Zdravlje
NUTRICIONIZAM ODLUKE PRI IZBORU HRANE I NAČINA ŽIVOTA

Bobičasto voće za zdravlje krvnih žila
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Jagode, maline, borovnice i kupine bogate su tvarima koje sprječavaju otvrdnjivanje arterija

Jedan od ključnih rizika za razvoj srčanih bolesti su začepljene arterije. Ovo se ne događa preko noći, posljedica je to niza pogrešnih odluka pri izboru hrane i načina života. Arterije su krvne žile koje prenose kisik i hranjive tvari iz srca na ostatak tijela. One idu u mozak i ostatak tijela. Zdrave arterije su fleksibilne, jake, elastične, a krv teče kroz njih lako.



Masnoće


Ali, s godinama, masne tvari, kolesterol i stanični otpad formiraju začepljenja arterija. Ovaj plak može smanjiti arterijski protok krvi, ili, u nekim slučajevima, potpuno ga blokirati. Kako plak raste, javlja se ateroskleroza. Ovo stanje prouzročava da arterije postanu uske i otvrdnu. Začepljene arterije u različitim dijelovima tijela mogu dovesti do višestrukih medicinskih stanja, uključujući i smanjeni dotok krvi u potkoljenicama i drugim ekstremitetima (zbog začepljenosti u perifernim arterijama), anginu (bol u prsima), bolesti srca ili srčani udar (zbog začepljenja koronarne arterije); moždani udar (zbog začepljenja karotidne arterije koja dovodi kisik u mozak).

Glavni se uzrok za začepljenje arterija povezuje s konzumacijom procesirane hrane dodano zasićene mastima, kemikalijama i toksinima. Ali kako postoje namirnice koje će začepiti vaše arterije, tako postoji i nekoliko namirnica koje će ih očistiti. Dakle, ako ste se suočili s otežanim disanjem i boli u prsima, trebali biste dodati te namirnice u svoju prehranu.

Češnjak se koristi za liječenje bolesti srca i hipertenzije od davnih dana. Prema jednoj studiji, češnjak može inhibirati kalcifikacije koronarnih arterija (zbog taloženja kalcija u koronarnim arterijama). Druga studija, koju je proveo njemački znanstvenik, profesor Güautnter Siegel, utvrdila je da češnjak u prahu može smanjiti formiranje nanoplaka do 40 posto i smanjiti veličinu nanoplaka koji je već formiran za do 20 posto. Bobičasto voće (kao što su jagode, maline, borovnice i kupine) bogato je antioksidansima flavonoidima (kao što je antocijanin) koji mogu spriječiti otvrdnjivanje arterija i pomoći u skidanju plaka. Jabuke sadrže pektin, topivo vlakno koje snižava kolesterol. One također sadrže kvercetin, kalij i magnezij koji pomažu u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom. Ostali plodovi bogati pektinom su kruške i agrumi.

Špinat je bogat luteinom koji ne samo da štiti od senilne makularne degeneracije već može i pomoći u prevenciji srčanih napada te spriječiti nakupljanje plaka. Špinat također sadrži kalij i folnu kiselinu, koji su dobri u prevenciji visokog krvnog tlaka. Pogotovo masna riba poput lososa i tune, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, može spriječiti ugruške i nakupljanje kolesterola.

Zeleni čaj


Studija je otkrila da omega-3 ulja zaustavljaju nakupljanje masnih naslaga u arterijama. Istraživanja su pokazala da molekule lošeg kolesterola ako se miješaju s mononezasićenim mastima koje nalazimo u maslinovu ulju imaju manju vjerojatnost da će oksidirati (samo se oksidirani kolesterol može zalijepiti za zidove arterija u obliku plakova). Rajčice su bogate likopenom, spojem koji daje boju rajčicama. On može značajno sniziti rizik od ateroskleroze. Istraživači su pronašli da žene s najvišim razinama likopena u krvi imaju najmanje krute arterije. Zeleni čaj sadrži snažan antioksidans koji se zove flavonoid, a može poboljšati zdravlje osjetljivih stanica sluznice krvnih žila (endotelne stanice) i pomaže smanjiti rizik od bolesti srca. Disfunkcija endotelnih stanica ima ključnu ulogu u razvoju začepljenih arterija. Istraživači su otkrili da osobe koje piju zeleni čaj značajno povećavaju širenje arterija (dilatacija), što je znak bolje funkcije krvnih žila.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa