Osijek
DANI SLOVAČKE KULTURE U OSIJEKU

Poštuju svoje korijene, njeguju običaje i jezik
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Šesti zaredom Dani slovačke kulture održani su u petak i subotu u Osijeku. Svetu misu zahvalnicu na slovačkom jeziku u subotu je održao svećenik, vlč. Dominik Rablovsky, duhovnik Bačkog dekanata iz Vojvodine. Središnji se dio ove dvodnevne priredbe zbio na Trgu slobode, na kojem su nastupile folklorne skupine Slovaka i njihovi gosti.



Domaćin je ovog događaja Matica slovačka Osijek, manjinska udruga koja okuplja Slovake i njihove prijatelje. Kako je u uvodnom obraćanju rekla prof. Ana Marošević, Matica slovačka Osijek njeguje slovačke običaje i jezik, ples i pjesme svojih prabaka i pradjedova. Spomenula je tjednu emisiju na slovačkom jeziku koja se emitira na Radiju Osijek te mogućnost pohađanja nastave slovačkog jezika i kulture u OŠ Vladimira Becića i OŠ Višnjevac.



Ovome su događaju nazočili uzvanici iz Slovačke, Peter Prochácka, dopredsjednik Ureda za Slovake u inozemstvu, i Milina Sklabinská, predstavnica spomenutog ureda iz Bratislave, te novinarka Inga Slaninková. U publici je bila i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu iz Našica Sandra Kralj Vukšić. Sve je prisutne pozdravio uime Grada Osijeka predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham.



- Dani slovačke kulture u Osijeku Matica slovačka Osijek priređuje zato da bi pokazala kako njezini članovi rade na izgradnji kulturne baštine Slovaka u Osijeku. Ne radi se tu samo o plesu, pjevanju i njegovanju materinskog jezika, nego i da mladim naraštajima pokažemo kako poštovati svoje korijene i voljeti domovinu svojih predaka te da ujedno budemo nositelji prijateljstva između dvaju naroda, hrvatskog i slovačkog - rekao je predsjednik Matice slovačke Osijek, prof. Andrej Kuric.



Potom su u glazbenom programu nastupili folkloraši Matica slovačkih iz Osijeka, Miljevaca, Jurjevca i Josipovca Punitovačkog te njihovi gosti iz udruga ukrajinske, rusinske i makedonske manjine te članovi ETNO Šokadije. D.Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike