Novosti
NOVE CIJENE GORIVA I OPSKRBA

Ima dovoljno benzina za potrebe domaćeg tržišta
Objavljeno 22. lipnja, 2022.

Hrvatska naftna kompanija Ina priopćila je kako “proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka Ina osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta”.



”Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti. U 2021. Ina je iz Mađarske uvezla samo 1,3 posto derivata od ukupno prodanih količina derivata, a trend je sličan i u 2022. Istovremeno, Ina je i izvezla u Mađarsku 0,7 posto ukupno prodanih količina derivata u 2021. Dakle, Ina se ne opskrbljuje derivatima iz Mađarske, kako se plasira u medijima proteklih dana od strane nekih analitičara, nego uglavnom vlastitom proizvodnjom u rafineriji pridonosi stabilnosti opskrbe tržišta”, ističe se u priopćenju Ine. Iz Ine dodaju kako je “potpuno tržišno opravdano da se u određivanju cijena prate kretanja derivata na mediteranskom tržištu, uz kretanje cijena nafte Brent te odnos tečaja kune i dolara”.

”Nadalje, govori se o nužnom pokretanju Rafinerije nafte Rijeka, stoga ponovno ističemo, kao što smo to učestalo komunicirali u zadnjih nekoliko mjeseci, da Rafinerija nafte Rijeka kontinuirano prerađuje naftu od ožujka, kada je završio redoviti remont, i radi u maksimalnom kapacitetu. Također ovim putem želimo ponovno istaknuti da sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena, jer Ina kontinuirano osigurava opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca. Isto tako, moguće je da u danima prije promjena cijena na pojedinim lokacijama bude pojačana potražnja za naftnim derivatima koja znatno premašuje uobičajene potrebe, što stvara pritisak na logističke i transportne kapacitete. U takvim situacijama kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuje kupce i maloprodajna mjesta svim vrstama goriva kako ne bi došlo do nestašice goriva ni na jednom maloprodajnom mjestu”, navodi se iz Ine.Podsjetimo da je Vlada u ponedjeljak fiksirala najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Tako litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama košta 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 je 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodaje se za najviše 9,45 kuna po litri. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u utorak da bi bez intervencija Vlade trenutačne cijene goriva bile znatno skuplje - cijena litre dizela bila bi 16,64 kune, a benzina 15,95 kuna. Filipović se sastao s predstavnicima Udruge malih trgovaca naftom, a kako je izjavio nakon sjednice Vlade, sastanak je bio konstruktivan, saslušani su svi njihovi prijedlozi te će se s njima uspostaviti komunikacija i nastojati zajednički doći do rješenja u idućim danima. “Nastojat ćemo pronaći najbolje rješenje kako bismo svi u ovoj situaciji osjetili što manje ovaj inflatorni udar”, izjavio je Filipović.

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac za Hinu je rekao da je Vladina uredba o fiksiranju cijena goriva grobar malih trgovaca naftnim derivatima koji njezinom primjenom na litri prodanog goriva gube oko jedne kune kada se uračunaju svi troškovi. “Toliki je minus kada cijeni koju mi plaćamo pribrojimo troškove za plaće, komunalije, poreze i druge, od trenutka kada kupljeno gorivo ukrcamo u cisterne”, kaže Miljavac. Prema njegovim riječima, više je opcija za izlazak iz takve situacije, no najbolja bi bila da im se omogući prodaja robe prema tržišnim cijenama. “Ovo nema smisla. Mi izravno dajemo svoj novac za smanjenje troškova života, a to mi ne možemo raditi niti je to naša zadaća”, kaže Miljavac. D.Pav./H
DODJELA VAUČERA POTROŠAČIMA?
S obzirom na to da mali i srednji distributeri goriva kažu da su zbog fiksiranja cijena goriva pred zatvaranjem, novinari su ministra Filipovića pitali hoće li oni možda biti izuzeti iz idućih Vladinih mjera, kao i što misli o njihovoj ideji dodjele vaučera potrošačima, na što je Filipović rekao da je dogovor da se s detaljima još neće izlaziti u javnost. Poručio je da živimo u teškim i neizvjesnim vremenima, gdje se brojni poslovni subjekti suočavaju s izazovima i “nitko u ovoj priči neće proći neokrznuto”. No Vlada i Ministarstvo činit će sve da maksimalno ublaže inflatorne udare. “Ne možemo utjecati na cijene na globalnim tržištima, no sve što bude u našim rukama činit ćemo kako bi pomogli”, izjavio je Filipović.

Armando Miljavac, Udruga malih trgovaca naftnim derivatima

UPITAN OPSTANAK

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac ističe da su mali trgovci gorivom u težem položaju od velikih tvrtki, jer nemaju svoju proizvodnju i preradu. Potraje li ovakva situacija, kaže da će izgubiti i rejting kod banaka koje ih praktički već tretiraju kao “smeće” kada traže kredite i jamstva. Kaže kako nije točno da se obična i premium goriva kupuju podjednako, nego da premium goriva kod malih trgovaca čine između pet i deset posto prometa. Dojma je da Ministarstvo gospodarstva želi riješiti problem i ističe da su članovi udruge spremni raditi na pronalaženju rješenja, ali kaže da to rješenje mora biti brzo, inače je u pitanju opstanak malih trgovaca.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove