Regija
BELIŠĆANKA ROBERTA ARSENIĆ PRVA JE ŽENA PREDSJEDNICA KAJAK KLUBA BELIŠĆE U NJEGOVOJ 73-GODIŠNJOJ POVIJESTI

"Vizija mi je osnažiti Kajak klub Belišće toliko da postane najbolji kajak klub u Hrvatskoj!"
Objavljeno 23. lipnja, 2022.
"Mogli smo nekad, zašto ne bismo opet?", odlučna je nova predsjednica koju zbog njezinih impresivnih domaćih i međunarodnih sportskih uspjeha u djetinjstvu i mladosti upravo u kajaku mnogi smatraju idealnim izborom za ovu poziciju
BELIŠĆE - Kad je u travnju ove godine nakon pune 24 godine i 6 predsjedničkih mandata, dosadašnjeg predsjednika Stjepana Krznarića na čelu Kajak kluba Belišće naslijedila Roberta Arsenić, Klub je počeo ispisivati nove stranice u svojoj 73 godine dugoj povijesti u kojoj je po prvi put za predsjednicu dobio – ženu!

Premda je ovaj izbor za veliki dio javnosti bio nemalo iznenađenje, dobri poznavatelji sportskog života Belišća i Valpovštine nove su promjene dočekali s istinskim odobravanjem znajući da u Robertinim rukama Klub ostaje na sigurnim temeljima i da budućnost belišćanskog kajakaškog sporta neće biti upitna.

"Prihvatila sam funkciju predsjednice Kajak kluba Belišće zbog velike podrške svog supruga i cijele obitelji, ukazanog povjerenja članova koji su me predložili, ali i zbog toga što sam spremna angažirati se za dobrobit i napredak Kluba. Čast mi je biti prva predsjednicau povijesti Kajak kluba Belišće, jer s 27 svjetskih i olimpijskih medalja, ovaj Klub jedan je od najtrofejnijih klubova u povijesti Hrvatskog sporta s čak 8 Olimpijaca, među kojima je i naš proslavljeni kanuist Matija Ljubek. I drago mi je, jer sam u tom "zlatnom dobu" Kajak kluba Belišće i sama nosila boje tog Kluba, a danas to nastavlja moj najmlađi sin Filip," otkriva 52-godišnja Roberta, inače majka trojice sinova u dobi 22, 20 i 17 godina starosti. Profesorica je fizike i politehnike koja radi kao nastavnica fizike u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Belišće, gdje su cijeli svoj radni vijek proveli njezini roditelji, te sestra koja radi kao nastavnica engleskog jezika.

No, Robertu Arsenić djevojačkog prezimena Hajnc, u sportskim krugovima i danas dobro pamte kao izvrsnu kajakašicu i vrhunsku sportašicu kakvih je bilo malo u prijeratnim godinama.

"Kajak nisam nikad gledala kao uvriježeno muški sport. Isto kao i u košarci, trčanju ili većini sportova, muški sportaši su jači i snažniji, postižu bolje rezultate i vremena, ali to nije razlog da se pojedini sport smatra muškim ili da se sportom općenito trebaju baviti samo muškarci, što dokazuje i podatak da je trenutačno u Hrvatskoj najuspješniji reprezentativac u kajakaškom sportu kanuistica Vanesa Tot, prošlogodišnja Europskaviceprvakinja u kanuu na 500 metara i osvajačica brončane medalje na 200 metara", otkriva Roberta koja je zbog starije sestre i sama počela dolaziti na Dravu i zavoljela veslanje, pa je već prije polaska u prvi razred osnovne škole postala članica Kajak kluba i otada osvojila puno medalja na prvenstvima Hrvatske i bivše Jugoslavije, ali i domaćim i međunarodnim regatama. Bila je niz godina u reprezentaciji Hrvatske i Jugoslavije, proputovala Hrvatsku i regiju, a uz sve to bila odlikašica u školi te svakodnevno trenirala sve do odlaska na studij. "Jedan od prvih većih uspjeha bio mi je s 14 godina kada sam postala viceprvakinja Jugoslavije u jednosjedu, a kao drag uspjeh izdvojila bih kada sam sa 16 godina postala trostruka prvakinja Hrvatske u mlađoj kategoriji za sve discipline, dok sam za stariju kategoriju te godine postala dvostruka prvakinja. Najviše uspjeha postigla sam u grupnim čamcima – u razdoblju od 1983. do 1989. šesterostruka sam prvakinja i jednom viceprvakinja Hrvatske u četvercu, te četverostruka prvakinja i trostruka viceprvakinja Jugoslavije. U četvercu sam sudjelovala za reprezentaciju bivše Jugoslavije na Otvorenom prvenstvu Balkana i Univerzijadi 1987. u Zagrebu, a s partnericom u dvosjedu Tanjom (Jakšić) Brešćanski, dijelim i pregršt medalja," prisjeća se Roberta pojašnjavajući kako je zbog uspjeha Matije Ljubeka davne 1976. više belišćanske djece treniralo kajak nego nogomet. U osamdesetima je uz hangar, radionicu i teretanu, izgrađena zgrada Kajak kluba, s društvenom prostorijom, terasom, garderobama i grijanom veslaonom za zimske treninge, te je Klub postao najbolji u bivšoj Jugoslaviji, a članovi najuspješniji sportaši.

Iako je u jednom razdoblju života napravila odmak od kajaka, "comeback" vodi i čamcu dogodio se prije 6 godina kada joj se sin Filip uključio u Školu kajaka na belišćanskom bazenu. "Činilo se ispočetka da će to za njega biti samo dobra ljetna zabava i nismo ni slutili da će mu se ovaj sport toliko svidjeti i da će nastaviti odlaziti u Kajak klub veslati. Prateći Filipa na treninge i natjecanja, zapravo sam se i ja vratila u Klub u kojem sam stekla prijatelje i provela lijepi dio svoje mladosti. Sjela sam i ja ponovno u kajak i rekreativno se počela baviti veslanjem. Postala sam član Kluba, a vremenom se i aktivno uključila u njegov rad.", otkriva Roberta i dodaje kako povratak veterana i stare ekipe može biti nova snaga kluba.

Lidija Aničić
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike