Regija
PILOT-PROJEKT HT-A I VODOVODA

Na 200 točaka daljinsko očitavanje utroška vode
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Uz ostalo, sustav omogućuje i pravodobnu reakciju na događaje poput prekomjerne potrošnje, nenadanih kvarova i napuknuća
ĐAKOVO - Hrvatski Telekom i Đakovački vodovod uspješno su proveli pilot-projekt pametnog udaljenog očitanja potrošnje vode - smart metering, kada je instalirano 200 mjernih točaka sa svom potrebnom opremom za prikupljanje i razmjenu podataka od mjernih mjesta do platforme ComWater.

Testirana je oprema, a sastoji se od vodomjera i komunikacijskog uređaja koji prikuplja podatke o potrošnji i protoku vode, komunikacijska NB-IoT tehnologija koja prikupljene podatke šalje u centralni sustav na obradu te središnji sustav, tj. platforma za prikupljanje, analizu i vizualizaciju podataka - ComWater. Korištenje NB-IoT komunikacijske infrastrukture za vodovod i druge javne servise grada omogućuje pouzdanu i sigurnu mobilnu komunikaciju između uređaja i platforme, odličnu prodornost signala u zatvorene prostore te nisku potrošnju energije uz očekivano trajanje baterija u IoT uređaju do deset godina.

"ComWater platforma razvijena unutar HT Grupe moderno je cloud rješenje, a to omogućuje brzi uvid i pregled stanja infrastrukture vodovoda u svakom trenu i bez izlaska na teren, analizu gubitaka i detekciju izvanrednih situacija unutar distributivne mreže te osigurava sigurnost podataka, brzinu i kvalitetu obrade, kao i kontinuiranu podršku korisnicima", navode u HT-u. Mjerne točke instalirane su s potrebnom opremom za prikupljanje i razmjenu podataka od mjernih mjesta do platforme ComWater.

- Primanje informacija u realnom vremenu omogućuje pravovremenu reakciju na sve događaje, kao što su prekomjerna potrošnja, nenadani kvarovi i napuknuća, zbog čega je njihova sanacija ciljana i troškovno efikasnija. Optimizira se iskorištavanje kapaciteta distributivne mreže, što znatno utječe na produljenje životnog ciklusa infrastrukture. Naplata je sukladna stvarnoj potrošnji prema očitanim podacima, čime je postignuta veća transparentnost i poboljšano korisničko iskustvo. Sve to pruža Đakovačkom vodovodu temelj za lakše donošenje daljnjih odluka vezanih uz unaprjeđenje sustava očitanja vodomjera s krajnjim ciljem ušteda i smanjenja gubitaka vode na svojoj mreži, potencijalnih proširenja kapaciteta te digitalizacije i automatizacije cjelokupnog procesa - kažu u HT-u.

- Korištenjem ComWater sustava kroz pilot-projekt potvrdili smo očekivanja o mogućnostima centralnog sustava očitanja, dobili smo brz uvid u stanje mreže i detekciju curenja kod korisnika, čime umanjujemo ukupne vodne gubitke, štitimo korisnika od povećanih troškova i osiguravamo bržu, bolju i precizniju naplatu naših usluga. Vizija nam je da ovakvim sustavima omogućimo korisnicima online uvid u potrošnju iz bilo kojeg kutka našeg planeta. Time zaokružujemo da cijeli ciklus komunikacije s korisnikom bude transparentan i digitalan - rekao je direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš.

Suzana Župan
Digitalizacija: Pametna rješenja gradovima
- HT podržava digitalnu transformaciju RH i širokim spektrom pametnih rješenja omogućuje gradovima unaprjeđenje rada i usluga građanima. Kroz pilot-projekt s Vodovodom potvrdili smo prednosti digitalizacije kao nužnog preduvjeta za pametnu transformaciju gradova, a time i održiviju budućnost cijele zajednice. Oprema i tehnologije spremne su za implementaciju punog opsega te u potpunosti mogu zadovoljiti buduće potrebe naručitelja za udaljenim očitavanjem potrošnje energenata - kaže Ivan Kuhar, direktor Odjela za poslovni razvoj ICT usluga.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike