Regija
OSNOVNA ŠKOLA VLADIMIRA NAZORA

Tradicionalne dječje igre za zdrav razvoj
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Predstavnici projektnih partnera posljednju projektnu mobilnost odradili su u Vladeni i Botošaniju u Rumunjskoj
NOVA BUKOVICA



Brzim razvojem tehnologije gotovo su zaboravljene dječje igre tijekom kojih se djeca igraju na otvorenom sa svojim vršnjacima. Tradicionalne dječje igre predstavljaju rješenje za nastale komunikacijske probleme, nepridržavanje pravila, sklonost nasilju, za neiskorištavanje vremena, ovisnosti i slično. Zato su škole iz Španjolske, Turske, Hrvatske, Portugala i Rumunjske kao projektni partneri u Erasmus+ projektu "Tradicionalne igre, zdrav razvoj djetinjstva" odlučile oživiti zaboravljene tradicionalne dječje igre i na taj način bar djelomično pridonijeti rješenju tih problema.



Sudjelujući u tom projektu učenici Osnovne škole Vladimira Nazora u Novoj Bukovici Erina Ana Kordi, Tomislav Škrnički, Leon Dolovski, Tena Bužonja i Petra Šoić u pratnji ravnateljice škole Larete Žubrinić i školske pedagoginje Ruže Živković, koordinatorice projekta, posljednju projektnu mobilnost odradili su, zajedno s predstavnicima ostalih škola projektnih partnera, u Vladeni i Botošaniju u Rumunjskoj.



Boravak u Rumunjskoj započeo je u selu Vladeni, s učenicima i učiteljima u tradicionalnim nošnjama, sa svježe ispečenim kruhom i domaćim jagodama. Posjetili su i seosku crkvu, a u programu obilaska znamenitosti i upoznavanja zemlje domaćina bio je i drugi grad po veličini u Rumunjskoj Iaşi, gdje su obišli najveći i najstariji Botanički vrt u Rumunjskoj, Palaču kulture, Sveučilišnu knjižnicu i veliki gradski park. Gotovo cijeli jedan dan proveli su u Aqua parku u Cornisi. U gradu Citadel de Suceava posjetili su obnovljeni dvorac – muzej iz doba Otomanskog Carstva, obišli su Muzej jaja u mjestu Vama.

Svi učenici, učitelji i koordinatori projekta primljeni su vrlo srdačno u vijećnici Glavnog inspektorata za školstvo, gdje su šeficu inspektorata i njezine suradnike upoznali s Erasmus+ projektom koji provode. Posjetili su i olimpijadu tradicionalnih obrta... Na povratku zaustavili su se u dvorcu Bran osvajača Vlada Tepeša, koji je poznatiji kao grof Drakula. P.Žarković
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike