Zdravlje
ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Crni ribiz krijepi, liječi i osvaja slatkastim plodom
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Plod je učinkovit u liječenju plućnih bolesti i raznih infekcija usta i grla

Grm crnog ribiza vrlo je sličan grmu crvenog ribiza. Naraste do dva metra, lomljivih je grana s peterokrpatskim listovima, na rubu dvostruko pilastima. S donje strane listova su uljne žlijezde koje daju karakterističan miris cijeloj biljci. Zelenkastožuti cvjetovi, na rubovima smeđecrveni, vise u grozdovima. Plod su bobe, u početku smeđecrvene, a kad sazriju tamnocrvene boje. Vrijeme cvatnje mu je u travnju i svibnju. Crni ribiz je karakterističnog mirisa, a plod posebnog slatkokiselkastog okusa i miriše po mošusu. Raste u vrtovima i voćnjacima, u vlažnim šumama i šikarama. Biljka potječe iz euroazijskih šuma, a rasprostranjena je po većem dijelu Europe. Prema zapisima iz 16. st. (Peter Forestus), koristila se za liječenje mokraćnog mjehura, a opat Bailly de Montaran u svojoj knjizi "Čudesna svojstva crnog ribiza" opisuje izvanredna ljekovita svojstva te biljke. List crnog ribiza bere se u travnju i svibnju, plod u lipnju, a korijen se vadi u rujnu. Ljekoviti sadržaj lista je eterično ulje, tanin, emulzin, organske kiseline, lakohlapljive tvari i vitamin C, a ploda vitamini C - J - P, malo eteričnog ulja, mineralne soli, šećer, pektin, boje (antocijan) jabučna i citronska kiselina, flavonoidi te gama-linolenska kiselina.



Čaj od listova primjenjuje se uspješno u liječenju arterioskleroze, koju i sprječava, te u liječenju bolesti bubrega i mjehura, grčeva, glavobolje, kašlja, i to najtežih oblika kao što su hripavac i grčeviti kašalj, vodene bolesti i teškoća s mokrenjem, te u odstranjivanju mokraćne kiseline iz krvi. Vrući čaj od listova crnog ribiza pojačava znojenje i dobar je protiv visoke temperature.

Ekstrakt pupoljka crnog ribiza rabi se za stimuliranje sekretona, antiupalnog hormona u adenomu prostate, te za liječenje materničnog fibroma, cista na jajnicima, astme, emfizema, ekcema, migrene, kroničnog bronhitisa, alergijskih bolesti, astenije ili malaksalosti, naročito u starijoj dobi, krvnog tlaka, dismenoreje, urtikarije, psorijaze, nadbubrežne žlijezde, reumatizma, artroze, artritisa u malim zglobovima te kod hiperuremije (Hortons), osteoporoze, upalnih procesa, a pomaže i pri oporavku nakon bolesti. Prema dr. Jamesu, ulje crnog ribiza korisno je sredstvo i za liječenje multiple skleroze.

Zapadna pučka medicina crni ribiz koristi u liječenju apscesa, bolesti srca, čira, imunološkog sustava, bolesti živaca, bolesti grla i usta, dišnih organa, edema, prehlade, raka, raznih poremećaja metabolizma, reume, rana, stresa, ulkusa, vaskularnih i vodenih bolesti. Tko bi očekivao da je u tako malom grmu, koji svaki ljubitelj može imati u vrtu, toliko ljekovitosti. Crni ribiz osvaja slatkastim plodom, a istovremeno krijepi i liječi. Te davne tvrdnje opata Baillyja u knjizi “Čudesna moć crnog ribiza” i danas potvrđuju razni autori. Plod crnog ribiza uz vitamin C sadrži vitamin J, nazvan plućnim vitaminom, i ima jako antibakterijsko djelovanje, a učinkovit je u liječenju plućnih bolesti i raznih infekcija usta i grla. Za liječenje reume i gihta uzima se sok i priređuju kupke od lista crnog ribiza. Preventivno, protiv stvaranja kamenaca, uzima se svježi ili konzervirani sok. Sok konzerviran s medom pogodan je za liječenje djece koja obolijevaju na dišnim organima. Toplim sokom liječe se upala grla, otečeni krajnici i bolovi u vratu. Ako se sok uzima duže vrijeme, liječi jetru, artritis i bolesti mokraćnih putova. Sok od crnog ribiza pomiješan s rakijom izvrstan je napitak koji pomaže u detoksikaciji organizma odstranjujući sve otrove. Čajem od listova crnog ribiza postiže se zapanjujući učinak u zaustavljanju proljeva. Zbog tanina u listovima čaj djeluje protuupalno pa se koristi kod bolesti na koži i rana te kod upala unutarnjih organa.
Jasminka Knežević
Liker protiv nesanice
Liker protiv nesanice pripremamo od 1 kg crnog ribiza, 4 dl rakije, 20 g metvice, 4 žlice meda. Bobice zgnječiti, staviti u dvolitrenu bocu, dodati metvicu i naliti rakiju. Držati na toplom mjestu ili na suncu tjedan dana te procijediti. Dodati med ili šećer, a po želji i još rakije, ako se želi jači liker. Uzimati po čašicu prije spavanja kod nesanice ili ujutro i navečer za jačanje organizma.

Sok i tinktura za za jačanje
Sok pripremamo od 5 kg crnog ribiza, 2 kg šećera, 2 l vode. Bobice oprati, preliti vodom i zagrijavati ih sve dok ne puknu. Zatim pasirati, dodati šećer i zagrijavati do 75 stupnjeva i još vruće uliti u zagrijane staklenke. Uzimati dva do tri puta dnevno po 1 dl. Za vinsku tinkturu za jačanje organizma 5 g crnog ribiza zgnječiti u 100 ml vina. Pustiti da odstoji osam dana i procijediti.

Održava krvožilni sustav zdravim
U samo jednoj jušnoj žličici bobica nalazi se oko 75 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Drugi važan sastojak je moćni antioksidans antocijanin, koji uz ostale flavonoide potiče cirkulaciju i održava krvožilni sustav zdravim. Gotovo cijela biljka iskoristiva je u nekom od oblika. Crni ribiz se, osim soka, može konzumirati i kao čaj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike