Kultura
”EXPLORE(R) - NARATIVI PROŠLOSTI” IZLOŽBA U OSJEČKOM KC-U

O povijesnim strahotama progovorili kroz umjetnost
Objavljeno 23. lipnja, 2022.
Kao rezultat likovno-umjetničkih radionica u sklopu projekta "EXPLORE(R) - Narativi prošlosti", realiziranog od Nansen dijalog centra, u suradnji s osječkim Kulturnim centrom i udrugom Generator, u Galeriji Kat KC-a u utorak je otvorena završna grupna izložba učeničkih i studentskih radova.



Učenicima Medicinske škole Osijek, Elektrotehničke i prometne škole Osijek, II. gimnazije Osijek te Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, kao i studentima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku uključenima u projekt, istraživanje osobnih sudbina ljudi koji su stradali kao žrtve totalitarnih režima tijekom Drugog svjetskog rata i strahota koje su proživjeli poslužilo je da se senzibiliraju za te teme te da kroz medij umjetnosti, osobito grafike, likovno izraze svoj odnos, doživljaj i susret s tim strahotama, ali i da pokušaju progovoriti i poslati poruku svojim umjetničkim radom.


Radionicu je vodio doc. art. Mario Matoković, a srednjoškolci Kristijana Zavada, Nera Tost, Tea Kozić, Heidi Gernhardt, Petra Vukmanić, Ema Živković, Lana Koški, Borna Kovač, Dion Halušek, Borna Periš, Iva Milas i Roko Baban Gages svoje su ideje, u zahtjevnoj grafičkoj tehnici, preobličili u radove uz podršku studenata Ane Marguš, Zvonimira Florijančića i Josipe Henizelman. Njihovi radovi nastali su istraživanjem lokalne povijesti i osobnih priča Viktora Axmanna, Otti Berger, Lee Deutsch, Kamila Firingera, Branka Lustiga i Hermanna Weissmanna.



- Jako mi je drago da sam bio dio ovog procesa. Kažem procesa zato što smatram da je za učenike i studente bio najvažniji upravo proces - proces učenja, proces proučavanja sudbina, proces saznavanja nekih novih informacija. I sam sam se u nekim trenutcima osjećao kao učenik. Studenti su na radionici sjajno odradili svoj posao s pedagoške strane, nakon čega su i sami prionuli na izradu vlastitih radova, a sam proces rada sa srednjoškolcima bio je vezan uz umjetničku grafiku. Zahvaljujem na pozivu za sudjelovanje u ovome projektu, mislim da je bilo vrlo uspješno, o čemu govori i ova zaista odlična izložba - rekao je doc. art. Matoković.

Glavna je poruka projekta “EXPLORE(R) - Narativi prošlosti” da sustavnom edukacijom, procesom istraživanja i stvaralaštva, potičući kulturu sjećanja, povećavamo izglede za sretniju budućnost mlađih generacija, ostvarujući viziju u kojoj se povijest smrti više nikada neće ponoviti. Završne radove srednjoškolaca i studenata moguće je besplatno pogledati do utorka, 28. lipnja, od 10 do 20 sati (osim nedjelje), a za trajanja izložbe u Galeriji Kat pročelja zgrada na nekoliko lokacija diljem grada služe kao platna ovakve angažirane umjetnosti. Naime, Josipa Henizelman kolažirala je fragmente učeničkih grafika nastalih na radionici po uzoru na dadaističke kolaže kojima su umjetnici toga vremena kritički progovarali protiv rata, a ti kolaži služe kao radovi za vanjske projekcije po osječkim naseljima. D.Miklić
Dok je otvorena izložba, pročelja zgrada na nekoliko gradskih lokacija služe kao platna angažirane umjetnosti

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike