču, kao i uvijek me ponijela atmosfera lude splitske galame. Obožavam temperament Splita. I zato se jako radujem večeri “Split pjeva Terezu” na festivalu. Bit će to za mene interesantna forma i novina, iz publike ću nakon svog nastupa slušati kako moje pjesme prenose kolege. Jedva čekam - rekla je Tereza za Slobodnu Dalmaciju i dodaje kako joj je bilo teško odabrati koje će pjesme izvesti te posebne večeri.

- “Rusticanu”, predivnu skladbu autora glazbe Zdenka Runjića i teksta Jakše Fiamenga. Naravno i “Nona”, ali i moju drugu glazbenu djecu. Teško mi je odabrati najdraže, to je kao da roditelja pitate koje mu je dijete najviše priraslo srcu. Ali kako je trebalo odabrati u mom ogromnom opusu, odlučila sam se i za “Larinu pjesmu”, bezvremensku predivnu skladbu koju sam upravo ja prva u svijetu snimila. To je pjesma koju pjevam na francuskom jeziku, što živi u našem narodu. I vidjet ćete, Split će je pjevati, cijelo gledalište. Uvijek pustim jedan dio njima da je sami otpjevaju, to je nešto neopisivo, nešto fenomenalno - kaže Tereza. T.K.
Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike