Regija
NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE PREDSTAVLJENI 56. ĐAKOVAČKI VEZOVI

U svečanom mimohodu 50 skupina s 2000 sudionika, zemlja-partner Ukrajina
Objavljeno 21. lipnja, 2022.

ĐAKOVO – Nakon dvije pandemijske godine, Đakovački vezovi u svom ovogodišnjem, 56. izdanju, vraćaju se u punom sjaju. Održavaju se od 17. lipnja do 3. srpnja, a svečano će biti otvoreni u petak, 1. srpnja, u 21 sat pred katedralom scenskom slikom Šokačka sanjarenja. Zemlja-partner im, je, kao i 2018., Ukrajina, i zbog situacije u njoj, a želimo im ponovno ukazati čast. Iz Kijeva stiže Nacionalni predsjednički orkestar, rekao je na konferenciji za novinare u Kući Reichsmann gradonačelnik Đakova i predsjednik Organizacijskog odbora Vezova Marin Mandarić. Naglasio je kako 56. Vezove prati uistinu bogat program, te da, prvi put, 30. lipnja, jedan dan posvećuju predstavljanju Splitsko-dalmatinske županije, njezinom folkloru, običajima, kulturi, eno i gastro-ponudi.

U ime suorganizatora smotre, Turističke zajednice grada Đakova, njezina direktorica Marija Burek dodala je kako je početak 56. Vezova bio u znaku vina – 2. Dana otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja – Trnave i Mandićevca, nakon kojih se program smotre nastavio u Đakovu pučkim crkvenim pjevanjem, Nebeskim hvalospjevom, a u utorak, 21. lipnja, navečer otvorenje je izložbe Igračke moje bake/ moga djeda, te 22. Ivanjski krijesovi u Velikom parku. – Dana 24. lipnja na pozornici iza Male crkve kreće svakovečernji glazbeni program uz Begine, Albinu, Prljavce, Grašu, Slavonia band, Lole, Bareta & Majke, Giuliana, klapu Kambi i mnoge druge, rekla je Burek i najavila 4-dnevni vezovski Gastrofest uz lovački gulaš, fiš, čobanac i kulenijadu. U nedjelju, 26. lipnja, su Mali vezovi uz nastup 25 dječjih skupina.

 

- Novina je ove godine i program Slikajte se s nama u narodnoj nošnji što je prigoda za još jednu lijepu uspomenu s Vezova, rekla je Burek i dodala kako i ove godine teče program na Hipodromu Ergele. U svečanom mimohodu 56. Vezova, u nedjelju, 3. srpnja, od Malog do Velikog parka prodefilirat će oko 50 folklornih skupina s 2.000 sudionika iz RH i inozemstva – uz Ukrajinu, i iz Slovenije, Bugarske, Srbije, BiH. U mimohodu će biti i 30 konjanika te 30 okićenih svatovskih zaprega.  Predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova Tomislav Vuković najavio je brojne folklorne priredbe od kojih će se većina održati u subotu i nedjelju, 2. i 3. srpnja, na ljetnoj pozornici u Velikom parku, a gdje će biti održane Međunarodna smotra folklora, kao i smotre folklora RH, odnosno Đakovštine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. – Dio Vezova je i program „Ajd' u kolo šokačko“ čime potvrđujemo da njegujemo taj tradicijski ples, dodao je Vuković, skrenuvši pozornost i na uređenje grada, izloga u vezovskom štihu.

 

Procjene su da će u Dane vezova, zajedno sa sudionicima svih programa, u Đakovu biti oko 100.000 ljudi.  S.Župan

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike