Kultura
”SUNČANA STRANA PRISAVLJA” OPET NUDI BOGAT PROGRAM

“Opera pod zvijezdama” uz izravan prijenos na HTV 1 stiže na Svjetski dan glazbe
Objavljeno 20. lipnja, 2022.

Uskoro ćemo moći uživati u još jednom izdanju manifestacije "Sunčane strane Prisavlja". Naime, treću godinu zaredom HRT otvara svoja vrata i svoje dvorište pretvara u jedinstvenu glazbenu pozornicu svima zainteresiranima za lijepo druženje i dobru glazbu.



- Ove će godine biti malo drukčiji koncept. Događa se u dva bloka, jedan krajem lipnja i početkom srpnja, a drugi nas očekuje krajem kolovoza i početkom rujna, kada je najveća gustoća ljudi prisutna u Zagrebu. Novost je što smo okrenuli pozornicu prema zapadu, gledamo u sunce koje obasjava naše raspoloženje na pozornici. Još jedna je novost i to što se svi koncerti snimaju i poslije ‘bruse‘, i onda potom emitiraju u našim programima radija i televizije, osim našeg prvog koncerta na Svjetski dan glazbe 21. lipnja - taj koncert ide u izravnom prijenosu na Prvom programu u 21 sat. Riječ je o Operi pod zvijezdama, brendu i zaštitnom znaku klasike na HRT-u, koji obnavljamo na našoj pozornici. Mislim da je "Sunčana strana Prisavlja" jedan pokazatelj snage i moći javnog medijskog servisa, gdje je gotovo cijela naša kuća angažirana oko ovog projekta - ističe Ivana Kocelj, rukovoditeljica radne jedinice Glazba HRT-a.

Osim prvog koncerta 21. lipnja, posjetitelje 24. lipnja na pozornici očekuju Indeksi s Jazz orkestrom, 29. lipnja "Noć mjuzikla", 6. srpnja "Plesnjak uz Jazz orkestar", uz bend koji inače svira na "A strani" te 11. srpnja "Pjesmarica, Tamburaški orkestar", uz još nekoliko instrumentalista i niza pjevača koji će pjevati starogradske pjesme.

- Ove godine, osim što naši glazbenici predstavljaju glazbu, ideja je da se uključi i publika i da to bude jedan interaktivni događaj - dodaje Kocelj.

Dirigent Ivo Lipanović kaže kako će u "Operi pod zvijezdama" sudjelovati vrhunski hrvatski pjevači, kao i eminentni gosti iz inozemstva.

- Imamo Lanu Kos, Jelenu Kordić i Antu Jerkunicu, troje pjevača koji su napravili svjetske karijere, i nama su na ponos. Imamo i dvoje mladih pjevača koji su budućnost Hrvatske: sopranistica Darija Auguštan i tenor Filip Filipović. Njihova glazba inkorporirat će se sa zborom HRT-a, dirigentom. Program je koncipiran na blokove - objasnio je Lipanović, koji dodaje kako je koncerte na otvorenom teže organizirati u odnosu prema kazalištu.

- Pitanje je ozvučenja, akustike. Puno je više problema i veći je prostor - kaže Lipanović.

No, ako itko ima mogućnost održati ovakav koncert na najvišoj mogućoj produkcijskoj razini, to je svakako Hrvatska radiotelevizija.

- Imamo apsolutno sve profesionalne uvjete. Svaku večer prije događaja su generalne probe na pozornici kako bi publiku dočekao doista vrhunski proizvod. Tko god želi, može se prijaviti za dolazak na koncerte na našoj stranici www.hrt.hr – ulaz je besplatan - zaključuje Kocelj. T.K.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike