Novosti
POLICIJA, SOA, INTERPOL, EUROPOL...

Intenzivna suradnja zbog lažnih dojava o bombama
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da policija intenzivno surađuje sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA), Europolom, Interpolom i trgovačkim centrima, vezano uz učestale lažne dojave o postavljenim bombama.



- Sve naše institucije intenzivno rade na dojavama, policija provodi kriminalističko istraživanje u partnerstvu sa SOA-om, a održano je i nekoliko sastanaka s predstavnicima trgovačkih centara i Hrvatske gospodarske komore - rekao je Božinović, naglasivši da ne može govoriti o detaljima. Istaknuo je kako postoje modeli kojima se mora pristupiti zajednički kako bi se izbjeglo izazivanje panike, što je, dodao je, glavni cilj neodgovornih ljudi koji upućuju takve poruke. ‘‘To se dosad uspješno saniralo", ističe. Kaže da surađuju s partnerima iz Europola i Interpola, s obzirom na to da su domene s kojih se upućuju takve poruke iz nekih drugih zemalja, a koje u zadnje vrijeme na različite načine upućuju poruke i lažne vijesti zato da se uznemire hrvatski građani, kao što je, primjerice, lažna vijest o broju poginulih Hrvata u Ukrajini‘‘, kazao je.



Božinović je o lažnim dojavama razgovarao i s predstavnicima Američke akademije za forenzične znanosti, s kojima se sastao uoči Kongresa ‘‘12th ISABS Conference on Forensic and Antropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine‘‘, koji se od 22. do 27. lipnja održava u Dubrovniku. ‘‘Nadam se da će nam pomoći savjetima kako detektirati počinitelje i naći rješenje za uznemiravanje ljudi‘‘, kazao je. Upitan za komentar napada pravomoćno osuđenog bivšeg izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića na pravosudni sustav, Božinović je rekao da ‘‘ne može komentirati nešto što nije čuo‘‘.



U zadnje vrijeme zaredale su lažne dojave o eksplozivnim napravama, a samo u nedjelju policija je zbog toga evakuirala posjetitelje i zaposlenike tri trgovačka centra. H