Kultura
KONCERT SLATINSKIH GLAZBENIKA

Učenici izrastaju u prave glazbene umjetnike
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Nastupilo je pet sadašnjih učenika Glazbene škole Milka Kelemena i pet bivših, sada glazbenih srednjoškolaca

Ogranak Matice hrvatske u Slatini tradicionalno, već 24 godine, organizira koncert mladih slatinskih glazbenika, a prije nekoliko godina pokrenuo je nagrađivanje najučenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Takva ‘‘svečarska‘‘ večer održana je u dvorani Hrvatskoga doma, gdje je Glazbena škola Milka Kelemena bila suorganizator koncerta svojih sadašnjih i bivših učenika koji kroz srednjoškolsko glazbeno obrazovanje izrastaju u prave glazbene umjetnike.



Sve njih, kao i najučenike završnih razreda slatinskih osnovnih i srednjih škola i njihove profesore, ravnatelje škola i roditelje, kao i sve članove Ogranka Matice pozdravila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga.

– Koncert mladih slatinskih glazbenika održava se već tradicionalno u lipnju i on je Matičin dar Slatinčanima u povodu obljetnice osnivačke skupštine koja je održana 27. lipnja 1971. godine. Ove godine slavimo njezin 51. rođendan u okrilju 180. Matičine obljetnice, čijoj smo svečanosti u Zagrebu prije nekoliko dana i mi nazočili. Svi Matičini programi diljem lijepe naše domovine utkani su u ovu veliku obljetnicu. Danas svjedočimo prvom dijelu najljepšeg Matičina projekta ‘Matica i mladi‘, a drugi dio ‘I dok je srca, bit će i Kroacije‘ događa se u Mjesecu hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga. Nama je to najljepši projekt jer u njemu sudjeluje slatinska mladost. Dio nagrada u obliku knjige iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti osigurao je Grad Slatina, a dio Središnjica Matice hrvatske – rekla je predsjednica Varga.

U programu je nastupilo deset mladih glazbenika, pet sadašnjih učenika Glazbene škole Milka Kelemena i pet bivših učenika koji pohađaju srednje glazbene škole. Predstavili su se sadašnji učenici slatinske škole Lana Lukić (1. razred klavira kod učitelja Josipa Jagušića), Filip Jakobek (2. razred gitare kod učitelja Alena Vlašičeka), Petra Slačanac (2. razred klavira, učitelj Mario Novaković), Jakob Jergović (4. razred gitare, učitelj Alen Vlašiček) i Damjan Krupa (6. razred klavira, učitelj Josip Jagušić). Nastupili su i bivši učenici slatinske škole, srednjoškolci Ino Pavić (1. razred srednje gitare u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky Virovitica, nastavnik Mario Petrinjak), Magdalena Krmpotić uz korepeticiju mag. mus. Sare Mojzeš (1. razred srednje tambure u Glazbenoj školi Požega, nastavnik Antun Adžić), Borna Gernhard (2. razred srednje gitare u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky Virovitica, nastavnik Mario Petrinjak), Lara Vuk (1. razred srednje gitare u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek, nastavnik Mario Husnjak) i Marko Marković (2. razred srednje harmonike u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky Virovitica, nastavnik Robert Čavlović). Zorica Varga uručila je Matičine knjige najboljim učenicima završnih razreda svih slatinskih škola, kao i ukupno najučenicima škola, koji su proglašeni najboljim učenicima županije.
Petar Žarković
Najučenici završnih razreda
Najučenici su Anđelko Džavić iz Industrijsko-obrtničke škole u kategoriji srednjoškolaca s trogodišnjim programima, Elena Bičanić iz Srednje škole Marka Marulića u kategoriji srednjih škola sa četverogodišnjim programima i učenik 6. razreda Glazbene škole Milka Kelemena Damjan Krupa u kategoriji umjetničke glazbene osnovne škole.

Zorica Varga

predsjednica Ogranka Matice hrvatske

Koncert mladih slatinskih glazbenika održava se već tradicionalno u lipnju i on je Matičin dar Slatinčanima u povodu obljetnice osnivačke skupštine koja je održana 27. lipnja 1971.

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike