Novosti
U HRVATSKOJ 175 NOVOZARAŽENIH OSOBA

Ljeto u Europi počinje s novim covid valom
Objavljeno 23. lipnja, 2022.

Europske zemlje bilježe značajan porast slučajeva covida potaknut visoko infektivnim podvarijantama omikrona, što izaziva strah od novog vala s obzirom na pad zaštite koju je pružalo cjepivo i početak ljetne sezone putovanja, javlja CNN.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošli tjedan da “porast stupnja zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne“ u cijeloj Europskoj uniji i vjerojatno rezultirati rastom broja slučajeva.

Infekcije su u porastu u više zemalja, uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švicarsku i Španjolsku, prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Sveučilišta Oxford, koji prati pandemiju.

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, uspoređujući ih s ranijima, spretnije izbjegavaju imunosni sustav.

To znači da ni prethodne infekcije niti cjepiva ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih valova, povećanje slučajeva moglo bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Potencijalni utjecaj jedne od podvarijanti - BA.5 - najočitiji je u Portugalu gdje je potaknuo značajan porast infekcija covidom. U bolnicama diljem zemlje broj oboljelih je 1896, gotovo jednak kao tijekom prvog omikron vala u siječnju. BA.5 u svibnju je postao dominantan u Portugalu.

U Francuskoj se broj novozaraženih na milijun ljudi gotovo utrostručio od početka mjeseca, a broj hospitalizacija raste prvi puta od početka travnja. Prema najnovijim podacima javnozdravstvene agencije Santé Publique France, BA.5 je porastao na 24 posto sekvenciranih slučajeva u tjednu od 6. lipnja u usporedbi s 18 posto tjedan prije.

Alain Fischer, koji je na čelu skupine koja se bavi cijepljenjem stanovništva u Francuskoj, kazao je u srijedu da nije upitno je li zemlja suočena s novim valom virusa, već koliko bi on mogao biti intenzivan, rekavši da se osobno zalaže za ponovno uvođenje nekih ograničenja kako bi se spriječilo širenje.

„Epidemija je dobila novi zamah i potpuno je neočekivana u ovoj sezoni“, izjavio je u nedjelju za francuski radio dr. Benjamin Davido, specijalist za zarazne bolesti u bolnici Raymond-Poincaré nedaleko Pariza.

U Ujedinjenom Kraljevstvu gdje broj slučajeva i hospitalizacija naglo raste, čini se da su početak novog vala također potaknuli BA.4 i BA.5, prema Uredu za nacionalnu statistiku (ONS). Najnoviji podaci ONS-a, objavljeni 17. lipnja, pokazali su da infekcije covidom rastu za 43 posto iz tjedna u tjedan, prema medicinskom časopisu British Medical Journal (BMJ).

Christina Pagel, profesorica operativnih istraživanja na University College London, napisala je u tom listu: "Bit ćemo prva (ali ne i posljednja) velika zemlja koja će imati val BA.4.5 nakon što je imala dva prethodna omikron vala".

 

U Hrvatskoj 175 novozaraženih osoba, četvoro umrlih

 

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 175 novih slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su četiri osobe, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Najviše novozaraženih zabilježeno je u Gradu Zagrebu (52) i u Splitsko-dalmatinskoj županiji (47).

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosi 2.770. Među njima je 210 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenta. U samoizolaciji se nalazi 1.131 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 1.143.354 osobe zaražene novim koronavirusom, a preminulo je njih 16.043. Od virusa se oporavila 1.124.541 osoba, od toga njih 235 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 22.lipnja 2022., cijepljeno je 59,54 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,81 posto odraslog stanovništva. U zadnja 24 sata nije utrošena niti jedna doza cjepiva. Zaključno s jučerašnjim danom, 2.315.290 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a dvije doze primilo je 2.041.675 osoba. Cjepivom Jannsen cijepljeno je 203.175 osoba

U posljednja 24 sata izvršeno je 1041 testiranje, a od početka epidemije u veljači 2020. testirano je 4.922.712 osoba.


U VSŽ 7 novih pozitivnih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19 od 87 testiranih pa je udio pozitivnih među testiranima 8 posto. Umrlih nema. Dvije pozitivne osobe su iz Ivankova, te po jedna iz Vukovara, Vinkovaca, Novih Jankovaca, Lipovca i Bošnjaka.

Od početka epidemije ukupno je oboljelo 29 294 osoba, od kojih je 28 795 izliječeno, a ukupno su preminule 482 osobe.

Trenutno su 3  osobe hospitalizirane, a u samoizolaciji je 26 osoba.

Ukupno je do sada testirano 152 059 građana. Iz zdravstvenog sustava je dvoje oboljelih. H/mf