Osijek
EVIDENTIRANA NEZAPOSLENOST

Broj nezaposlenih u županiji mogao bi pasti ispod 14.000
Objavljeno 23. lipnja, 2022.

Na nedavnoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Osijek njezin je predsjednik Zoran Kovačević, sumirajući rezultate županijskog gospodarstva, iznio očekivanje kako bi ove godine broj nezaposlenih u najvećoj slavonskoj županiji mogao pasti ispod granice od 14 tisuća. To se nikada, od kada se na statističkoj razini prate rezultati evidentirane nezaposlenosti, nije još dogodilo. Na tom su tragu i pokazatelji za svibanj iz mjesečnog Biltena Područne službe Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Evidentirano je 14.197 nezaposlenih osoba, odnosno 632 osobe manje nego prethodnog mjeseca i 1679 osoba manje nego u svibnju 2021. Četvrti je to uzastopni ovogodišnji mjesec kako se kontinuirano smanjuje broj nezaposlenih, prosječno za 412 osoba.



Budući da je za očekivati kako će, prema višegodišnjoj praksi, dio Slavonaca na rad u turističkoj sezoni, izvjesno je da će broj nezaposlenih, bar u lipnju, srpnju i kolovozu, pasti ispod 14 tisuća. Uostalom, i u svibnju je najveći broj onih koji su zaposleni prema ugovoru u radu (njih ukupno 1304) upravo u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, gotovo svaka četvrta osoba. Slijede zaposleni u prerađivačkoj industriji (180 osoba), trgovini (154), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (90) te u građevinarstvu (88). Tijekom svibnja poslodavci su prijavili 1291 slobodno radno mjesto, 132 radna mjesta više nego prethodnog mjeseca i 65 radnih mjesta više nego u svibnju 2021.

​Gledano prema dobi, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina (39,6 %), a udio mladih u dobi od 15 do 24 godine iznosi 12,7 %. Oni dakle u uredu osječke burze čine polovinu nezaposlenih, premda je u svibnju u odnosu prema prethodnom mjesecu smanjenje nezaposlenih dominiralo u najmlađim dobnim skupinama, od 15 do 19 godina (za 12,6 %, ili 62 osobe) i od 20 do 24 godine (za 8,8 %, ili 133 osobe).

Na kraju svibnja 2022. polovina je nezaposlenih čekala na zaposlenje duže od godinu dana i njihov se udio u svibnju u odnosu prema prethodnom mjesecu povećao za 0,4 postotna boda. Trajanje je nezaposlenosti različito i s obzirom na razinu završenog obrazovanja. Kratkotrajna je nezaposlenost, do godinu dana, najučestalija kod osoba sa završenim fakultetom, gotovo 40 posto visokoobrazovanih osoba čekalo je na posao do šest mjeseci, odnosno njih 56 % do godinu dana. U najnepovoljnijem su položaju osobe bez škole (65 % dugotrajno nezaposlenih) i sa završenom osnovnom školom (56,9 dugotrajno nezaposlenih).

Naposljetku, osvrt i za grad Osijek, gdje je s krajem svibnja evidentirano 3820 nezaposlenih. Od početka se godine svaki mjesec smanjuje broj nezaposlenih Osječana. Od siječanjskih 4493 preko travanjskih 4070, a prošlog je mjeseca prvi put pao ispod razine od četiri tisuće nezaposlenih. No i taj bi broj mogao ići još niže, jer i dio će Osječana naći zaposlenje preko ljeta u hotelijersko-ugostiteljskoj djelatnosti na jadranskoj obali.

Dario Kuštro
MEĐU NEZAPOSLENIMA 62,2 % ŽENA
U HZZ-ovoj Područnoj službi Osijek ​u svibnju je evidentirano 8830 nezaposlenih žena, s udjelom od 62,2 posto prema 37,8 posto nezaposlenih muškaraca. Udio se nezaposlenih žena u svibnju u odnosu prema prethodnom mjesecu povećao za 0,6 postotnih bodova, a prema istom mjesecu prethodne godine za 3,6 postotnih bodova.

Svibanj je četvrti uzastopni mjesec u 2022. kako se smanjuje broj nezaposlenih, prosječno za 412 osoba

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike