Mozaik
ZLATNE ŽICE SLAVONIJE 2022 OD 2. DO 4. RUJNA U POŽEGI

Održat će se niz koncerata i drugih događaja tijekom tri dana bogatog programa
Objavljeno 23. lipnja, 2022.

Ovogodišnji festival Zlatne žice Slavonije održavat će se od 2. do 4. rujna u Požegi, a tijekom tri dana programa održat će se niz koncerata i drugih događaja: Požeška fišijada, večer posvećena folkloru, retrospektivna večer pjesama Krunoslava Kiće Slabinca i tamburaški festival Zlatne žice Slavonije. Najavili su ga predsjednik organizacijskog odbora, gradonačelnik, dr. sc. Željko Glavić, umjetnički voditelj tamburaškog festivala Zlatne žice Slavonije Saša Botički, voditelj retrospektivne večeri Alen Kovačević, voditelj folklorne večeri Nikola Kramar i direktorica Turističke zajednice grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.



Nakon Aurea Festa vraća se ime festivala Zlatne žice Slavonije. "Time se željelo u prvi plan postaviti tradicionalni, izvorni, tamburaški karakter ovog festivala. Festival smo skratili na tri dana, što je također na određeni način vraćanje na nekadašnju koncepciju, petak, subota, nedjelja, a promjenom termina željeli smo izbjeći koliziju s drugim događajima na području Požeštine koji su također od većeg značenja", rekao je gradonačelnik Glavić predstavljajući ovogodišnji festival. Na natječaj za festival pristiglo je 40 pjesama, a za Zlatne žice Slavonije izabrane su 22, koje su podijeljene na one tradicijskog izričaja i zabavnu verziju tamburaške glazbe. Naglasio je da se u zabavnom dijelu dalo prilike nekolicini izvođača koji primarno nisu u tamburaškoj glazbi, no želja je bila dobiti na atraktivnosti festivala, a vrijeme će pokazati u kojem smjeru će se dalje ići. Tamburaški orkestar vodit će Antun Adžić, a zabavni Alen Kovačević. "Za svaku večer planirali smo na kraju službenog dijela i jedan koncert", rekao je Alen Botički, umjetnički direktor festivala. Za večer retrospektive Krunoslava Kiće Slabinca zadužen je Alen Kovačević i, kako je naglasio, bit će to večer za pamćenje: "Koncepcija je sljedeća: 16 pjesama poprimit će svoje novo ruho s novim aranžmanima koje će izvoditi veliki bend, bit će tu i potpora komornog tamburaškog sastava, imat ćemo puhače, gudače, koje će voditi poznati dirigent Alen Bjelinski. Kićo je imao različite pjesme, različitih glazbenih žanrova, sjajno je radio svoj posao i vjerujem da ćemo presjek svih njegovih najvećih uspješnica imati priliku poslušati baš u Požegi. Pjesme bi, prema dogovoru, izvodili Jacques Houdek, Ivana Kindl, Ivo Đani Gamulin, Igor Delač i Bruna Oberan, a svoj doprinos dat će i poznati glazbenik Ante Gelo."



Nikola Kramar, voditelj folklorne večeri, najavio je da će svečana povorka krenuti od željezničkog kolodvora uz sudjelovanje lokalnih kulturno-umjetničkih društava, povijesnih postrojbi, konjogojskih udruga i drugih tradicionalnih sudionika. Vrhunac ovogodišnje folklorne večeri Zlatnih žica Slavonije nastup je triju eminentnih folklornih ansambala iz različitih dijelova Hrvatske, kad ćemo se upoznati s bogatom folklornom tradicijom Lijepe Naše od Dubrovnika, preko Istre i Međimurja, sve do Bunjevaca u Vojvodini. Turistička zajednica grada Požege nakon dvije godine vraća Fišijadu u gradski park kraj Orljave. "Fišijada je jedan od najprepoznatljivijih događaja u Požegi, a za naš bih grad rekla da je svojevrsna gastronomska perjanica naše županije i važan čimbenik razvoja jer svojom ponudom postaje razlog dolaska u samu destinaciju", istaknula je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice. B.S.T.

Na natječaj za festival pristiglo je 40 pjesama, a za Zlatne žice Slavonije izabrane su 22

Možda ste propustili...

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike