Osijek
HKUD “OSIJEK 1862.” U SLOVENIJI

Promenadni nastup uz Bledsko jezero
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Osijek 1862." izvijestili su o još jednom uspješnom gostovanju. U organizaciji slovenskog CIOFF-a (Međunarodna organizacija za organiziranje folklornih festivala), održan je u Republici Sloveniji tijekom prve polovine lipnja međunarodni folklorni festival.

- Na dva večernja koncerta, u Šenčuru kod Kranja te u Bohinjskoj Bistrici, i jednim promenadnim nastupom na obali Bledskog jezera, folklorni ansambli iz Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske pokazali su tamošnjoj publici plesove, pjesme i običaje svojih zavičaja - ističe Vladimir Zobundžija, predsjednik HKUD-a "Osijek 1862.".

HKUD je Osječko-baranjsku županiju predstavio prikazom žetvenih običaja i ugođaja u Baranji te plesovima iz slavonske Posavine.

- Ljepota izvornih narodnih nošnji, posebnosti pjesama i plesova nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Poseban je dodatak planiranom programu bila pjesma "Nocoj, pa oh nocoj", koju je naš ansambl otpjevao na slovenskom jeziku i ganutim domaćinima izmamio pokoju suzu. Najljepši smo dio ovoga festivala donijeli kući u svojim srcima - prijateljstvo i duboko razumijevanje među susjednim narodima - prenosi nam dio dojmova Vladimir Zobundžija.

Kako to obično biva, nekim je članovima ovo bio debitanski javni nastup, pa će ovo gostovanje u Sloveniji zadržati u posebnom sjećanju. Zobundžija zaključno dodaje kako je to posve u duhu ovog osječkog društva koje narodnu tradiciju ovog podneblja njeguje i čuva upravo kroz spoj iskustva i mladosti. D. Kuštro

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

U SRIJEDU SE SLAVI BLAGDAN SV. LOVRE

Mučenik po kome se zove meteorska kiša

EDUKACIJE SAVJETA MLADIH OBŽ-A I JU ŽRA

Osnove pripreme i provedbe EU projekata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVA U ULICI HR. REPUBLIKE

Projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna

2

MOGU LI TETOVAŽE U POSLOVNI SVIJET?

Zbog tetovaža ljudima su pristupačniji i zanimljiviji

3

RADOVI NA RASKRIŽJU HUTTLEROVE I HADRIJANOVE

Do KBC-a i Hitne
obilaznim putem